ANKKURIT

 

Polvijärven kunta koronavirus

Poikkeustilannetiedote koronavirukseen liittyen

Päivitetty 12.5. klo 17.05

Tietoa koronaviruksesta ja poikkeusoloista

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uusi, aiemmin tuntematon koronavirus. Sen aiheuttamaa tautia kutsutaan nimellä COVID-19.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta.

Koronavirusepidemia julistettiin koko maailmaa koskettavaksi pandemiaksi 11.3.2020. Valtioneuvosto on todennut Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi 16.3.2020, ja linjasi tuolloin useita eri rajoittamistoimenpiteitä.

Suomen valtioneuvosto linjasi 4. toukokuuta toimintasuunnitelmasta viruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Osa linjauksista astui voimaan välittömästi, osa tulee voimaan 14.5. tai 1.6. alkaen. Vaikka epidemia on tällä hetkellä suvantovaiheessa, poikkeusolot Suomessa jatkuvat edelleen ja koronavirustilanteeseen suhtaudutaan vakavasti.

Linjaukset aiheuttavat muutoksia Polvijärven kunnan palveluiden rajoituksiin. Uudet, 6.5. annetut asukasohjeet korvaavat aiemmat ohjeet.

Valtioneuvoston linjaukset kokonaisuudessaan löytyvät sivun lopussa olevasta linkkilistauksesta. Linjauksista on myös uutisoitu laajasti eri medioissa.

Siun soten ja terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ajantasaisimmat ohjeet ja suositukset koronavirustilanteeseen löytyvät niiden omilta verkkosivuilta. Sivuja on hyvä seurata omatoimisesti ja aktiivisesti.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan ja sinulla on hengitystieoireita, soita aina ensin Päivystysapu -palveluun tai omalle terveysasemallesi:

 • Päivystysapu: puh. 116 117
 • Polvijärven terveysasema: puh. 013 330 2254

Voit myös tehdä Omaolo-oirearvio netissä www.omaolo.fi. Palvelu ohjaa tarvittaessa soittamaan Päivystysapuun.

Jos sinulla on lieviä hengitystieoireita, et ole matkaillut ulkomailla tai ollut tekemisissä koronaviruspotilaan kanssa, sairasta kotona.

Älä saavu  terveysasemalle ilmoittamatta! Siun sote muuttaa terveysasemiensa toimintaa koronavirusepidemian ajaksi niin, että terveysasemille tulee soittaa ennen paikan päälle saapumista.

Infektioita potevien potilaiden vastaanottokäynnit keskitetään kahdeksalle terveysasemalle. Polvijärveltä potilaat tullaan ohjamaan tarpeen mukaan infektiovastaanotolle Outokumpuun. Infektiovastaanotot avataan vaiheittain pääsiäiseen mennessä. Lue lisää Siun soten tiedotteesta.

Terveydenhuollon henkilökunta arvioi aina koronavirustestin tarpeellisuuden.

Ohjeet asukkaille - Suojaudu tartunnoilta ja suojele myös muita

Alla oleviin ohjeisiin on koottu Polvijärven kunnan kannalta olennaisimmat asiat valtioneuvoston 4.5. tekemistä linjauksista:

 • Kiinnitä edelleen huomiota riittävään turvaetäisyyteen ja hyvään käsi- ja yskimishygieniaan. Pidä turvaväliä muihin ihmisiin. Pese käsiäsi usein saippualla ja käytä tarvittaessa käsidesiä. Yskiessä suojaa suusi hihalla tai nenäliinalla.
   
 • Sairaana pysytään kotona, vaikka flunssanoireet olisivatkin lieviä.
   
 • Valtioneuvosto suosittelee yli 70-vuotiaita edelleen välttämään ihmiskontakteja ja pysymään kotona. Riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa kuitenkin korostetaan toimintaohjetta noudatettaessa.
   
 • Kunnan kauppa- ja asiointiapu riskiryhmään kuuluville jatkuu edelleen toistaiseksi. Asiointiapupyynnöt: Puh. 040 104 6002/Helena Kaasinen
   
 • Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi ja asiaa tarkastellaan seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä. Esimerkiksi hoivayksiköissä etsitään uusia käytäntöjä turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi.
   
 • Kokoontumisrajoituksia jatketaan, mutta henkilömäärärajoitusta lievennetään nykyisestä 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön 1.6. alkaen toistaiseksi. Tilanne arvioidaan uudelleen kesäkuun loppuun mennessä. Kokoontumisrajoitukset eivät koske varhaiskasvatusta, kouluja eikä poliittista päätöksentekoa.
   
 • Kokoontumisrajoituksia sovelletaan julkisten kokoontumisten lisäksi yksityisen ja kolmannen sektorin järjestämissä tilaisuuksissa, kulttuuri-, harraste-, liikunta- ja urheilutapahtumissa sekä uskonnollisissa tilaisuuksissa. Sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen kautta. Asiasta tiedotetaan tarkemmin erikseen, kun on saatu tarkempia toimintaohjeita.
   
 • Yli 500 hengen yleisötilaisuudet on kielletty 31.7. asti.
   
 • Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sallitaan 14.5. alkaen. Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella. Työhön paluusta ja omaehtoisesta karanteenista matkan jälkeen sovitaan oman työnantajan kanssa.
   
 • Kotimaan matkailu ei ole kielletty. Matkalla on suositeltavaa välttää tarpeettomia ihmiskontakteja ja huomioida kokoontumisrajoitukset, riittävät turvaetäisyydet ja hyvä käsi- ja yskimishygienia.
   
 • Ilahduta läheistäsi vaikka puhelinsoitolla, videopuhelulla tai sähköisien viestintäkanavien avulla.
   
 • Kysy tutulta ikäihmiseltä tai riskiryhmään kuuluvalta, tarvitseeko hän apua esim. kaupassakäyntiin. Vältä kuitenkin läheistä kontaktia: kauppakassit voi jättää ulko-oven eteen.
   
 • Jos asioit toisen puolesta apteekissa, tarvitset mukaasi autettavan kela-kortin tai sähköisen valtakirjan, jonka saa Suomi.fi -palvelussa.
   
 • Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta kannattaa käyttää paikallisten yrittäjien palveluita.

Polvijärven kunnan viestinnästä vastaavat kunnanjohtaja ja toimialajohtajat. Ohjeeseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä tarvittaessa heihin. Yhteystiedot löytyvät tämän sivun lopusta.

Ohjeet ja toimenpiteet on tehty riskiryhmien suojelemiseksi   ̶   meiltä kaikilta vaaditaan nyt vastuunkantoa, malttia ja ymmärrystä noudattaa annettuja ohjeita!

Kunta välittää asiointiapua riskiryhmiin kuuluville

Kunta välittää edelleen vapaaehtoisten tarjoamaa kauppa- ja asiointiapua riskiryhmään kuuluville Polvijärven alueella. Asiointiapu on ensisijaisesti tarkoitettu niille, keillä ei ole läheisiä, jotka voisivat heitä auttaa.

 • Asiointiapupyynnöt: Puh. 040 104 6002/Helena Kaasinen

Auttajat asioivat Polvijärven omissa ruokakaupoissa ja apteekissa. Ruokakaupat edellyttävät ostosten maksussa, että asiakkaalla on heillä tili/laskutusasiakkuus tai auttajalle on annettu rahaa ostoksia varten.

Kunta ei välitä maksuja autettavan, auttajan ja kaupan välillä. Avun antamisessa noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja riittävää etäisyyttä. Esimerkiksi kauppakassit kannetaan autettavan ovelle asti.

Ravintola Huvilouhos toimittaa ruokaa, kuten lounasta ja pizzoja, Polvijärven alueelle arkisin. Lisätiedot www.huvilouhos.fi.

Kunta aloittaa hyvin säilyviä eines- ja kuivatuotteita sisältävien ruokakassien jakelun etäopetuksessa olevien oppilaiden huoltajille keskiviikkona 15.4. Lisätietoa voit lukea verkkosivujemme uutisista.

Polvijärven kunnan muuttuneet palvelut

Koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia kunnan palveluissa.

Koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia kunnan palveluissa. Kussakin kohdassa lukee, mihin asti linjaukset ovat voimassa:

 • Koulutoimisto, tekninen toimisto ja kunnanvirasto pysyvät vielä toistaiseksi kiinni asiakkailta. Välttämätön asiointi kuitenkin sallitaan ajanvarauksella, yhteystiedot löytyvät kunkin toimipisteen ulko-ovesta ja www.polvijarvi.fi/yhteystiedot.
   
 • Kunnan puhelinvaihde (puh. 040 104 6000) palvelee normaalisti arkisin klo 9–11 ja klo 12–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa.
   
 • Asiakkaita pyydetään jättämään esim. toimitettavat asiakirjat koulutoimiston, teknisen toimiston tai kunnanviraston postilaatikkoon.
   
 • Kuntouttavan työtoiminnan pajat, järjestöjen kokoontumistilat, vapaa-aikatalo Vaparin liikuntasali sekä kuntosali ja muut yhteiset tilat on valtioneuvoston linjauksien mukaan mahdollista avata asiakkaille 1.6. alkaen. Näiden toimipaikkojen avaamisesta päätetään ja tiedotetaan erikseen, kun on saatu tarkempia toimintaohjeita.
   
 • Vapaa-aikatalo Vaparin kahvio, nuorisotilat, liikuntasali sekä kuntosali, A-Sali, Sotkuman koulun sali ja B-talon auditorio avataan asiakkaiden käyttöön kesäkuun alusta alkaen. Yhteisten tilojen käyttöä on rajattu, ja tiloihin on asetettu henkilömäärärajoituksia. Lue lisää omasta tiedotteesta.
   
 • Ulkoharrastuspaikat avataan 14.5. alkaen kokoontumisrajoituksia noudattaen. Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6. alkaen erityisjärjestelyin.
   
 • Kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastoista sallitaan välittömästi. Vaara-Kirjastot, joihin Polvijärven kirjasto kuuluu, tiedottaa itse tarkemmin aukeamisestaan.
   
 • Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa siirrytään takaisin lähiopetukseen 14.5. alkaen. Lukiossa jatketaan etäopetusta lukukauden loppuun. Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion tilanteesta, toimintaohjeista ja muutoksista tiedotetaan suoraan huoltajia erikseen. Kevätjuhlia ei tänä vuonna järjestetä.

Epidemiatilanne muuttuu nopeasti, ja samalla myös ohjeet, rajoitustoimenpiteet ja poikkeusolojen kesto voivat muuttua.

Apua yrityksille

Business Joensuu auttaa kaiken kokoisia yrityksiä koronatilanteen tuomissa vaikeuksissa ja haasteissa. Tietoa saa Business Joensuu verkkosivuilta sekä Business Joensuun Business-päivystyksestä, puh. 010 419 8011 (avoinna ma-pe klo 9–17).

Business Finland, Finnvera ja ELY-keskus voivat antaa yritystukea nopeasti kriisin aikana:

Business Finland: Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa

Finnvera: Auttaa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa

ELY-keskus: ELY-keskusten rahoitus yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa ja poikkeusrahoituksen tietopaketti (PDF) (päivitetty 7.4.)

Yksinyrittäjät Heinäveden, Ilomantsin, Joensuun, Kiteen, Liperin, Nurmeksen, Outokummun, Polvijärven, Rääkkylän ja Tohmajärven kuntien alueilta voivat alkaa hakemaan 2000 euron avustusta kertakorvauksena koronatilanteeseen tiistaina 14.4.2020 kello 12 alkaen. Hakuohjeet ja sähköinen hakulomake löytyvät osoitteesta https://www.businessjoensuu.fi/yksinyrittajatuki/.

Keskusteluapua ja tukea

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja sen leviämisestä saa Siun soten ja Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) verkkosivuilta.

Polvijärven kunnan ajantasaisimmat ohjeet ja tiedotteet päivitetään tälle sivulle sekä uutisiin. Ajantasaista tietoa jaetaan lisäksi Polvijärven kunnan somekanavilla Facebookissa ja Instagrammissa.

Ylen televisio- ja radiokanavat välittävät ajankohtaista tietoa koronatilanteesta. Esimerkiksi Yle Joensuun radiokanavalla luetaan myös Polvijärveä koskevia ajantasaisia tiedotteita.

Valtakunnallinen neuvontanumero, puh. 0295 535 535, tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos tarvitset keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit soittaa sosiaalipäivystykseen, puh. 013 330 9002 (ympäri vuorokauden), tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon, puh. 013 330 2132 (klo 8–21).

Mielenterveysseurat tarjoavat keskusteluapua: valtakunnallinen kriisipuhelin, puh. 09 2525 0111 (ympäri vuorokauden), ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus, puh. 013 316 244 (arkipäivisin klo 1014).

Seniorineuvonta Ankkuri palvelee ikäihmisiä esimerkiksi turva- ja ateriapalveluihin liittyvissä asioissa. Ankkurin tavoitat joka arkipäivä klo 8–16 puhelimitse 013 330 2890 ja chatissa, joka löytyy Siun soten ikäihmisten palveluiden sivulta.

Onks tää normaalia -chat palvelee nuoria joka arkipäivä koulujen ollessa suljettuna. Chatissa voi keskustella luottamuksellisesti ja nimettömästi Siun soten ammattilaisten kanssa. Chat on avoinna pääsiäiseen asti ma-pe klo 10–16 ja ti-to klo 16–18.

Polvijärven seurakunnat tarjoavat myös keskusteluapua:

Polvijärven luterilainen seurakunta: diakonissa Piia Karhinen, puh. 050 918 2889, diakoniapastori Iris Leppänen, puh. 050 918 2887, ja kirkkoherra Martti Turunen, puh. 050 918 2886.

Taipaleen ortodoksinen seurakunta: pastori Tuomas Kallonen, puh. 050 562 8444, ja kirkkoherra Paavo Ratilainen, puh. 050 566 1700.

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Jari Tuononen Kunnanjohtaja 04010 46001 jari.tuononen@polvijarvi.fi

Hallintoasiat, elinkeinopalvelut, pienyritysavustukset

henkilön kuva
Heikki Hallikainen Talous- ja hallintojohtaja 040 104 6101 heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Yleis- ja taloushallintopalveluiden johtaja ja esimies.

henkilön kuva
Mirka Nisula Sivistysjohtaja ja hyvinvointikoordinaattori 040 104 6510 mirka.nisula@polvijarvi.fi

Sivistystoimen toimialajohtaja ja esimies

henkilön kuva
Ari Soikkeli Tekninen johtaja 040 104 6307 ari.soikkeli@polvijarvi.fi

Teknisen toimen toimialajohtaja

henkilön kuva
Helena Kaasinen Kuntakoordinaattori 040 104 6002 helena.kaasinen@polvijarvi.fi

Kunnan välittämän kauppa-avun koordinaattori, tietosuojavastaava, työsuojelutoimikunnan sihteeri