ANKKURIT

 

Polvijärven kunta koronavirus

Ajankohtaista koronasta

Päivitetty 18.6. klo 9.45

Siun sote tiedotti torstaina 17.6. että Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on pysynyt perustasolla. Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui 17.6. arvioimaan Pohjois-Karjalan epidemiatilannetta sekä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tarkoitettuja suosituksia.

Työryhmä päivitti suosituksia suhteessa epidemiatilanteeseen, rokotusten etenemiseen ja valtakunnallisiin ohjeistuksiin. Alueella toistaiseksi voimassa olevat suositukset ovat:

  • Etätyötä suositellaan aina kun mahdollista.
  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, kun samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.
  • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudattamaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan kasvomaskia.
  • Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestettäessä tulee huomioida lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt, kuten mm. mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja tilojen puhdistamiseen.
  • Ulkomaille matkustettaessa suositellaan noudattamaan Valtioneuvoston ja THL:n ohjeita.

Kunnassa tällä hetkellä voimassa olevat koronasuositukset ja palvelurajoitukset jatkuvat ennallaan. Johtoryhmä päätti asiasta perjantaina18.6.2021.

Vaikka koko maakunta on toistaiseksi koronavirusepidemian perustasolla, tilanne voi muuttua hyvin nopeasti huonomaksi. Kunta toivoo kaikilta asukkailtaan vastuullisuutta ja harkitsevaisuutta tilanteissa, joissa tartuntariskit ovat mahdollisia. On jokaisen asukkaan vastuulla noudattaa annettuja ohjeita ja suosituksia, jotta epidemiatilanne saadaan pysymään Polvijärvellä jatkossakin rauhallisena.

Kunnan linjaukset, suositukset ja palvelurajoitukset ovat voimassa toistaiseksi. Kunta seuraa epidemiatilannetta jatkuvasti ja tiedottaa tarvittaessa välittömästi eri kanavissa.

Noudatamme ohjeissa ja linjauksissa valtakunnallisia ohjeita ja suosituksia. Siun soten ja terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ajantasaisimmat ohjeet ja suositukset koronavirustilanteeseen löytyvät niiden omilta verkkosivuilta. Sivuja on hyvä seurata omatoimisesti ja aktiivisesti.

Maskisuositus ja muutoksia palveluihin

Polvijärven kunta antaa vahvan suosituksen käyttää kasvomaskia kaikissa julkisissa sisätiloissa, sisä- kuin ulkotiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita ja kunnan henkilöstöä.

Koulutoimisto, tekninen toimisto, kunnanvirasto, työllisyyspalvelut pysyvät toistaiseksi kiinni asiakkailta. Paja Breikki on myös kiinni ulkopuolisilta, mutta kuntouttava työtoiminta jatkuu normaalisti. Välttämätön asiointi sallitaan ajanvarauksella, työllisyyspalveluissa asiakkaita palvellaan ensisijaisesti puhelimitse. Toimistojen yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta sekä kunkin toimipisteen ulko-ovesta.

Tapahtumien ja yleisötilaisuuksien järjestämisessä noudatetaan tällä hetkellä Siun soten antamia suosituksia sekä aluehallintoviraston antamia määräyksiä.

Kunnan puhelinvaihde (puh. 040 104 6000) palvelee normaalisti arkisin klo 9–11 ja klo 12–15.

Kasvatus

Varhaiskasvatuksen henkilöstö käyttää maskeja tai visiireitä. Myös muille varhaiskasvatuksen ja koulujen tiloissa käyville aikuisille suositellaan maskien käyttöä.

Koulun ulkopuolisten ihmisten liikkumista perusopetuksen yksiköissä ja lukiolla on rajoitettu. Vanhempien kanssa suositaan etätapaamisia tai käytetään kasvomaskeja tapaamisissa.

Nuoriso-, vapaa-aika- ja liikuntapalvelut

Nuorisotilat pysyvät avoinna, ja tilojen kävijämäärä rajoitetaan 10 henkilöön. Kävijöiden nimet kerätään ylös. Nuorisotiloissa yli 12-vuotiaat käyttävät maskeja.  Vaparin kahvion kävijämäärä on rajoitettu 15 henkilöön ja auditorion 20 henkilöön.

Kunnan liikuntasalit avataan aikuisten liikuntaryhmien käyttöön maanantaista 7.6.2021 alkaen. Myös muut aikuisten harrasteryhmät saavat taas kokoontua kunnan tiloissa.

Pukuhuoneet ovat myös salivuoron varanneiden ryhmien käytössä. Liikuntasaleissa ei saa olla salivuoron varanneen ryhmän lisäksi muita ulkopuolisia henkilöitä.

Salivuoron varanneilla ryhmillä on velvollisuus huolehtia liikuntasalin ja pukuhuoneiden yleisestä puhtaudesta, turvaväleistä pukuhuoneissa, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä kasvomaskien käytöstä liikuntasuorituksen ulkopuolella. Kunta huolehtii liikuntasalien ja pukuhuoneiden siivouksesta koronatilanteen huomioon ottaen.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta jatkuu normaalisti. Lasten ja nuorten harjoitukset ja ottelutapahtumat pidetään ilman yleisöä.

Vaparin kuntosali pidetään auki, mutta kuntosalille pääsee vain omalla kulkukortilla. Kulkukortteja saa 20 € käteismaksulla Vaparin vahtimestarilta talon aukioloaikoina. Kuntosalin kävijämäärä rajoitetaan 10 henkilöön kerrallaan.

Toimintakeskus Turvalan kuntosali on avautunut kävijöille 8.6.2021 alkaen. Kuntosali on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8–15, lauantaisin ja sunnuntaisin kuntosali on suljettu. Turvalan kuntosalilla voi olla kerrallaan enintään 3 henkilöä. Kuntosalilta löytyy yhteystietolista, johon käyttäjät merkitsevät käydessään päivämäärän, kellonajan, nimen sekä puhelinnumeron.

Tarpeetonta oleskelua Vaparin tiloissa tulee välttää. Vaparin valvojat huolehtivat, ettei aulatiloihin jäädä odottamaan harjoitusvuoron päättymistä.

Tilanteen kehittymistä seurataan, ja yhteisten tilojen kävijärajoituksien lieventämiseen palataan myöhemmin.

Henkilöstö

Kunnan henkilöstöä on tiedotettu käytännöistä tarkemmin erikseen.

Kasvomaskien jakelu heikommassa asemassa oleville

Polvijärvellä kasvomaskin voi saada sosiaalitoimistosta (Polvijärventie 22, 83700 Polvijärvi) keskiviikkoisin klo 9–11. Hakijalla ei tarvitse olla perhe- ja sosiaalipalvelujen tai ikäihmisten palvelujen asiakkuutta eikä hänen tarvitse todistaa tarvettaan jakelupaikalla. Lisätietoja jakelusta voi lukea Siun soten verkkosivuilta: https://www.siunsote.fi/kasvomaskien-jakelu

Ikäihmisiä neuvoo maskiasioissa jakelupisteiden lisäksi Seniorineuvonta Ankkuri (puh. 013 330 2890 joka arkipäivä kello 8–16). Ankkuri palvelee ikäihmisiä koko Siun soten alueella ja auttaa tarvittaessa maskin saamisessa.

Muita ohjeita asukkaille

Kiinnitä  huomiota riittävään turvaetäisyyteen ja hyvään käsi- ja yskimishygieniaan. Pidä turvaväliä muihin ihmisiin. Pese käsiäsi usein saippualla ja käytä tarvittaessa käsidesiä. Yskiessä suojaa suusi hihalla tai nenäliinalla.

Sairaana pysytään kotona, vaikka flunssanoireet olisivatkin lieviä.

Valtioneuvosto suosittelee yli 70-vuotiaita edelleen välttämään ihmiskontakteja ja pysymään kotona. Riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa kuitenkin korostetaan toimintaohjetta noudatettaessa.

Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikköihin ovat mahdollisia tietyin rajoituksin. Lisätietoja Siun soten verkkosivuilta.

Ulkomaanmatkailussa noudatetaan ulkoministeriön suosituksia. Lisätietoa matkustamisesta ja siihen liittyvistä rajoituksista saat ulkoministeriön verkkosivuilta.

Kotimaan matkailu ei ole kielletty. Matkalla on suositeltavaa välttää tarpeettomia ihmiskontakteja ja huomioida alueelliset suositukset, riittävät turvaetäisyydet ja hyvä käsi- ja yskimishygienia.

THL:n suositus kasvomaskien käytöstä astuu voimaan Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella 10.9.2020. Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella suositellaan yli 15-vuotiaita kansalaisia käyttämään kasvomaskia toisten ihmisten suojaamiseksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. Suosituksella pyritään ehkäisemään riskejä, jotka syntyvät, kun toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset kohtaavat julkisissa liikennevälineissä. Maskisuositus ei koske työyhteisöjä ja koulukyytejä. Lue lisää omasta tiedotteesta.

Koronaviruksen altistumispaikat

Siun sote päivittää omilla verkkosivuillaan mahdollisia koronaviruksen altistumispaikkoja osoitteessa www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat. Sivulle päivitetään ajantasaista tietoa altistumispaikoista Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä.

Jos olet ollut samaan aikaan altistumispaikassa ja sinulle tulee seuraavan kymmenen (10) vuorokauden aikana koronaan sopivia oireita, tee oirearvio verkossa omaolo.fi tai ota yhteyttä puhelimitse terveysasemalle tai Päivystysapuun 116 117. Omaehtoiseen karanteeniin voi jäädä, jos siihen on mahdollisuus.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan ja sinulla on hengitystieoireita, soita aina ensin Päivystysapu -palveluun tai omalle terveysasemallesi:

  • Päivystysapu: puh. 116 117
  • Polvijärven terveysasema: puh. 013 330 2254

Voit myös tehdä Omaolo-oirearvio netissä www.omaolo.fi. Palvelu ohjaa tarvittaessa soittamaan Päivystysapuun.

Jos sinulla on lieviä hengitystieoireita, et ole matkaillut ulkomailla tai ollut tekemisissä koronaviruspotilaan kanssa, sairasta kotona.

Älä saavu  terveysasemalle ilmoittamatta! Siun sote muuttaa terveysasemiensa toimintaa koronavirusepidemian ajaksi niin, että terveysasemille tulee soittaa ennen paikan päälle saapumista.

Infektioita potevien potilaiden vastaanottokäynnit keskitetään tietyille terveysasemille. Polvijärveltä potilaat ohjataan tarpeen mukaan 7.9. alkaen infektiovastaanotolle Liperiin. Lue lisää Siun soten tiedotteesta.

Terveydenhuollon henkilökunta arvioi aina koronavirustestin tarpeellisuuden.

Apua yrityksille

Business Joensuu auttaa kaiken kokoisia yrityksiä koronatilanteen tuomissa vaikeuksissa ja haasteissa. Tietoa saa Business Joensuu verkkosivuilta sekä Business-päivystyksestä, puh. 010 419 8011 (avoinna ma-pe klo 9–17).

Kunta välittää asiointiapua riskiryhmiin kuuluville

Kunta välittää edelleen vapaaehtoisten tarjoamaa kauppa- ja asiointiapua riskiryhmään kuuluville Polvijärven alueella. Asiointiapu on ensisijaisesti tarkoitettu niille, keillä ei ole läheisiä, jotka voisivat heitä auttaa.

  • Asiointiapupyynnöt: Puh. 040 104 6002/Helena Kaasinen

Auttajat asioivat Polvijärven omissa ruokakaupoissa ja apteekissa. Ruokakaupat edellyttävät ostosten maksussa, että asiakkaalla on heillä tili/laskutusasiakkuus tai auttajalle on annettu rahaa ostoksia varten.

Kunta ei välitä maksuja autettavan, auttajan ja kaupan välillä. Avun antamisessa noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja riittävää etäisyyttä. Esimerkiksi kauppakassit kannetaan autettavan ovelle asti.

Keskusteluapua ja tukea

Ylen televisio- ja radiokanavat välittävät ajankohtaista tietoa koronatilanteesta. Esimerkiksi Yle Joensuun radiokanavalla luetaan myös Polvijärveä koskevia ajantasaisia tiedotteita.

Valtakunnallinen neuvontanumero, puh. 0295 535 535, tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos tarvitset keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit soittaa sosiaalipäivystykseen, puh. 013 330 9002 (ympäri vuorokauden), tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon, puh. 013 330 2132 (klo 8–21).

Mielenterveysseurat tarjoavat keskusteluapua: valtakunnallinen kriisipuhelin, puh. 09 2525 0111 (ympäri vuorokauden), ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus, puh. 013 316 244 (arkipäivisin klo 1014).

Seniorineuvonta Ankkuri palvelee ikäihmisiä esimerkiksi turva- ja ateriapalveluihin liittyvissä asioissa. Ankkurin tavoitat joka arkipäivä klo 8–16 puhelimitse 013 330 2890 ja chatissa, joka löytyy Siun soten ikäihmisten palveluiden sivulta.

Onks tää normaalia -chat palvelee nuoria joka arkipäivä koulujen ollessa suljettuna. Chatissa voi keskustella luottamuksellisesti ja nimettömästi Siun soten ammattilaisten kanssa. Chat on avoinna pääsiäiseen asti ma-pe klo 10–16 ja ti-to klo 16–18.

Polvijärven seurakunnat tarjoavat myös keskusteluapua:

Polvijärven luterilainen seurakunta: diakonissa Piia Karhinen, puh. 050 918 2889 ja diakoniapastori Iris Leppänen, puh. 050 918 2887.

Taipaleen ortodoksinen seurakunta: pastori Tuomas Kallonen, puh. 050 562 8444, ja kirkkoherra Paavo Ratilainen, puh. 050 566 1700.

Korona linkkilista

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Heikki Hallikainen Vt. kunnanjohtaja, talous- ja hallintojohtaja 040 104 6101 heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Yleis- ja taloushallintopalveluiden toimialajohtaja

henkilön kuva
Katja Kajava Vt. perusopetuksen ja lukion rehtori 040 104 6200 katja.kajava@polvijarvi.fi

Sivistystoimen toimialajohtaja

henkilön kuva
Ari Soikkeli Tekninen johtaja 040 104 6307 ari.soikkeli@polvijarvi.fi

Teknisen toimen toimialajohtaja

henkilön kuva
Helena Kaasinen Kuntakoordinaattori 040 104 6002 helena.kaasinen@polvijarvi.fi

Tietosuoja- ja tietoturvavastaava, työsuojelutoimikunnan sihteeri, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Siun soten Polvijärven neuvottelukunnan sihteeri, Voimaa vanhuuteen - Polvijärven verkosto