ANKKURIT

 

Polvijärven kunta koronavirus

Ajankohtaista koronasta

Päivitetty 25.9. klo 19:05

Koronavirustilanne on Suomessa ollut kesän aikana rauhallinen, mutta loppukesästä tartuntamäärät ovat alkaneet lisääntyä uudelleen. Valloillaan oleva epidemiatilanne vaikuttaa myös Polvijärven kunnan palveluihin.

Kunta tiedottaa koronavirukseen liittyvistä asioista erikseen, jos tilanne sitä edellyttää. Muutoin on hyvä seurata valtakunnallisia suosituksia, valtioneuvoston, Siun soten ja THL:n tiedotusta sekä eri medioita, jotka uutisoivat epidemiatilanteesta ja sen muutoksista aktiivisesti.

Noudatamme kaikissa ohjeissa ja linjauksissa valtakunnallisia ohjeita ja suosituksia.

Siun soten ja terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ajantasaisimmat ohjeet ja suositukset koronavirustilanteeseen löytyvät niiden omilta verkkosivuilta. Sivuja on hyvä seurata omatoimisesti ja aktiivisesti.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan ja sinulla on hengitystieoireita, soita aina ensin Päivystysapu -palveluun tai omalle terveysasemallesi:

 • Päivystysapu: puh. 116 117
 • Polvijärven terveysasema: puh. 013 330 2254

Voit myös tehdä Omaolo-oirearvio netissä www.omaolo.fi. Palvelu ohjaa tarvittaessa soittamaan Päivystysapuun.

Jos sinulla on lieviä hengitystieoireita, et ole matkaillut ulkomailla tai ollut tekemisissä koronaviruspotilaan kanssa, sairasta kotona.

Älä saavu  terveysasemalle ilmoittamatta! Siun sote muuttaa terveysasemiensa toimintaa koronavirusepidemian ajaksi niin, että terveysasemille tulee soittaa ennen paikan päälle saapumista.

Infektioita potevien potilaiden vastaanottokäynnit keskitetään tietyille terveysasemille. Polvijärveltä potilaat ohjataan tarpeen mukaan 7.9. alkaen infektiovastaanotolle Liperiin. Lue lisää Siun soten tiedotteesta.

Terveydenhuollon henkilökunta arvioi aina koronavirustestin tarpeellisuuden.

Ohjeet asukkaille

 • Kiinnitä edelleen huomiota riittävään turvaetäisyyteen ja hyvään käsi- ja yskimishygieniaan. Pidä turvaväliä muihin ihmisiin. Pese käsiäsi usein saippualla ja käytä tarvittaessa käsidesiä. Yskiessä suojaa suusi hihalla tai nenäliinalla.
   
 • Sairaana pysytään kotona, vaikka flunssanoireet olisivatkin lieviä.
   
 • Valtioneuvosto suosittelee yli 70-vuotiaita edelleen välttämään ihmiskontakteja ja pysymään kotona. Riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa kuitenkin korostetaan toimintaohjetta noudatettaessa.
   
 • Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikköihin ovat mahdollisia tietyin rajoituksin. Kaikista vierailuista on sovittava etukäteen puhelimitse yksikön kanssa. Vierailuja suositellaan tehtäväksi enintään 2 henkilön ryhmissä. Vierailut on edelleen kielletty henkilöiltä, joilla on lieviäkään infektio-oireita. Tästä voidaan poiketa ainoastaan saattohoidon osalta. Lisätietoja Siun soten verkkosivuilta.
   
 • Ulkomaanmatkailussa noudatetaan ulkoministeriön suosituksia. Lisätietoa matkustamisesta ja siihen liittyvistä rajoituksista saat ulkoministeriön verkkosivuilta.
   
 • Kotimaan matkailu ei ole kielletty. Matkalla on suositeltavaa välttää tarpeettomia ihmiskontakteja ja huomioida alueelliset suositukset, riittävät turvaetäisyydet ja hyvä käsi- ja yskimishygienia.
   
 • THL:n suositus kasvomaskien käytöstä astuu voimaan Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella 10.9.2020. Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella suositellaan yli 15-vuotiaita kansalaisia käyttämään kasvomaskia toisten ihmisten suojaamiseksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. Suosituksella pyritään ehkäisemään riskejä, jotka syntyvät, kun toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset kohtaavat julkisissa liikennevälineissä. Maskisuositus ei koske työyhteisöjä ja koulukyytejä. Lue lisää omasta tiedotteesta.
   

 • Polvijärvellä maskin voi saada sosiaalitoimistosta (Polvijärventie 22, 83700 Polvijärvi) keskiviikkoisin klo 9–11. Hakijalla ei tarvitse olla perhe- ja sosiaalipalvelujen tai ikäihmisten palvelujen asiakkuutta eikä hänen tarvitse todistaa tarvettaan jakelupaikalla. Lisätietoja jakelusta voi lukea Siun soten verkkosivuilta: https://www.siunsote.fi/kasvomaskien-jakelu
   

 • Ikäihmisiä neuvoo maskiasioissa jakelupisteiden lisäksi Seniorineuvonta Ankkuri (puh. 013 330 2890 joka arkipäivä kello 8–16). Ankkuri palvelee ikäihmisiä koko Siun soten alueella ja auttaa tarvittaessa maskin saamisessa.

Kunta välittää asiointiapua riskiryhmiin kuuluville

Kunta välittää edelleen vapaaehtoisten tarjoamaa kauppa- ja asiointiapua riskiryhmään kuuluville Polvijärven alueella. Asiointiapu on ensisijaisesti tarkoitettu niille, keillä ei ole läheisiä, jotka voisivat heitä auttaa.

 • Asiointiapupyynnöt: Puh. 040 104 6002/Helena Kaasinen

Auttajat asioivat Polvijärven omissa ruokakaupoissa ja apteekissa. Ruokakaupat edellyttävät ostosten maksussa, että asiakkaalla on heillä tili/laskutusasiakkuus tai auttajalle on annettu rahaa ostoksia varten.

Kunta ei välitä maksuja autettavan, auttajan ja kaupan välillä. Avun antamisessa noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja riittävää etäisyyttä. Esimerkiksi kauppakassit kannetaan autettavan ovelle asti.

Polvijärven kunnan muuttuneet palvelut

 • Koulutoimisto, tekninen toimisto ja kunnanvirasto pysyvät vielä toistaiseksi kiinni asiakkailta. Välttämätön asiointi kuitenkin sallitaan ajanvarauksella, yhteystiedot löytyvät kunkin toimipisteen ulko-ovesta ja www.polvijarvi.fi/yhteystiedot.
   
 • Kunnan puhelinvaihde (puh. 040 104 6000) palvelee normaalisti arkisin klo 9–11 ja klo 12–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa.
   
 • Asiakkaita pyydetään jättämään esim. toimitettavat asiakirjat koulutoimiston, teknisen toimiston tai kunnanviraston postilaatikkoon.
   
 • Vapaa-aikatalo Vaparin kahvio, nuorisotilat, liikuntasali sekä kuntosali, A-Sali, Sotkuman koulun sali ja B-talon auditorio avattiin asiakkaiden käyttöön kesäkuun alusta alkaen. Sisäliikuntatiloissa on käytössä koronaohjeita ja suosituksia, lue lisää omasta tiedotteesta.

Ohjeet ja rajoitustoimenpiteet voivat muuttua epidemiatilanteen niin edellyttäessä.

Apua yrityksille

Business Joensuu auttaa kaiken kokoisia yrityksiä koronatilanteen tuomissa vaikeuksissa ja haasteissa. Tietoa saa Business Joensuu verkkosivuilta sekä Business Joensuun Business-päivystyksestä, puh. 010 419 8011 (avoinna ma-pe klo 9–17).

Business Finland, Finnvera ja ELY-keskus voivat antaa yritystukea nopeasti kriisin aikana:

Business Finland: Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa

Finnvera: Auttaa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa

ELY-keskus: ELY-keskusten rahoitus yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa ja poikkeusrahoituksen tietopaketti (PDF) (päivitetty 7.4.)

Yksinyrittäjät Heinäveden, Ilomantsin, Joensuun, Kiteen, Liperin, Nurmeksen, Outokummun, Polvijärven, Rääkkylän ja Tohmajärven kuntien alueilta voivat alkaa hakemaan 2000 euron avustusta kertakorvauksena koronatilanteeseen tiistaina 14.4.2020 kello 12 alkaen. Hakuohjeet ja sähköinen hakulomake löytyvät osoitteesta https://www.businessjoensuu.fi/yksinyrittajatuki/.

Keskusteluapua ja tukea

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja sen leviämisestä saa Siun soten ja Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) verkkosivuilta.

Polvijärven kunnan ajantasaisimmat ohjeet ja tiedotteet päivitetään tälle sivulle sekä uutisiin. Ajantasaista tietoa jaetaan lisäksi Polvijärven kunnan somekanavilla Facebookissa ja Instagrammissa.

Ylen televisio- ja radiokanavat välittävät ajankohtaista tietoa koronatilanteesta. Esimerkiksi Yle Joensuun radiokanavalla luetaan myös Polvijärveä koskevia ajantasaisia tiedotteita.

Valtakunnallinen neuvontanumero, puh. 0295 535 535, tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Numerosta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos tarvitset keskusteluapua ammattilaisen kanssa, voit soittaa sosiaalipäivystykseen, puh. 013 330 9002 (ympäri vuorokauden), tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon, puh. 013 330 2132 (klo 8–21).

Mielenterveysseurat tarjoavat keskusteluapua: valtakunnallinen kriisipuhelin, puh. 09 2525 0111 (ympäri vuorokauden), ja Pohjois-Karjalan kriisikeskus, puh. 013 316 244 (arkipäivisin klo 1014).

Seniorineuvonta Ankkuri palvelee ikäihmisiä esimerkiksi turva- ja ateriapalveluihin liittyvissä asioissa. Ankkurin tavoitat joka arkipäivä klo 8–16 puhelimitse 013 330 2890 ja chatissa, joka löytyy Siun soten ikäihmisten palveluiden sivulta.

Onks tää normaalia -chat palvelee nuoria joka arkipäivä koulujen ollessa suljettuna. Chatissa voi keskustella luottamuksellisesti ja nimettömästi Siun soten ammattilaisten kanssa. Chat on avoinna pääsiäiseen asti ma-pe klo 10–16 ja ti-to klo 16–18.

Polvijärven seurakunnat tarjoavat myös keskusteluapua:

Polvijärven luterilainen seurakunta: diakonissa Piia Karhinen, puh. 050 918 2889 ja diakoniapastori Iris Leppänen, puh. 050 918 2887.

Taipaleen ortodoksinen seurakunta: pastori Tuomas Kallonen, puh. 050 562 8444, ja kirkkoherra Paavo Ratilainen, puh. 050 566 1700.

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Jari Tuononen Kunnanjohtaja 04010 46001 jari.tuononen@polvijarvi.fi

Hallintoasiat, elinkeinopalvelut, pienyritysavustukset

henkilön kuva
Heikki Hallikainen Talous- ja hallintojohtaja 040 104 6101 heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Yleis- ja taloushallintopalveluiden johtaja ja esimies.

henkilön kuva
Mirka Nisula Sivistysjohtaja ja hyvinvointikoordinaattori 040 104 6510 mirka.nisula@polvijarvi.fi

Sivistystoimen toimialajohtaja ja esimies

henkilön kuva
Ari Soikkeli Tekninen johtaja 040 104 6307 ari.soikkeli@polvijarvi.fi

Teknisen toimen toimialajohtaja

henkilön kuva
Helena Kaasinen Kuntakoordinaattori 040 104 6002 helena.kaasinen@polvijarvi.fi

Tietosuojavastaava, tietoturvavastaava, työsuojelutoimikunnan sihteeri, Siun soten Polvijärven neuvottelukunnan sihteeri, Voimaa vanhuuteen - Polvijärven verkosto.

Korona linkkilista