Polvijärven kunnan valtuutetut kokoontuivat syyskauden ensimmäiseen valtuustokokoukseen 24.10.2023. Tässä pieni kooste kokouksen tapahtumista.
Esityslistalla oli laaja paketti aiheita, mutta kokonaisuudessaan kokous eteni nopeasti ja vähin puheenvuoroin valmiiksi alle tunnissa.
Reetta Voutilaiselle hyväksyttiin ero luottamustehtävistä Joensuun alueellisen jätelautakunnan jäsenyydestä ja Polvijärven kunnan tarkastuslautakunnan varajäsenyydestä. Voutilaisen tilalle valittiin Joensuun alueelliseen jätelautakuntaan Voitto Parikka ja Polvijärven kunnan tarkastuslautakuntaan varajäseneksi Tiina Mustonen.
Talous- ja hallintojohtaja Tanja Karvonen esitteli valtuustolle talousraportin ja tavoitteiden toteuman ajalta 1.1.-30.6.2023.
Kunnanjohtaja Heikki Hallikainen kertoi Joensuun seudun yleiskaava 2040:n laatimisen tulevan MRL 47 §:n 1 momentin mukaiselle kuntien yhteiselle toimielimelle. Joensuun seudun yleiskaava 2020:n tavoitevuosi on saavutettu. Valtuuston pitää valita Polvijärven edustaja uuteen toimielimeen. Asia jäi yksimielisesti vielä pöydälle, jotta valtuutetut ehtivät miettiä sopivaa henkilöä tehtävään ja sopia muiden kuntien kanssa Polvijärveltä toimielimeen valittavan henkilön poliittisen ryhmän.
Kaksi aihetta kokouksessa nosti useamman osallistujan jakamaan ajatuksiaan: TE2024-Työvoimapalvelujen järjestäminen sekä valtuustokokouksien striimauksien asettaminen uudelleen käsiteltäväksi.
Työllisyyspalveluiden hallinto muuttuu, mutta palvelut pysyvät kunnassa
TE2024 tarkoittaa TE-palveluiden uudelleen järjestäytymistä vuodesta 2025 alkaen. Työllisyyden viranomaispalvelut siirtyvät valtiolta kuntien hoidettavaksi ja työllisyyden kuntakokeilun alainen toiminta koskettaa jatkossa kaikkia Suomen kuntia. Kuntien viranhaltijoiden ja poliittisten päättäjien kesken käydyissä neuvotteluissa on päästy tulokseen, jossa lakisääteiset työvoimapalvelut esitetään järjestettäväksi 1.1.2025 alkaen maakunnallisena työllisyysalueena siten, että Joensuu toimii kuntalain 8 §:n mukaisena vastuukuntana.
Maakunnallinen työllisyysalue jakautuu työnhakijoiden palvelujen osalta neljään palvelualueeseen: Joensuu, Joensuun seutu, Keski-Karjala ja Pielisen Karjala. Maakunnalliseen työllisyysalueeseen kuuluvat Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi. Polvijärven kunta kuuluu Joensuun seudun palvelualueeseen.
−ELY-keskuksen, KEHA-keskuksen ja TE-toimiston palveluksessa työllisyyden viranomaistehtäviä tekevä henkilöstö on tarkoitus siirtää Joensuun kaupungin palvelukseen. Joensuun kaupunki toimii jatkossa siis TE-palveluiden vastuukuntana ja vastaa myös palveluiden taloudesta. Mukana olevat kunnat maksavat maksuosuuksia Joensuun kaupungille. Hyvää minun mielestäni tässä on se, että neuvottelujen pohjana olevissa sopimuksissa on tieto lähipalveluiden säilymisestä kunnissa, avasi kunnanjohtaja Heikki Hallikainen asiaa.
Joensuun työllisyysalueen asioita hoitamaan on tarkoituksena perustaa oma lautakunta. Lautakunta tulee muodostumaan viidestätoista jäsenestä. Joensuun kaupunki valitsee jäsenistä kolme ja muilla Pohjois-Karjalan 12 kunnalla on lautakunnassa yksi jäsen. Joensuun edustajilla on kullakin neljä ääntä, muilla yksi ääni/jäsen.
Työllisyyspalveluiden kuntakokeilun on koettu Polvijärvellä onnistuneen hyvin ja työllisyysluvut ovat hyvällä suunnalla. Palveluiden merkityksen ei haluta kuitenkaan supistuvan pelkkään työttömyyden hoitoon.
− Minun mielestäni tässäkin pitäisi puhua työllisyydestä positiivisen kautta. Työllisyydestä, yrittäjyydestä ja ilosta tehdä työtä. Mahdollisuuksista. Ei kliinisen kapulakielen kautta ja negatiivisessa sävyssä. Jatkovalmisteluissa ottakaa ihminen keskiöön, kiitos, kommentoi valtuutettu Hinni-Mari Laukkanen.
Valtuutettu Seppo Lavikainen kysyi kunnanjohtajalta, että näkeekö hän työllisyyspalveluiden uudelleen järjestäytymisessä negatiivisia puolia. Heikki Hallikainen ei ainakaan näin valmisteluvaiheessa sellaisia voinut todeta. Palveluiden ja niiden edellyttämien työpaikkojen säilyminen on Polvijärvelle positiivinen asia.
Valtuustokokousten striimaus uudelleen käsittelyyn
Muut asiat -kohdassa kokouksessa nostettiin esille valtuustokokousten striimaaminen.
−Tämä on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa ja lupasin ottaa valtuustossa asian esille. Pyytäisin, että striimaamista vielä kerran tarkasteltaisiin. Onnistuisiko se myös Polvijärven valtuuston kokousten osalta, pyysi Hinni-Mari Laukkanen.
−Tämä voisi olla myös hyvä näyttö nuorille, joista useampikin voi olla kiinnostuneita kuntavaikuttamisesta. Todella harvoilla on käsitystä siitä mitä täällä tapahtuu ja mitä täällä puhutaan. Se voisi avata kiinnostuneille nuorille vaikkapa urapolkuja tulevaisuudelle. Kyllä nuorisovaltuusto on sitä mieltä, että kokoukset voisi alkaa striimaamaan, kommentoi kokousta seurannut nuorisovaltuuston Ilona Ratinen.
−Tästä on aikaisemmin jätetty valtuustoaloite ja se käsiteltiin asianmukaisesti kunnanhallituksessa. Päätös ja perusteet saatettiin tiedoksi valtuustolle. Mikään ei estä ottamasta asiaa uudelleen esille, sanoi Heikki Hallikainen.
Pöytäkirjaan kirjattiin valtuustokokousten striimaaminen uudelleen käsiteltäväksi ja annetaan kunnanhallituksen valmisteltavaksi.
Seuraava valtuuston kokous marraskuussa
Polvijärven kunnanvaltuusto kokoontuu seuraavan kerran 7.11.2023. Seuraavassa kokouksessa käsittelyssä muun muassa veroprosentit ja Polvijärven jäsenen valitseminen toimielimeen Joensuun seudun yleiskaava 2040:n laatimiseksi
Valtuuston kokouksen pöytäkirja on luettavissa osoitteessa: www.polvijarvi.fi/esityslistat-ja-poytakirjat
Lisätietoja:
Heikki Hallikainen
Kunnanjohtaja
040 104 6001
heikki.hallikainen@polvijarvi.fi