Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Säpinä, seniorit – Kaatumiset kuriin! -kampanja haastaa ikäihmiset arvioimaan kaatumisvaaraa

Säpinä, seniorit – Kaatumiset kuriin! -kampanja haastaa ikäihmiset arvioimaan kaatumisvaaraa

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen liikuntatyöryhmä yhteistyössä Pohjois-Karjalan kuntien (mukaan lukien Heinävesi) ja Siun soten kanssa haastaa kaikki yli 65-vuotiaat pohjoiskarjalaiset arvioimaan kaatumisvaaraa.

Iäkkäiden kaatumiset ja niiden aiheuttamat vammat ovat suuri yhteiskunnallinen haaste. Joka kolmas 70 vuotta täyttänyt henkilö kaatuu vähintään kerran vuodessa ja joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkinasteisia vammoja.

Inhimillisen kärsimyksen lisäksi kaatumisvammojen hoito ja kuntoutus on kallista. Kaatumisvammojen seurauksena myös kuolee yli 1000 iäkästä joka vuosi. Kaatumisia siis kannattaa ehkäistä.

Vaikuttamiskampanja toteutetaan ajalla 5.–31.10.2020. Kampanjassa hyödynnetään KaatumisSeula-hankkeen tuottamia materiaalia.

  • Kaatumisvaaran arviointilomake on tarkoitettu karkean kaatumisvaaran arviointiin. Lomake perustuu itsearviointiin ja tarkoitus on, että iäkäs täyttää lomakkeen itse.
  • Tarkistuslistaan on koottu sellaisia kaatumisten vaaratekijöitä, joihin voi itse vaikuttaa ja siten vaikuttaa omaan kaatumisvaaraansa kotikonstein.
  • 10 keinoa kaatumisten ehkäisyyn on muistilista-tyyppinen materiaali, jossa on esiteltynä 10 tutkimuksissa tehokkaaksi todettua kaatumisten ehkäisykeinoa.

Kaatumiset kuriin -kampanjan lomakkeet ja muut materiaalit ovat jaettavissa Polvijärvellä vanhustenviikon tapahtumissa 4.–11.10. välisenä aikana (tutustu ohjelmaan tapahtumakalenterista), Polvijärven kirjastossa ja vapaa-aikatalo Vaparilla.

Lisäksi kaatumisvaaran voi arvioida itse myös verkkosovelluksen avulla osoitteessa https://terveurheilija.fi/kaatumisseula/.

Kampanjan toteutusta ovat tukemassa Pohjois-Karjalan kunnat ja Heinävesi, Itä-Suomen Liikuntaopisto, Pohjois-Karjalan liikunta, Siun sote sekä Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus.

Lisätietoja
Kari Hyvärinen, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus
kari.hyvarinen@pkkansanterveys.fi
Puh. 044 322 4848

Kuvassa on joukko iloisen oloisia ikäihmisiä ulkona kävelyllä. Osalla on mukana sauvakävelysauvat, etualalla mummo kulkee rollaattorin avustuksella

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute