Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Jätehuoltoon on tulossa muutoksia: jätemaksut nousevat ja kompostoinnista tulee ilmoittaa

Jätehuoltoon on tulossa muutoksia: jätemaksut nousevat ja kompostoinnista tulee ilmoittaa

Jätehuoltoon on tulossa muutoksia Polvijärven alueella. 

Ensinnäkin, jätemaksut nousevat vuodenvaihteessa Puhaksen toimialueella, johon myös Polvijärvi kuuluu.

Toiseksi, jatkossa kiinteistöllä tapahtuvasta elintarvikejätteen kompostoinnista tulee ilmoittaa alueen jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus on kirjattu lakiin. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kompostoivia talouksia omakotitalot ja kesämökit mukaan lukien. Ilmoitus täytyy tehdä myös, vaikka kompostia käytetään vain osan aikaa vuodesta. 

 

Jätemaksut nousevat Puhaksen toimialueella

 

Joensuun alueellinen jätelautakunta on vahvistanut jätetaksan vuodelle 2023 kokouksessaan torstaina 15.12.2022. Jätemaksut nousevat Puhaksen toimialueella eli Polvijärvellä, Joensuussa, Kontiolahdella, Liperissä ja Ilomantsissa.

Jätetaksa on jätemaksujen kokonaisuus, jonka Joensuun alueellinen jätelautakunta päättää vuosittain. Jätelautakunta valmistelee taksan Puhas Oy:n kanssa. Yhteistyönä syntyy ehdotus uudeksi jätetaksaksi. Lopuksi jätelautakunta tekee päätöksen jätetaksasta eli -maksuista seuraavalle vuodelle.

Kuntalaisen asuinkiinteistön jätemaksu koostuu vuosittaisesta perusmaksusta ja jäteastian tyhjennysmaksusta tai aluekeräysmaksusta. Perusmaksu jakaantuu perus-, kunta- ja jätelautakuntaosaan sovituin osuuksin.

Perusmaksuun tulee ensi vuodeksi 21–26 prosentin eli käytännössä 3–7 euron korotuksia. Perusmaksun korotukset johtuvat suurimmaksi osaksi uudesta vaarallisten jätteiden sopimuksesta, Kontiosuon itsepalveluaseman rakentamisesta, lakisääteisen poistotekstiilikeräyksen käynnistämisestä sekä kunnallisen lietekeräyksen valmistelun aloittamisesta.

Jäteastioiden tyhjennysmaksuihin tulee korotuksia 10–14 prosenttia. Korotukset johtuvat yleisestä kuljetus- ja konetöiden kallistumisesta, mihin syynä ovat Ukrainan sodan aiheuttama energiapula ja inflaatio eli yleinen hintojen nousu. Toisaalta esimerkiksi aluekeräysmaksuihin ja puutarhajätteen vastaanottohintoihin ei tule korotuksia.

 

Kompostointi-ilmoitukset
 

Jätteen haltijalla on velvollisuus (Jäteasetus 978/2021) antaa tiedot pienimuotoisesta biojätteen käsittelystä kunnan jäteviranomaiselle. Kompostointi-ilmoitus on tehtävä vähintään kahden (2) kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta sekä myös lopettamisesta. Ilmoitus on päivitettävä vähintään viiden (5) vuoden välein. Pientalojen kompostointi-ilmoitukset on mahdollista tehdä Puhas Oy:n lomakkeella. Lomakkeen voi joko tulostaa ja postittaa Puhas Oy:lle tai täyttää ja lähettää sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@puhas.fi. Sähköinen ilmoittaminen on mahdollista lähitulevaisuudessa Puhas Oy:n sähköisessä asiointipalvelussa.

Taloyhtiöt ilmoittavat kompostoinnista jätehuoltoviranomaiselle tällä lomakkeella: taloyhtiöiden kompostointi-ilmoitus.pdf

Joensuun jätelautakunta on ilmoittanut ilmoitusvelvollisuuden siirtymäajan jatkuvan 30.4.2024 asti, eli tällöin viimeistään tulee kompostoinnista ilmoittaa.

Biojätettä

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute