Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Pakolaisten saapumiseen valmistaudutaan Polvijärvellä – Ukrainalaisten käyttöön on nyt varustettu kaksi asuntoa

Pakolaisten saapumiseen valmistaudutaan Polvijärvellä – Ukrainalaisten käyttöön on nyt varustettu kaksi asuntoa

Polvijärvellä valmistaudutaan ukrainalaisten pakolaisten saapumiseen. Pakolaisten tarkkaa saapumisajankohtaa ei vielä tiedetä, mutta mahdollista on, että ukrainalaispakolaisia tulee Polvijärvelle jo tammikuun aikana.

Polvijärven kunnanhallitus päätti 7.12.2022 pitämässään kokouksessa ilmoittaa Maahanmuuttovirastolle, että kunta on halukas ottamaan vastaan ukrainalaisia pakolaisia kuntamallin mukaisesti. Kuntamalli on Maahanmuuttoviraston valmistelema väliaikainen ratkaisu, jolla korvataan kunnille tilapäistä suojelua hakevien ja saavien majoittamisen ja muiden vastaanottopalveluiden tuottamisen kustannuksia.

Kunta saa ukrainalaisten majoituksesta korvausta, joka on suuruudeltaan 9,40 euroa per henkilö per vuorokausi. Kunnan tuottamaan majoitukseen sisältyy muun muassa asuntojen kalustus ja varustus; varustukseen kuuluvat esimerkiksi sähkö, vesi, jätehuolto, huoltotyöt sekä vakuutukset.

Mikä tilanne on nyt?

Kunta on tässä vaiheessa osoittanut pakolaisten käyttöön kaksi asuntoa Polvijärven taajamasta. Asunnot ovat kalustettuja 80-neliöisiä kolmioita, jotka soveltuvat lapsiperheiden käyttöön. Asunnoissa mahtuu asumaan yhteensä noin kymmenen ihmistä.

Asuntojen kalustamisesta ja varustamisesta on huolehtinut SPR Polvijärven osasto. Tätä tarkoitusta varten yhdistys on saanut paikallisilta lahjoituksina muun muassa kalusteita ja kodin tarvikkeita. Myös sekä luterilainen että ortodoksinen seurakunta ovat olleet ja ovat mukana järjestelyissä, kuten myös paikalliset martat ja muut vapaaehtoiset auttajat.

Vastaanottokeskuksen edustajat tarkastivat asunnot 3.1.2023 ja totesivat niiden soveltuvan pakolaisten asunnoiksi.

Polvijärven kunta on kuntamalli-sopimuksen tehneenä velvollinen huolehtimaan siitä, että ukrainalaiset pakolaiset saavat neuvonta- ja asiointiapua. Polvijärven kunta on palkannut Elena Villmanin ukrainalaisten avustajaksi auttamaan pakolaisia käytännön arjesta selviytymisessä. Elena Villmanin tehtävänä tulee olemaan Polvijärvelle saapuvien ukrainalaisten pakolaisten venäjän kielinen neuvonta ja ohjaaminen sekä osaltaan yhteistyö vastaanottokeskuksen kanssa. Villmanin työaika on 13 tuntia viikossa. Vastaanottokeskus tulee käytännössä olemaan yhteydessä myös suoraan kunnan eri toimialojen yhteyshenkilöihin.

Paljonko ukrainalaisia pakolaisia on tulossa?

Ukrainasta pakenevien määrä riippuu sotatoimien jatkumisesta. Suomesta on vuonna 2022 hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa yli 47 000 ukrainalaista (13.12.2022 mennessä). Arvio on, että Suomeen voi vuonna 2023 tulla 30 000–40 000 ukrainalaista hakemaan kansainvälistä suojelua.

Polvijärvikin joutunee tulevaisuudessa arvioimaan uudestaan vastaanotettavien ukrainalaispakolaisten määrää. Tällä hetkellä kunnassa on varauduttu siihen, että pakolaisia saapuu noin kymmenen.

Polvijärven kunta kiittää lämpimästi kaikkia, jotka ovat olleet auttamassa asuntojen kalustamisessa ja varustamisessa Polvijärvelle saapuvia ukrainalaisia pakolaisia varten.

 

Lisätietoja:

Kuntakoordinaattori Helena Kaasinen
helena.kaasinen@polvijarvi.fi
Puh. 040 140 6002

Ukrainan lippu

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute