Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Kevätsiivouksessa kertyvien risujen avopoltolle on monia vaihtoehtoja

Kevätsiivouksessa kertyvien risujen avopoltolle on monia vaihtoehtoja

Pihan ja varaston siivous on kevään tullen ajankohtaista. Taajamassa asuvien on huomioitava, ettei risuja ja oksia saa polttaa ulkona avotulella. Muiden jätteiden hävittäminen polttamalla on kokonaan kielletty.

Taajaman ulkopuolella avotulella voidaan polttaa pieni, nuotion kokoinen määrä risuja, hakkuutähteitä, olkia tai käsittelemätöntä puutavaraa. Merkittävästi savua muodostavasta poltosta on etukäteen tehtävä ilmoitus pelastuslaitokselle. On hyvä muistaa, että sytyttäjä on aina vastuussa seurauksista. Polttaminen on kielletty ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana. Se ei saa aiheuttaa haittaa naapureille eikä tulipalon vaaraa. Puiden lehtien polttaminen on kielletty kaikkialla.

Avopoltosta aiheutuu monenlaista harmia ympäristölle ja naapurustoon. Kostean materiaalin epätäydellisestä palamisesta syntyy runsaasti ihmisille haitallisia pienhiukkasia ja ilmastolle haitallista nokea. Kitkerä savu ei tunnu mukavalta naapurustossa. Tuli karkaa avopoltosta liian usein rakennuksiin tai ajoneuvoihin.

Risujen avopoltolle on olemassa monia hyviä vaihtoehtoja

Risut voi pätkiä polttopuiksi omiin tulisijoihin tai toimittaa paikalliselle energiaosuuskunnalle, joka polttaa ainekset laitoksissaan vähäpäästöisesti lämpöenergiaksi. Joensuun seudulla risut ja puutarhajätteen voi viedä kunnasta riippuen joko oman kunnan vastaanottopaikkaan tai jäteasemalle.

Vastaanoton aukioloajat, ohjeet ja maksut voi tarkistaa omasta kunnasta tai Puhas Oy:ltä.  Haja-astusalueella risut voi levittää metsään lahoamaan. Lahoava puuaines on monelle eliölle tärkeää ja oksista syntyy lahoamisprosessissa metsämaata lannoittavaa metsämaalle välttämätöntä humusta. Risuja ei kuitenkaan tule viedä naapurin metsään ilman lupaa. Puutarhajätteen metsään vienti voi levittää vieraslajeja, joten puutarhajäte tulee kompostoida kotipihalla.

Taajamissa on sallittua polttaa tulisijoissa vain käsittelemättömästä puusta tehtyjä polttopuita ja sytykkeenä vähäisiä määriä paperia, kartonkia tai pahvia. 

Muiden materiaalien, kuten muovin, kalusteiden, rakennusjätteen ja renkaiden polttaminen ulkona ja tulisijoissa on kielletty. Jätteet viedään Puhaksen jäteasemalle tai jätekeskukseen. Renkaat palautetaan maksutta rengaskierrätyksen vastaanottopisteisiin.

Risujen ja jätteiden polttamista rajoitetaan Joensuun seudun jätehuoltomääräyksissä. Kuntien ympäristöviranomaiset valvovat asiaa. Asiattomasta toiminnasta voi saada sakon.

Aiheesta lisää:

Lisätietoja

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

Sivu arviointi ja palaute