Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Siun sote tiedottaa: Palvelut jatkuvat ennallaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Muutoksia toimipaikkoihin ja puhelinnumeroihin ei ole luvassa

Siun sote tiedottaa: Palvelut jatkuvat ennallaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Muutoksia toimipaikkoihin ja puhelinnumeroihin ei ole luvassa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote aloittaa toimintansa 1. tammikuuta 2023. Hyvinvointialueelle siirtyvät sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen sekä ympäristöterveydenhuollon palvelut.

Asiakkaille toimipaikat ja yhteydenottokanavat palvelunumeroineen säilyvät ennallaan vuodenvaihteen siirtymässä.

– Heti vuodenvaihteessa asiakkaalle päin ei juuri muutoksia näy, sillä yhteystiedot, Siun sote -nimi, tuttu henkilöstö, toimipaikat ja palvelut pysyvät ennallaan, muutosjohtaja Elina Felin kertoo Siun soten tiedotteessa.

Isoimmat muutokset koskevat päätöksentekojärjestelmää, jossa aluevaltuusto ja muut toimielimet ovat jo aloittaneet toimintansa. Lisäksi rahoitus tulee jatkossa valtiolta eikä omistajakunnilta, joiden rooli vaihtuu yhteistyökumppaneiksi. Myös valtion ohjaus vahvistuu.

Palveluverkkosuunnitelman uudistaminen on alkanut

Siun soten mukaan Pohjois-Karjalassa on otollinen pohja sote-uudistukselle. Pohjois-Karjalassa on ainoana alueena Suomessa järjestetty sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimen palvelut ja ympäristöterveydenhuolto maakunnallisesti integroidulla mallilla jo vuodesta 2017.

Siun sotessa on yhtenäistetty toimintatapoja, luotu yhteistä tietopohjaa, kehitetty palvelujen saatavuutta, saavutettavuutta ja asiakaskokemuksen mittaamista. Painopistettä on alettu siirtää ongelmien ennaltaehkäisyyn, peruspalveluihin ja kotiin vietäviin palveluihin.

Aluevaltuuston hyväksymä hyvinvointialuestrategia ohjaa palvelujen ja toimintatapojen uudistamista koko maakunnan väestön parhaaksi, hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen linjaa.

Myös palvelustrategian laatiminen ja palveluverkkosuunnitelman uudistaminen on käynnistetty. Tavoitteena on, että palveluverkkosuunnitelma on valmis kesäkuussa 2023.

– Palveluita ja tuotantotapoja uudistetaan asiakaslähtöisesti yhdessä henkilöstön kanssa. Keskeistä on vahvistaa yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä sosiaalipalveluissa, terveydenhuollossa ja pelastuslaitoksella sekä erityis- ja perustason palveluissa, Leivonen muistuttaa.

Monitoimijainen yhteistyö on jatkossakin tärkeää.

– Asiakkaan parhaaksi on tehdä yhteistyötä niin kuntien, järjestöjen, muiden viranomaisten, yritysten ja asukkaiden kanssa. Siten pääsemme kohti hyvinvointialueen visiota: yhdessä tehden vaikuttavimmat palvelut, kumppanuuspäällikkö Maarita Mannelin toteaa.

Toimipisteet pysyvät ennallaan myös Polvijärvellä

Terveyspalvelut, kuten päivystyspalvelut, terveysasemat ja keskussairaala jatkavat vuodenvaihteessa toimintaansa kuten tähänkin saakka, ja sosiaalipalveluissa palvelut ja toimipisteet pysyvät ennallaan.

– Päivittäinen toiminta sujuu myös pelastusasemilla entiseen tapaan. Uutena asiana ensi- ja kotihoidon yhteistyö tiivistyy, kun ensihoitajat ryhtyvät tekemään kotikäyntejä kotihoidon asiakkaiden luona yöaikaan, pelastusjohtaja Markus Viitaniemi kertoo.

Joitain muutoksia liittyy kunnilta hyvinvointialueelle siirtyviin erityisryhmien asunnonvuokraustoimintaan, laitos- ja ravintohuollon palveluihin ja kuntouttavaan työtoimintaan.

Kunnilta hyvinvointialueen vastuulle siirtyvät erityisryhmien asumispalvelujen vuokrasopimukset, jotka jatkuvat entisin ehdoin. Myös Siun soten laitos- ja ateriahuollon palvelujen tuottaminen siirtyy kunnilta Polkka - Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy:lle. Polvijärvellä tämä muutos koskettaa noin 130 ihmistä.

Kuntouttavassa työtoiminnassa joillekin asiakkaille voi alkuvuodesta tulla viivettä palvelussa tai työtoimintapaikka voi vaihtua. Mahdolliset muutokset käydään läpi asiakkaan kanssa henkilökohtaisesti.

Miten saa yhteyden hyvinvointialueelle?

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen puhelinvaihteen numero on jatkossakin 013 3300. Ympärivuorokautisesti avoinna oleva vaihde välittää puhelut kaikkiin Siun soten toimipisteisiin, Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle ja Pohjois-Karjalan ympäristöterveydelle.

Henkilöstön sähköpostit eivät muutu, vaan ovat esimerkiksi muotoa etunimi.sukunimi@siunsote.fi. Suurin osa pelastustoimen sähköposteista säilyy muodossa etunimi.sukunimi@pkpelastuslaitos.fi, mutta Juuan, Lieksan ja Nurmeksen ensihoidon sähköpostit vaihtuvat pksote.tuve.fi-loppuisiksi. Juuan, Lieksan ja Nurmeksen pelastustoimen sähköpostit ovat jatkossa etunimi.sukunimi@pelastustoimi.fi.

Mikäli häiriöitä ilmenee, hyvinvointialue viestii niistä mediatiedottein, verkkosivuillaan www.siunsote.fi sekä sosiaalisen median kanavissaan.

Siun soten logo

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute