ANKKURIT

 

Polvijärven kunta koronavirus

Poikkeustilannetiedote koronavirukseen liittyen

Päivitetty 31.3. klo 14.25

Tietoa koronaviruksesta ja poikkeusoloista

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uusi, aiemmin tuntematon koronavirus. Sen aiheuttamaa tautia kutsutaan nimellä COVID-19.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta.

Koronavirusepidemia julistettiin koko maailmaa koskettavaksi pandemiaksi 11.3.2020. Valtioneuvosto on todennut Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi 16.3.2020. Valtioneuvosto linjasi useita eri rajoittamistoimenpiteitä, jotka ovat tässä vaiheessa voimassa 13.5.2020 saakka. On mahdollista, että poikkeusolot ja rajoitustoimet voivat jatkua pitempäänkin.

Valtioneuvoston linjaukset kokonaisuudessaan löytyvät sivun lopussa olevasta linkkilistauksesta. Linjauksista on myös uutisoitu laajasti eri medioissa.

Siun soten ja terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ajantasaisimmat ohjeet ja suositukset koronavirustilanteeseen löytyvät niiden omilta verkkosivuilta. Sivuja on hyvä seurata omatoimisesti ja aktiivisesti.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan ja sinulla on hengitystieoireita, soita aina ensin Päivystysapu -palveluun tai omalle terveysasemallesi:

 • Päivystysapu: puh. 116 117
 • Polvijärven terveysasema: puh. 013 330 2254

Voit myös tehdä Omaolo-oirearvio netissä www.omaolo.fi. Palvelu ohjaa tarvittaessa soittamaan Päivystysapuun.

Jos sinulla on lieviä hengitystieoireita, et ole matkaillut ulkomailla tai ollut tekemisissä koronaviruspotilaan kanssa, sairasta kotona.

Älä saavu  terveysasemalle ilmoittamatta! Siun sote muuttaa terveysasemiensa toimintaa koronavirusepidemian ajaksi niin, että terveysasemille tulee soittaa ennen paikan päälle saapumista.

Infektioita potevien potilaiden vastaanottokäynnit keskitetään kahdeksalle terveysasemalle. Polvijärveltä potilaat tullaan ohjamaan tarpeen mukaan infektiovastaanotolle Outokumpuun. Infektiovastaanotot avataan vaiheittain pääsiäiseen mennessä. Lue lisää Siun soten tiedotteesta.

Terveydenhuollon henkilökunta arvioi aina koronavirustestin tarpeellisuuden.

Ohjeet asukkaille - Suojaudu tartunnoilta ja suojele myös muita (päivitetty 31.3.)

Alla oleviin ohjeisiin on koottu Polvijärven kunnan kannalta olennaisimmat asiat valtioneuvoston linjauksista.

Merkittävimmät vaikutukset poikkeusoloilla on tällä hetkellä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja lukioon. Näiden toimintojen asiakkaita ja huoltajia on jo tiedotettu erikseen. 

Yli 70-vuotiaat henkilöt kuuluvat riskiryhmään, joka on muita alttiimpi saamaan vakavan koronavirusinfektion. Vaara voi lisätä jokin perussairaus, esim. diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.

Ohjeet viruksen leviämisen estämiseksi ja riskiryhmään kuuluvien suojelemiseksi:

 • Kiinnitä huomiota hyvään käsi ja yskimishygieniaan. Pese käsiäsi usein saippualla ja käytä tarvittaessa käsidesiä. Yskiessä suojaa suusi hihalla tai nenäliinalla.
   
 • Jos olet yli 70-vuotias tai kuulut riskiryhmään, vältä ihmiskontakteja ja pysy kotona. Sairaana pysytään kotona, vaikka oireet olisivatkin lieviä.
   
 • Vältä vierailua ikäihmisten luona. Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on kielletty.
   
 • Vältä tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Ulkoilu ja kaupassakäynti ovat sallittuja, mutta muista pitää muutaman metrin verran turvaväliä toisiin ihmisiin.
   
 • Ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa on toistaiseksi kielletty. Jos vieraileminen on välttämätöntä, siitä pitää sopia etukäteen henkilökunnan kanssa.
   
 • Ilahduta läheistäsi vaikka puhelinsoitolla, videopuhelulla tai sähköisien viestintäkanavien avulla.
   
 • Kysy tutulta ikäihmiseltä tai riskiryhmään kuuluvalta, tarvitseeko hän apua esim. kaupassakäyntiin. Vältä kuitenkin läheistä kontaktia: kauppakassit voi jättää ulko-oven eteen.
   
 • Jos asioit toisen puolesta apteekissa, tarvitset mukaasi autettavan kela-kortin tai sähköisen valtakirjan, jonka saa Suomi.fi -palvelussa.
   
 • Ulkomaille ei pidä nyt matkustaa. Ulkomailta palaavat ohjataan 14 vuorokaudeksi kotiin karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Työhön paluusta sovitaan oman työnantajan kanssa.
   
 • Polvijärven kunnan viestinnästä vastaavat kunnanjohtaja ja toimialajohtajat. Ohjeeseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä tarvittaessa heihin. Yhteystiedot löytyvät tämän sivun lopusta.
   
 • Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta kannattaa käyttää paikallisten yrittäjien palveluita!

Ohjeet ja toimenpiteet on tehty riskiryhmien suojelemiseksi   ̶   meiltä kaikilta vaaditaan nyt vastuunkantoa, malttia ja ymmärrystä noudattaa annettuja ohjeita!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä siteeraten: “Kun meille sanotaan, että ottakaa fyysistä etäisyyttä, niin otetaan myös henkistä läheisyyttä.” Tuetaan toisiamme, tarjotaan apua ja pidetään itsemme ja muut mahdollisimman terveinä. Yhdessä tästäkin selvitään!

Kunta välittää asiointiapua riskiryhmiin kuuluville

Kunta välittää vapaaehtoisten tarjoamaa kauppa- ja asiointiapua riskiryhmään kuuluville Polvijärven alueella. Asiointiapu on ensisijaisesti tarkoitettu heille, keillä ei ole läheisiä, jotka voisivat heitä auttaa.

 • Asiointiapupyynnöt: Puh. 040 104 6002/Helena Kaasinen

Auttajat asioivat Polvijärven omissa ruokakaupoissa ja apteekissa. Ruokakaupat edellyttävät ostosten maksussa, että asiakkaalla on heillä tili/laskutusasiakkuus tai auttajalle on annettu rahaa ostoksia varten.

Kunta ei välitä maksuja autettavan, auttajan ja kaupan välillä. Avun antamisessa noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja riittävää etäisyyttä. Esimerkiksi kauppakassit kannetaan autettavan ovelle asti.

Ravintola Huvilouhos toimittaa ruokaa, kuten lounasta ja pizzoja, Polvijärven alueelle arkisin. Lisätiedot www.huvilouhos.fi.

Kunta aloittaa hyvin säilyviä eines- ja kuivatuotteita sisältävien ruokakassien jakelun etäopetuksessa olevien oppilaiden huoltajille keskiviikkona 15.4. Lisätietoa voit lukea verkkosivujemme uutisista.

Polvijärven kunnan muuttuneet palvelut

Koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia kunnan palveluissa:

 • Kunnan toimipisteet sekä kirjasto ovat toistaiseksi suljettu asiakkailta. Suljettujen toimipaikkojen ovista löytyy henkilöstön yhteystiedot.
   
 • Asiakkaita pyydetään jättämään esim. toimitettavat asiakirjat koulutoimiston, teknisen toimiston tai kunnanviraston postilaatikkoon.
   
 • Kunnanviraston ovet menevät kiinni, mutta välttämätön asiointi sallitaan. Kunnan puhelinvaihde (puh. 040 104 6000) palvelee normaalisti arkisin klo 9–11 ja klo 12–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa.

Linjaukset ovat tässä vaiheessa voimassa 13.5.2020 saakka. Epidemiatilanne muuttuu nopeasti, ja samalla myös ohjeet, rajoitustoimenpiteet ja poikkeusolojen kesto voivat muuttua.

Keskusteluapua ja tukea

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja sen leviämisestä saa Siun soten ja Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) verkkosivuilta.

Polvijärven kunnan ajantasaisimmat ohjeet ja tiedotteet päivitetään tälle sivulle sekä uutisiin. Ajantasaista tietoa jaetaan lisäksi Polvijärven kunnan somekanavilla Facebookissa ja Instagrammissa.

Ylen televisio- ja radiokanavat välittävät ajankohtaista tietoa koronatilanteesta. Esimerkiksi Yle Joensuun radiokanavalla luetaan myös Polvijärveä koskevia ajantasaisia tiedotteita.

Valtakunnallinen neuvontanumero, puh. 0295 535 535, tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos tarvitset keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit soittaa sosiaalipäivystykseen, puh. 013 330 9002 (ympäri vuorokauden), tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon, puh. 013 330 2132 (klo 8–21).

Mielenterveysseurat tarjoavat keskusteluapua: valtakunnallinen kriisipuhelin, puh. 09 2525 0111 (ympäri vuorokauden), ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus, puh. 013 316 244 (arkipäivisin klo 1014).

Seniorineuvonta Ankkuri palvelee ikäihmisiä esimerkiksi turva- ja ateriapalveluihin liittyvissä asioissa. Ankkurin tavoitat joka arkipäivä klo 8–16 puhelimitse 013 330 2890 ja chatissa, joka löytyy Siun soten ikäihmisten palveluiden sivulta.

Onks tää normaalia -chat palvelee nuoria joka arkipäivä koulujen ollessa suljettuna. Chatissa voi keskustella luottamuksellisesti ja nimettömästi Siun soten ammattilaisten kanssa. Chat on avoinna pääsiäiseen asti ma-pe klo 10–16 ja ti-to klo 16–18.

Polvijärven seurakunnat tarjoavat myös keskusteluapua:

Polvijärven luterilainen seurakunta: diakonissa Piia Karhinen, puh. 050 918 2889, diakoniapastori Iris Leppänen, puh. 050 918 2887, ja kirkkoherra Martti Turunen, puh. 050 918 2886.

Taipaleen ortodoksinen seurakunta: pastori Tuomas Kallonen, puh. 050 562 8444, ja kirkkoherra Paavo Ratilainen, puh. 050 566 1700.

SOME jako

Jaa tämä sivu:

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Jari Tuononen Kunnanjohtaja 04010 46001 jari.tuononen@polvijarvi.fi

Hallintoasiat, elinkeinopalvelut, pienyritysavustukset

henkilön kuva
Heikki Hallikainen Talous- ja hallintojohtaja 040 104 6101 heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Yleis- ja taloushallintopalveluiden johtaja ja esimies.

henkilön kuva
Mirka Nisula Sivistysjohtaja ja hyvinvointikoordinaattori 040 104 6510 mirka.nisula@polvijarvi.fi

Sivistystoimen toimialajohtaja ja esimies

henkilön kuva
Ari Soikkeli Tekninen johtaja 040 104 6307 ari.soikkeli@polvijarvi.fi

Teknisen toimen toimialajohtaja

Helena Kaasinen Kuntakoordinaattori 040 104 6002 helena.kaasinen@polvijarvi.fi

Kunnan välittämän kauppa-avun koordinaattori, tietosuojavastaava, työsuojelutoimikunnan sihteeri

Sivu arviointi ja palaute