Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Polvijärven kunta on tällä hetkellä täysin velaton

Polvijärven kunta on tällä hetkellä täysin velaton

Polvijärven kunta maksoi tänään torstaina 29.7.2021 nykyisten lainojensa viimeisen lainanlyhennyksen, joten kunta on tällä hetkellä velaton. Kunta on nostanut uutta lainaa viimeksi vuonna 2011.

Valtakunnallisesti verrattuna kunnan velattomuus on poikkeuksellista. Esimerkiksi 31.12.2020 Suomessa oli vain yksi velaton kunta.

- Velattomuus ei ole ollut tietoinen pyrkimys, mutta joka tapauksessa velattomuus on kuntien keskuudessa harvinaista. Mukava on kokea tällainen poikkeuksellinen, mieleen jäävä tilanne, toteaa vt. kunnanjohtaja, talous- ja hallintojohtaja Heikki Hallikainen.

Konsernilainaa, eli kunnan omistamien yhtiöiden ja kuntayhtymien velkavastuuta kunnalla oli viime tilinpäätöksessä 6,9 miljoonaa euroa. Pääosa siitä koostui kuntayhtymien veloista. Konsernilainaa Polvijärven kunnalla oli 1644 euroa asukasta kohden, mikä on todella vähän valtakunnallisessa mittakaavassa.

Investoinnit voitu rahoittaa suoraan kassasta

Yksi esimerkki kunnan onnistuneesta taloudenhoidosta on se, että investoinnit on voitu rahoittaa suoraan kunnan kassasta, ilman uutta velkaa. Investointeja on kuitenkin Polvijärvellä tehty viime vuosina runsaasti:

- Monesti kunnan pieni velkamäärä kertoo siitä, että kunnan investoinnit ovat olleet vähäiset. Polvijärven kohdalla se ei pidä paikkaansa, sillä viime vuosina on muun muassa investoitu vesihuoltoon, sisä- ja ulkoliikuntapaikkoihin ja kunnostettu rakennuksia ja liikenneolosuhteita. Vuodesta 2012 lähtien kunta on investoinut 19 miljoonalla eurolla ja lisäksi maksanut lainoja pois 2,7 miljoonaa euroa, Hallikainen summaa.

Hallikaisen mukaan hetkellinen velattomuus on ollut mahdollista ennen kaikkea siksi, että kunnan käyttötalous on toteutunut joka vuosi hyvin:

- Polvijärven kunnan budjettikuri on ollut hyvä, ja kiitos siitä kuuluu kaikille toimialoillemme, hän kiittelee.

Lainaa otetaan uuden asumispalveluyksikön rakentamiseen

Kunnan velattomuus ei kuitenkaan ole pysyvä olotila. Kunta joutuu ottamaan seuraavan vuoden aikana uutta lainaa muun muassa uuden 60-paikkaisen asumispalveluyksikön rakentamista varten.

Asumispalveluyksikön lainatarve on arviolta kuusi-seitsemän miljoonaa euroa. Asukaskohtainen lainamäärä olisi tällöin noin 1600 euroa. Polvijärven kunnan velkamäärä asukasta kohti on senkin jälkeen alle puolet kuntien keskiarvosta.

- Kunnan velkatilanne ei tällaisesta lainamäärästä olennaisesti huonone. Tärkeintä asiassa kuitenkin on, että ikäihmisten asumispalvelut Polvijärvellä paranevat, Hallikainen kiteyttää.

Lisätietoja:
Vt. kunnanjohtaja, talous- ja hallintojohtaja Heikki Hallikainen
heikki.hallikainen@polvijarvi.fi
Puh. 040 104 6101

Polvijärven keskusta-aluetta, jossa näkyy Y-kortteli, vanha kunnantalo ja muita kunnanvirastorakennuksia, koulu sekä parkkipaikka. Kuvassa olevalle alueelle rakennetaan 60-paikkainen asumispalveluyksikkö.

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute