Navigaatiovalikko

Murupolku

Uutiset

angle-left “En olisi halunnut opiskella missään muualla” – Biologian olympialaisissa menestynyt Jenni kehuu Polvijärven lukiota

“En olisi halunnut opiskella missään muualla” – Biologian olympialaisissa menestynyt Jenni kehuu Polvijärven lukiota

Polvijärven lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Jenni Ruokolainen on mainio esimerkki siitä, miten hyvät eväät jatko-opintoihin pieni lukio voi antaa. Jenni aloittaa piakkoin lääketieteen opiskelun Kuopion yliopistossa, taskussaan pronssimitali kansainvälisistä biologian olympialaisista.

- Koen, että opetus Polvijärven lukiossa oli todella laadukasta. Kurssitarjonta ei millään voi olla yhtä laajaa kuin isommissa lukioissa, mutta todella hyvät pohjatiedot täältä kyllä saa.

- Minulle Polvijärven lukio oli itsestään selvä valinta – en olisi halunnut opiskella missään muualla. Pienessä lukiossa on helppoa ja rentoa olla, kun kaikki tuntevat toisensa, Jenni linjaa.

Polvijärven lukio on lukuisina vuosina pärjännyt loistavasti valtakunnallisessa lukiovertailussa. STT:n tekemän uusimman vertailun mukaan Polvijärven lukio on Pohjois-Karjalan paras lukio ja koko maan pienlukioista 12. paras.

STT:n lukiovertailussa ylioppilaskirjoitusten tuloksia verrataan opiskelijoiden peruskoulun päättötodistuksiin. Näin lukion vaikutuksesta oppimistuloksiin saa paremman kuvan kuin vertaamalla vain eri lukioiden tuloksia ylioppilaskirjoituksissa.

Menestyksen merkkejä on toki muitakin, kuten Jenni Ruokolaisen pronssi biologian olympialaisista.

- Kokonaisuutena biologian olympialaiset olivat todella mahtava kokemus. Vaikka itse kilpailu oli melkoista henkistä vuoristorataa, jäi Armenian matkasta positiivinen fiilis, Jenni kuvailee.

Kansainväliset biologian olympialaiset järjestettiin Armenian pääkaupungissa Jerevanissa heinäkuussa. Suomi saavutti kisoissa kaikkien aikojen parhaan tuloksen, kun joukkueen jokainen jäsen – Jenni Ruokolainen mukaan lukien – toi kisoista mitalin. Antti Karonen Mikkelin lukiosta sai hopeaa, pronssia toivat Ruokolaisen lisäksi Emilia Jaakkola Turun Suomalaisen Yhteislyseon lukiosta ja Nina Seppälä Porin lukiosta.

Kilpailussa mitattiin sekä teoriatietoja että käytännön taitoja. Teoriakokeessa oli sata tehtävää biologian eri aloilta, saiga-antilooppien vaelluksista kantasolutekniikalla valmistettaviin ihmisen varaosiin. Käytännön osuudessa testattiin puolestaan lukiolaisten osaamista neljässä eri kokeessa. Kilpailijat tunnistivat paikallisia kalalajeja, tekivät big data -analyysiä ihmisen aineenvaihduntareiteistä, arvioivat kasvien herkkyyttä ilmastonmuutokselle ja tutkivat entsyymireaktiota spektrofotometrillä.

Jennin kisamatkaan jännitystä toivat ensimmäisen kisapäivän siirtyminen vuorokaudella sekä sairastuminen.

- Hetken oli epävarmaa, pystynkö ylipäätään osallistumaan kilpailuun, sillä olin flunssainen. Kisapäivää edeltävänä yönä, puolenyön aikaan, minut ja huonekaverini Nina kiidätettiin ambulanssilla lentokentälle koronatestiin, mistä saimme negatiiviset tulokset. Kilpailuun jaksoin lopulta osallistua lääkkeiden voimalla.

Itse koetehtäviä Jenni luonnehtii vaikeiksi, mutta mukaviksi tehdä.

- Pipettien ja mikroskooppien kanssa oli mukava puuhastella. Ja kilpailussa todella pääsi haastamaan itsensä. Lopputulokseen olenkin enemmän kuin tyytyväinen.

Biologia on ollut yksi Jennin lempiaineista yläkoulusta lähtien.

- Samoin kuin muut luonnontieteet, kuten fysiikka ja kemia, hän lisää.

Lääketieteelliseen hakeutuminen olikin Jennille itsestään selvä valinta.

- Opiskelupaikan sain ylioppilastodistuksen perusteella, hän kertoo.

Todistuksen, jossa lukee “Polvijärven lukio”.

Jenni Ruokolainen

Sisältöjulkaisija

Sivu arviointi ja palaute