ANKKURIT

 

Polvijärven kunta koronavirus

Ajankohtaista koronasta

Päivitetty 14.1.2022 klo 17.30

Pohjois-Karjala kuuluu koronaviruksen leviämisvaiheen alueeseen.

Pohjois-Karjala kuuluu koronaviruksen leviämisvaiheen alueeseen. Itä-Suomen aluehallintoviraston 12.1.2022 päätöksen ja Siun soten alueellisten suositusten ja rajoitusten mukaisesti Polvijärvellä on otettu käyttöön palvelurajoituksia, joiden tarkoituksena on estää epidemian paheneminen ja turvata terveydenhuollon kantokykyä. Kunnan valmiusryhmä Polvijärven päivitti linjauksia viimeksi 14.1.2022.

Itä-Suomen aluehallintovirasto päätti 12.1.2022 päätöksellään jatkaa tilojen sulkemiseen velvoittavaa määräystä Etelä-Savon, Itä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla 27.1.2022 saakka. Linkki AVI:n tiedotteeseen: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69929471

Itä-Suomen aluehallintovirasto muutti 14.1. yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamista koskevaa päätöstään. Uuden päätöksen mukaan 15.1.2022 alkaen rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää enintään 50 henkilön ja 17.1.2022 alkaen sisätiloissa enintään 20 henkilön tilaisuuksia. Rajoitukset koskevat koko Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialuetta, ja ne ovat voimassa 14.2.2022 saakka. Linkki AVI:n tiedotteeseen: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69929674

Kunta toivoo kaikilta asukkailtaan vastuullisuutta ja harkitsevaisuutta tilanteissa, joissa tartuntariskit ovat mahdollisia. On jokaisen asukkaan vastuulla noudattaa annettuja ohjeita ja suosituksia, jotta epidemiatilanne saadaan pysymään Polvijärvellä rauhallisena.

Polvijärven kunnan palvelurajoitukset, ohjeet ja linjaukset (päivitetty 14.1.2022)

Kunnan linjaukset, suositukset ja palvelurajoitukset ovat voimassa toistaiseksi, ellei toisin mainita. Kunta seuraa epidemiatilannetta jatkuvasti ja tiedottaa tarvittaessa välittömästi eri kanavissa.

Noudatamme valtakunnallisia linjauksia, ohjeita ja suosituksia. Siun soten ja terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ajantasaisimmat ohjeet ja suositukset koronavirustilanteeseen löytyvät niiden omilta verkkosivuilta. Sivuja on hyvä seurata omatoimisesti ja aktiivisesti.

Maskisuositus ja muutoksia palveluihin

Polvijärven kunta antaa vahvan maskisuosituksen ja suosittelee kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös ulkotiloissa, jossa oleskelee tai liikkuu ihmisiä. Suositus koskee niin rokottamattomia kuin rokotettujakin.

Kunnan toimistojen ovet pidetään myös jatkossa lukossa. Kunnan toimistoissa voi jatkossa asioida ajanvarauksella, ja tapaamisista toivotaan sovittavan etukäteen. Toimistojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta sekä kunkin toimipisteen ulko-ovesta.

Työllisyyspalvelut ja Paja Breikki palvelevat ulkopuolisia rajoitetusti. Breikki pitää myös ovensa jatkossa lukittuna.

Toimistojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta sekä kunkin toimipisteen ulko-ovesta. Kaikissa toimipisteissä edellytetään kasvomaskin käyttöä asiakkailta.

Tapahtumien ja yleisötilaisuuksien järjestämisessä noudatetaan Siun soten antamia suosituksia sekä aluehallintoviraston antamia määräyksiä. Itä-Suomen aluehallintoviraston 14.1.2022 päätöksen mukaisesti rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää enintään 50 henkilön ja sisätiloissa enintään 20 henkilön tilaisuuksia. Määräys on voimassa 14.2.2022 asti. Yksityistilaisuuksien järjestämistä ja niihin osallistumista suositellaan toistaiseksi välttämään. Lisätietoa voi lukea Itä-Suomen aluehallintoviraston omasta tiedotteesta: https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69929674

Kunnan puhelinvaihde (puh. 040 104 6000) palvelee normaalisti arkisin klo 9–11 ja klo 12–15.

Varhaiskasvatus

Lapset ovat tervetulleita varhaiskasvatukseen terveinä. Sairaan tai oireisen lapsen paikka on kotona. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun hän on selvästi parantumassa, oireet ovat vähenneet ja hän pystyy osallistumaan varhaiskasvatuksen toimintaan.

Huoltajat huolehtivat lasten käsien pesusta varhaiskasvatukseen tullessa. Varhaiskasvatuksen henkilöstö huolehtii päivän aikana lasten käsien pesusta. Huoltajia suositellaan käyttämään kasvomaskia, kun lapsia tuodaan ja haetaan hoidosta.

Välttämättömät vierailut ovat mahdollisia, kun terveysturvallisuus huomioidaan. Varhaiskasvatuksessa henkilöstöllä on vahva maskisuositus.

Koulut

Edelleen kouluun voi tulla vain terveenä. Käsiä pestään aina siirtymätilanteissa ja ruokailun yhteydessä, ruokailua on porrastettu ja aterioidaan luokittain. Välitunneista annetaan omat ohjeet yksiköittäin.

Koulun henkilöstöllä on vahva maskisuositus. Oppilaiden maskien käytöstä odotetaan tarkempia viranomaisohjeita.

Yhteisiä tilaisuuksia ei järjestetä toistaiseksi. Välttämättömät vierailut ovat mahdollisia, kun terveysturvallisuus huomioidaan.

Jos epidemiatilanteen pahentuessa peruskoulun ja/tai lukion opetusta on haastava järjestää esimerkiksi useamman henkilöstöön kuuluvan ollessa karanteenissa tai sairaana, niin silloin siirrytään poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, jossa yksi tai useampi luokka saa etäopetusta. Päätöksen tekee perusopetuksen ja lukion rehtori yhdessä kunnan valmiusryhmän kanssa. Päätöksen edellytyksenä on terveysviranomaisen arvio siitä, että poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen on välttämätöntä.

Nuoriso- ja vapaa-aikapalvelut

Itä-Suomen aluehallintoviraston 14.1.2022 päätöksen mukaisesti rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää enintään 50 henkilön ja sisätiloissa enintään 20 henkilön tilaisuuksia. Määräys on voimassa 14.2.2022 asti.

Vapaa-aikatalo Vaparin kahvio ja nuorisotilat ovat avoinna normaalisti, mutta niihin molempiin asetetaan 20 henkilön henkilömäärärajoitus 17.1.2022 alkaen. Nuorisotilojen henkilömäärärajoitus ei koske koulun omia tilaisuuksia, sillä osallistujana voi olla koko opetusryhmä.

Molemmissa tiloissa täytyy pystyä pitämään riittävät turvavälit. Tilojen käyttäjien on noudatettava tilojen käytöstä annettuja rajoituksia ja ohjeita. Vaparin kahviota käyttävien ulkopuolisien on huolehdittava terveysturvallisista käytännöistä tiloja käyttäessään.

Liikuntapalvelut

Kaikissa sisäliikuntatiloissa on voimassa maskisuositus yli 12-vuotiaille.

Vapaa-aikatalo Vaparin liikuntatilat, mukaan lukien pukukopit, sekä koulujen liikuntasalit suljetaan käyttäjiltä, ja varatut liikuntavuorot perutaan. Rajoitus on voimassa 27.1.2022 saakka.

Rajoitukset eivät koske vuonna 2003 syntyneitä tai sitä nuorempien ohjattua harrastustoimintaa, eivätkä varhaiskasvatuksen tai koulun toimintaa. Rajoitukset koskevat perheliikuntaa eli vanhempi-lapsi-ryhmiä.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnassa on noudatettava terveysturvallisia käytäntöjä ja liikuntatiloissa läsnä voivat olla vain harrastuksen ohjaamiseen osallistuvat aikuiset. Vanhemmat ja saattajat eivät voi jäädä lasten harjoituksien ajaksi liikuntatiloihin. Harrastuksesta vastaava taho huolehtii, että näitä käytänteitä noudatetaan ja aikuisten liikkuminen harrastustiloissa minimoidaan.

Vaparin kuntosalilla otetaan käyttöön 10 henkilön henkilömäärärajoitus. Vaparin kuntosali on muutoin käytössä normaaliin tapaan. Kuntosalille johtavan ulko-oven lukko toimii kulkukortilla silloin, kun Vapari on kiinni. Muina aikoina kuntosalille voi mennä ilman korttia.

Toimintakeskus Turvalan kuntosali on myös auki kävijöille. Kuntosali on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8–15, lauantaisin ja sunnuntaisin kuntosali on suljettu. Turvalan kuntosalilla voi olla kerrallaan enintään 3 henkilöä. Kuntosalilta löytyy yhteystietolista, johon käyttäjät merkitsevät käydessään päivämäärän, kellonajan, nimen sekä puhelinnumeron.

Kuntosaleilla noudatetaan terveysturvallisuusohjeita (maskisuositus, käsienpesu, pintojen desinfiointi, 2 metrin turvavälit).

Tarpeetonta oleskelua Vaparin tiloissa tulee välttää. Vaparin valvojat huolehtivat, ettei aulatiloihin jäädä odottamaan harjoitusvuoron päättymistä.

Henkilöstö

Kunnan henkilöstöä on tiedotettu käytännöistä erikseen.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset (Siun sote, päivitetty 13.1.2022)

Etätyö:

Etätyön tekemistä suositellaan.

Kasvomaskin käyttö:

Kasvomaskien käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös ulkotiloissa, jossa oleskelee tai liikkuu ihmisiä. Suositus koskee niin rokottamattomia kuin rokotettujakin.

Työpaikoilla suositellaan maskien käyttöä Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaanSiun soten toimipaikoissa asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on henkilölle mahdollista.

ELY-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä suositellaan vahvasti maskin käyttöä kaikilta yli 12-vuotiailta matkustajilta. Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedote 26.10.2021 Maskisuositus ELY-keskuksen joukkoliikenteeseen (Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo)

Tarkemmat tiedot suosituksesta ja ohjeet kasvomaskin käyttöön löydät THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.

Matkustaminen:

Ravintolat, kahvilat ja baarit:

Ravintoloille suositellaan koronapassin käyttöä. Lisätietoa koronapassin käytöstä Aluehallintoviraston usein kysyttyä koronaviruksesta -sivulla

 • Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti 31.12. alkaen
  • Ravintolat voivat olla auki klo 5–18. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruuan myyntiä.
  • Anniskelu on sallittu klo 9–17. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.
  • Ruokaravintoloissa on käytössä 75% (sisätiloissa) ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotiloissa).
  • Sisätiloissa asiakkailla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.
  • Ruokaravintolat voivat olla avoinna klo 20 saakka koronapassia käyttämällä. Muista rajoituksista ei voi vapautua koronapassia käyttämällä.
  • Lisätietoja valtioneuvoston sivuilta: ravintolarajoitukset maakunnittain koronaepidemian aikana.

Ryhmäharrastukset:

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudattamaan yleisiä hygieniaohjeistuksia sekä huolehtimaan käsi- ja yskimishygieniasta.

 • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen sekä muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat ovat suljettuna 31.12.2021 klo 16 – 13.1.2022.
  • Tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan.
  • Lisätietoja Aluehallintoviraston tiedotteesta 30.12.2021 Itä-Suomeen voimaan uusia koronarajoituksia

Siun soten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköt:

Siun sote rajoittaa vierailuja keskussairaalan tiloissa nopeasti heikentyneen koronatilanteen vuoksi 8.-21.1.2022. Sairaalassa voivat vierailla vain hoidossa olevien lasten läheiset ja hoitoon osallistuvat oireettomat henkilöt, synnyttäjien oireettomat läheiset, kuten lapsen isä tai muu tukihenkilö sekä saattohoidossa olevan tai muuten vakavasti sairaan potilaan oireettomat läheiset, joiden vierailuista on sovittava erikseen hoitavan yksikön kanssa. Lisäksi poliklinikkakäynnille tai päivystykseen tulevan henkilön mukana voi olla tarvittaessa yksi tukihenkilö tai saattaja.

Koronatilanteesta johtuen vierailurajoituksia voi olla myös muissa Siun soten yksiköissä. Vierailusta suositellaan sopimaan etukäteen. Yleisissä tiloissa liikkumista tulee välttää. Ohjeet vierailijoille Siun soten toimipaikoissa: www.siunsote.fi/ohjeita-vierailijoille

Tapahtumat, tilaisuudet ja kokoontumiset:

Yksityistilaisuuksien järjestämistä ja niihin osallistumista suositellaan toistaiseksi välttämään.

Tilojen käyttö

 • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen sekä muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat ovat suljettuna 31.12.2021 klo 16 – 27.1.2022.
  • Tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan.
 • Asiakas- ja yleisötilojen käyttö pitää järjestää siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä. Määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.
 • Lisätietoja Aluehallintoviraston tiedotteesta 12.1.2022 Tilojen sulkemiseen velvoittava määräys jatkuu osassa Itä-Suomea

 

Kasvomaskien jakelu heikommassa asemassa oleville

Polvijärvellä kasvomaskin voi saada sosiaalitoimistosta (Polvijärventie 22, 83700 Polvijärvi) keskiviikkoisin klo 9–11. Hakijalla ei tarvitse olla perhe- ja sosiaalipalvelujen tai ikäihmisten palvelujen asiakkuutta eikä hänen tarvitse todistaa tarvettaan jakelupaikalla. Lisätietoja jakelusta voi lukea Siun soten verkkosivuilta: https://www.siunsote.fi/kasvomaskien-jakelu

Ikäihmisiä neuvoo maskiasioissa jakelupisteiden lisäksi Seniorineuvonta Ankkuri (puh. 013 330 2890 joka arkipäivä kello 8–16). Ankkuri palvelee ikäihmisiä koko Siun soten alueella ja auttaa tarvittaessa maskin saamisessa.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet koronavirustartuntaa, tee Omaolo-oirearvio ja varaa aika netissä www.omaolo.fi  tai soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapu 116 117 -palveluun.

Terveydenhuollon henkilökunta arvioi aina koronavirustestin tarpeellisuuden. Lisätietoa koronavirustesteistä saa osoitteesta www.siunsote.fi/koronatestit.

Apua yrityksille

Business Joensuu auttaa kaiken kokoisia yrityksiä koronatilanteen tuomissa vaikeuksissa ja haasteissa. Tietoa saa Business Joensuu verkkosivuilta sekä Business-päivystyksestä, puh. 010 419 8011 (avoinna ma-pe klo 9–17).

Kunta välittää asiointiapua riskiryhmiin kuuluville

Kunta välittää edelleen vapaaehtoisten tarjoamaa kauppa- ja asiointiapua riskiryhmään kuuluville Polvijärven alueella. Asiointiapu on ensisijaisesti tarkoitettu niille, keillä ei ole läheisiä, jotka voisivat heitä auttaa.

 • Asiointiapupyynnöt: Puh. 040 104 6002/Helena Kaasinen

Auttajat asioivat Polvijärven omissa ruokakaupoissa ja apteekissa. Ruokakaupat edellyttävät ostosten maksussa, että asiakkaalla on heillä tili/laskutusasiakkuus tai auttajalle on annettu rahaa ostoksia varten.

Kunta ei välitä maksuja autettavan, auttajan ja kaupan välillä. Avun antamisessa noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja riittävää etäisyyttä. Esimerkiksi kauppakassit kannetaan autettavan ovelle asti.

Keskusteluapua ja tukea

Ylen televisio- ja radiokanavat välittävät ajankohtaista tietoa koronatilanteesta. Esimerkiksi Yle Joensuun radiokanavalla luetaan myös Polvijärveä koskevia ajantasaisia tiedotteita.

Valtakunnallinen neuvontanumero, puh. 0295 535 535, tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos tarvitset keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit soittaa sosiaalipäivystykseen, puh. 013 330 9002 (ympäri vuorokauden), tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon, puh. 013 330 2132 (klo 8–21).

Mielenterveysseurat tarjoavat keskusteluapua: valtakunnallinen kriisipuhelin, puh. 09 2525 0111 (ympäri vuorokauden), ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus, puh. 013 316 244 (arkipäivisin klo 1014).

Seniorineuvonta Ankkuri palvelee ikäihmisiä esimerkiksi turva- ja ateriapalveluihin liittyvissä asioissa. Ankkurin tavoitat joka arkipäivä klo 8–16 puhelimitse 013 330 2890 ja chatissa, joka löytyy Siun soten ikäihmisten palveluiden sivulta.

Onks tää normaalia -chat palvelee nuoria joka arkipäivä koulujen ollessa suljettuna. Chatissa voi keskustella luottamuksellisesti ja nimettömästi Siun soten ammattilaisten kanssa. 

Polvijärven seurakunnat tarjoavat myös keskusteluapua:

Polvijärven luterilainen seurakunta: diakonissa Piia Karhinen, puh. 050 918 2889 ja diakoniapastori Iris Leppänen, puh. 050 918 2887.

Taipaleen ortodoksinen seurakunta: pastori Tuomas Kallonen, puh. 050 562 8444, ja kirkkoherra Paavo Ratilainen, puh. 050 566 1700.

Korona linkkilista

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Heikki Hallikainen Kunnanjohtaja 040 104 6001 heikki.hallikainen@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Tanja Karvonen Talous- ja hallintojohtaja 040 104 6101 tanja.karvonen@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Katja Kajava Perusopetuksen ja lukion rehtori 040 104 6200 katja.kajava@polvijarvi.fi

Sivistystoimen toimialajohtaja

henkilön kuva
Ari Soikkeli Tekninen johtaja 040 104 6307 ari.soikkeli@polvijarvi.fi

Teknisen toimen toimialajohtaja

henkilön kuva
Helena Kaasinen Kuntakoordinaattori 040 104 6002 helena.kaasinen@polvijarvi.fi

Tietosuoja- ja tietoturvavastaava, työsuojelutoimikunnan sihteeri, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Voimaa vanhuuteen - Polvijärven verkosto