ANKKURIT

 

Polvijärven kunta koronavirus

Ajankohtaista koronasta

Päivitetty 5.11. klo 13.20

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on perustasolla.

Alueella toistaiseksi voimassa olevat suositukset

Alueelliset suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Etätyö:

 • Valtakunnallinen etätyösuositus päättyi 15.10.2021.

Kasvomaskin käyttö:

 • Kasvomaskien käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa, jossa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
 • Harkitse maskin käyttöä etenkin, jos sinulla ei ole riittävää suojaa koronatautia vastaan.
 • Koulujen maskisuositus on voimassa syysloman loppuun saakka, jolloin myös nuorempien ikäluokkien on ollut mahdollista saada kahden rokotteen antama suoja.
 • Työpaikoilla suositellaan maskien käyttöä Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan.
 • Siun soten toimipaikoissa asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on henkilölle mahdollista.
 • ELY-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä edellytetään maskin käyttöä kaikilta yli 12-vuotiailta matkustajilta 29.3.2020 alkaen.
  Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedote 26.3.2021 Maskipakko ELY-keskuksen joukkoliikenteeseen (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo)
 • Tarkemmat tiedot suosituksesta ja ohjeet kasvomaskin käyttöön löydät THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.

Matkustaminen:

Ravintolat, kahvilat ja baarit:

Ryhmäharrastukset:

 • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudattamaan yleisiä hygieniaohjeistuksia sekä huolehtimaan käsi- ja yskimishygieniasta.

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Koronaviruspandemian tilanne voi muuttua hyvin nopeasti huonomaksi. Kunta toivoo kaikilta asukkailtaan vastuullisuutta ja harkitsevaisuutta tilanteissa, joissa tartuntariskit ovat mahdollisia. On jokaisen asukkaan vastuulla noudattaa annettuja ohjeita ja suosituksia, jotta epidemiatilanne saadaan pysymään Polvijärvellä jatkossakin rauhallisena.

Kunnan linjaukset, suositukset ja palvelurajoitukset ovat voimassa toistaiseksi. Kunta seuraa epidemiatilannetta jatkuvasti ja tiedottaa tarvittaessa välittömästi eri kanavissa.

Noudatamme ohjeissa ja linjauksissa valtakunnallisia ohjeita ja suosituksia. Siun soten ja terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ajantasaisimmat ohjeet ja suositukset koronavirustilanteeseen löytyvät niiden omilta verkkosivuilta. Sivuja on hyvä seurata omatoimisesti ja aktiivisesti.

Maskisuositus ja muutoksia palveluihin

Polvijärven kunta suosittelee kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa, sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää.

Paja Breikkiä lukuun ottamatta toimistojen ovet on päätetty pitää myös jatkossa lukossa. Kunnan toimistoissa voi jatkossa asioida ajanvarauksella, ja tapaamisista toivotaan sovittavan etukäteen.Toimistojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta sekä kunkin toimipisteen ulko-ovesta.

Tapahtumien ja yleisötilaisuuksien järjestämisessä noudatetaan Siun soten antamia suosituksia sekä aluehallintoviraston antamia määräyksiä.

Kunnan puhelinvaihde (puh. 040 104 6000) palvelee normaalisti arkisin klo 9–11 ja klo 12–15.

Varhaiskasvatus

Lapset ovat tervetulleita varhaiskasvatukseen terveinä. Sairaan tai oireisen lapsen paikka on kotona. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun hän on selvästi parantumassa, oireet ovat vähenneet ja hän pystyy osallistumaan varhaiskasvatuksen toimintaan.

Huoltajat huolehtivat lasten käsien pesusta varhaiskasvatukseen tullessa. Varhaiskasvatuksen henkilöstö huolehtii päivän aikana lasten käsien pesusta.

Ulkopuolisten vierailut ovat mahdollisia, kun terveysturvallisuus huomioidaan. Maskien käyttöä suositellaan vielä tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei pystytä huomioimaan.

Koulut

Koulujen maskisuositus poistui Siun Soten ohjeen mukaisesti marraskuun alusta. Yhteisiä tilaisuuksia voidaan järjestää, kun huomioidaan väljyys sekä hygieniatekijät. Vierailut ovat mahdollisia, kun terveysturvallisuus huomioidaan.

Edelleen kouluun voi tulla vain terveenä. Käsiä pestään aina siirtymätilanteissa ja ruokailun yhteydessä, ruokailua on porrastettu ja aterioidaan luokittain. Välitunneista on annettu omat ohjeet yksiköittäin.

Nuoriso-, vapaa-aika- ja liikuntapalvelut

Vapaa-aikatalo Vaparin kahviossa, nuorisotiloissa ja koulukeskuksen auditoriossa ei ole enää henkilömäärärajoituksia. Tiloissa täytyy kuitenkin pystyä pitämään riittävät turvavälit. Kunkin tilaisuuden järjestäjän vastuulla on huolehtia tiloissa pidettävien tilaisuuksien sekä tapahtumien terveysturvallisuudesta.

Kunnan liikuntasalit ovat lasten ja nuorten harrastusryhmien, aikuisten liikuntaryhmien ja muiden harrasteryhmien käytössä normaalisti.

 • Pukuhuoneet ovat salivuoron varanneiden ryhmien käytössä. Liikuntasaleissa ei saa olla salivuoron varanneen ryhmän lisäksi muita ulkopuolisia henkilöitä.
 • Salivuoron varanneilla ryhmillä on velvollisuus huolehtia liikuntasalin ja pukuhuoneiden yleisestä puhtaudesta, turvaväleistä pukuhuoneissa, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä kasvomaskien käytöstä liikuntasuorituksen ulkopuolella. Kunta huolehtii liikuntasalien ja pukuhuoneiden siivouksesta koronatilanteen huomioon ottaen.

Kuntosalilla ei ole henkilömäärärajoituksia. Vaparin kuntosalin korttikäytäntö palautuu samaksi, kuin se oli ennen koronarajoituksia. Kuntosalille johtavan ulko-oven lukko toimii kulkukortilla silloin, kun Vapari on kiinni. Muina aikoina kuntosalille voi mennä ilman korttia.

Toimintakeskus Turvalan kuntosali on myös auki kävijöille. Kuntosali on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8–15, lauantaisin ja sunnuntaisin kuntosali on suljettu. Turvalan kuntosalilla voi olla kerrallaan enintään 3 henkilöä. Kuntosalilta löytyy yhteystietolista, johon käyttäjät merkitsevät käydessään päivämäärän, kellonajan, nimen sekä puhelinnumeron.

Tarpeetonta oleskelua Vaparin tiloissa tulee välttää. Vaparin valvojat huolehtivat, ettei aulatiloihin jäädä odottamaan harjoitusvuoron päättymistä.

Henkilöstö

Kunnan henkilöstöä on tiedotettu käytännöistä tarkemmin erikseen.

Kasvomaskien jakelu heikommassa asemassa oleville

Polvijärvellä kasvomaskin voi saada sosiaalitoimistosta (Polvijärventie 22, 83700 Polvijärvi) keskiviikkoisin klo 9–11. Hakijalla ei tarvitse olla perhe- ja sosiaalipalvelujen tai ikäihmisten palvelujen asiakkuutta eikä hänen tarvitse todistaa tarvettaan jakelupaikalla. Lisätietoja jakelusta voi lukea Siun soten verkkosivuilta: https://www.siunsote.fi/kasvomaskien-jakelu

Ikäihmisiä neuvoo maskiasioissa jakelupisteiden lisäksi Seniorineuvonta Ankkuri (puh. 013 330 2890 joka arkipäivä kello 8–16). Ankkuri palvelee ikäihmisiä koko Siun soten alueella ja auttaa tarvittaessa maskin saamisessa.

Muita ohjeita asukkaille

Kiinnitä  huomiota riittävään turvaetäisyyteen ja hyvään käsi- ja yskimishygieniaan. Pidä turvaväliä muihin ihmisiin. Pese käsiäsi usein saippualla ja käytä tarvittaessa käsidesiä. Yskiessä suojaa suusi hihalla tai nenäliinalla.

Käytä kasvomaskia kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Suositus koskee myös ulkona järjestettäviä tilaisuuksia, joissa turvavälien pitäminen ei onnistu.

Sairaana pysytään kotona, vaikka flunssanoireet olisivatkin lieviä.

Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikköihin ovat mahdollisia tietyin rajoituksin. Lisätietoja Siun soten verkkosivuilta.

Ulkomaanmatkailussa noudatetaan ulkoministeriön suosituksia. Lisätietoa matkustamisesta ja siihen liittyvistä rajoituksista saat ulkoministeriön verkkosivuilta.

Kotimaan matkalla on suositeltavaa välttää tarpeettomia ihmiskontakteja ja huomioida alueelliset suositukset, riittävät turvaetäisyydet ja hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Koronaviruksen altistumispaikat

Siun sote päivittää omilla verkkosivuillaan mahdollisia koronaviruksen altistumispaikkoja osoitteessa www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat. Sivulle päivitetään ajantasaista tietoa altistumispaikoista Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä.

Jos olet ollut samaan aikaan altistumispaikassa ja sinulle tulee seuraavan neljäntoista (14) vuorokauden aikana koronaan sopivia oireita, tee oirearvio verkossa omaolo.fi tai ota yhteyttä puhelimitse terveysasemalle tai Päivystysapuun 116 117. Omaehtoiseen karanteeniin voi jäädä, jos siihen on mahdollisuus.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet koronavirustartuntaa, tee Omaolo-oirearvio ja varaa aika netissä www.omaolo.fi  tai soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapu 116 117 -palveluun.

Terveydenhuollon henkilökunta arvioi aina koronavirustestin tarpeellisuuden.

Apua yrityksille

Business Joensuu auttaa kaiken kokoisia yrityksiä koronatilanteen tuomissa vaikeuksissa ja haasteissa. Tietoa saa Business Joensuu verkkosivuilta sekä Business-päivystyksestä, puh. 010 419 8011 (avoinna ma-pe klo 9–17).

Kunta välittää asiointiapua riskiryhmiin kuuluville

Kunta välittää edelleen vapaaehtoisten tarjoamaa kauppa- ja asiointiapua riskiryhmään kuuluville Polvijärven alueella. Asiointiapu on ensisijaisesti tarkoitettu niille, keillä ei ole läheisiä, jotka voisivat heitä auttaa.

 • Asiointiapupyynnöt: Puh. 040 104 6002/Helena Kaasinen

Auttajat asioivat Polvijärven omissa ruokakaupoissa ja apteekissa. Ruokakaupat edellyttävät ostosten maksussa, että asiakkaalla on heillä tili/laskutusasiakkuus tai auttajalle on annettu rahaa ostoksia varten.

Kunta ei välitä maksuja autettavan, auttajan ja kaupan välillä. Avun antamisessa noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja riittävää etäisyyttä. Esimerkiksi kauppakassit kannetaan autettavan ovelle asti.

Keskusteluapua ja tukea

Ylen televisio- ja radiokanavat välittävät ajankohtaista tietoa koronatilanteesta. Esimerkiksi Yle Joensuun radiokanavalla luetaan myös Polvijärveä koskevia ajantasaisia tiedotteita.

Valtakunnallinen neuvontanumero, puh. 0295 535 535, tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos tarvitset keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit soittaa sosiaalipäivystykseen, puh. 013 330 9002 (ympäri vuorokauden), tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon, puh. 013 330 2132 (klo 8–21).

Mielenterveysseurat tarjoavat keskusteluapua: valtakunnallinen kriisipuhelin, puh. 09 2525 0111 (ympäri vuorokauden), ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus, puh. 013 316 244 (arkipäivisin klo 1014).

Seniorineuvonta Ankkuri palvelee ikäihmisiä esimerkiksi turva- ja ateriapalveluihin liittyvissä asioissa. Ankkurin tavoitat joka arkipäivä klo 8–16 puhelimitse 013 330 2890 ja chatissa, joka löytyy Siun soten ikäihmisten palveluiden sivulta.

Onks tää normaalia -chat palvelee nuoria joka arkipäivä koulujen ollessa suljettuna. Chatissa voi keskustella luottamuksellisesti ja nimettömästi Siun soten ammattilaisten kanssa. 

Polvijärven seurakunnat tarjoavat myös keskusteluapua:

Polvijärven luterilainen seurakunta: diakonissa Piia Karhinen, puh. 050 918 2889 ja diakoniapastori Iris Leppänen, puh. 050 918 2887.

Taipaleen ortodoksinen seurakunta: pastori Tuomas Kallonen, puh. 050 562 8444, ja kirkkoherra Paavo Ratilainen, puh. 050 566 1700.

Korona linkkilista

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Heikki Hallikainen Kunnanjohtaja 040 104 6101 heikki.hallikainen@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Katja Kajava Perusopetuksen ja lukion rehtori 040 104 6200 katja.kajava@polvijarvi.fi

Sivistystoimen toimialajohtaja

henkilön kuva
Ari Soikkeli Tekninen johtaja 040 104 6307 ari.soikkeli@polvijarvi.fi

Teknisen toimen toimialajohtaja

henkilön kuva
Helena Kaasinen Kuntakoordinaattori 040 104 6002 helena.kaasinen@polvijarvi.fi

Tietosuoja- ja tietoturvavastaava, työsuojelutoimikunnan sihteeri, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Siun soten Polvijärven neuvottelukunnan sihteeri, Voimaa vanhuuteen - Polvijärven verkosto