Polvijärven torilla on tehty varsin ikävä vahingonteko. Torilavalla olevaa jouluista asetelmaa on rikottu ja näin tärvelty sangen inhottavalla tavalla työtä, jota vapaaehtoiset ovat tehneet kaikkien polvijärveläisten ja Polvijärvellä liikkuvien iloksi. Ilkityö tapahtui viime viikonvaihteessa, joulukuun toisena viikonloppuna.
- Kyllä tämä sanattomaksi vetää, toteaa Tiina Mustonen, yksi jouluasetelman tekoon osallistuneista talkoolaisista.
Polvijärven torilla on tallentava kameravalvonta vuorokauden ympäri. Näin ollen myös viikonvaihteen aikaiset tapahtumat ovat tarkoin tiedossa. Ilkityön tekijöiden kiinnisaamista tärkeämpää on kuitenkin oivaltaa, ettei yhteisen elinympäristömme tärveleminen – olipa kyse sitten jouluasetelman rikkomisesta tai roskaamisesta – ole kenenkään etu.
Viime aikoina torin alueella on ilmennyt varsin paljon myös roskaamista: esimerkiksi karkki- ja jäätelöpapereita on heitelty niin torilavalle kuin sen läheisyyteenkin. Sanomattakin lienee selvää, että roskat kuuluvat roskikseen, joita Polvijärven torinkin läheisyydessä on useita.
Mikä on vahingonteko?
Toiselle kuuluvan omaisuuden oikeudettomassa hävittämisessä tai vahingoittamisessa on kyse vahingonteosta. Vahingonteosta on rangaistuksena sakkoa tai enintään yksi vuosi vankeutta.
Vahingontekorikokset voidaan vakavuusasteen mukaan ryhmitellä lievään vahingontekoon, "tavalliseen" vahingontekoon ja törkeään vahingontekoon. Lievä vahingonteko on kyseessä silloin, kun vahingonteko on vahingon vähäisyys tai muut rikokseen liittyvät seikat huomioon ottaen vähäinen. Törkeä vahingonteko taas on kyseessä silloin, kun vahingonteolla aiheutetaan erittäin suurta taloudellista vahinkoa tai rikoksen uhrin olot huomioon ottaen erityisen tuntuvaa vahinkoa taikka historiallisesti tai sivistyksellisesti arvokkaalle omaisuudelle huomattavaa vahinkoa.