Sisältöjulkaisija

angle-left Ruvaslahdella tehdään yhdessä ja välitetään toisistaan – ”Tehtiin jopa neljät rotinat viime vuonna”

Ruvaslahdella tehdään yhdessä ja välitetään toisistaan – ”Tehtiin jopa neljät rotinat viime vuonna”

Jos joku väittäisi, että yhteisöllisyys ja vaivannäkö yhteisen hyvän eteen olisi maaseudulta kadonnut, Ruvaslahden kyläyhdistyksen puheenjohtajalla Matti Hämäläisellä olisi siihen yksinkertainen vastaus: ei pidä paikkaansa!

- Yhteisen hyvän tekeminen sekä ihmisten että luonnon eteen on tärkeää ja arvokasta työtä. Niin meillä on jotain, mitä jättää jälkipolville. Tätä työtä me Ruvaslahdella olemme jo pitkään tehneet, ja uskon, että tullaan tekemään vastakin, Matti toteaa.

Ruvaslahden kylä on yksi Polvijärven itäisen osan kylistä. Kylän keskeisimpiä paikkoja on kylätalo Ruvaspirtti, joka on alun perin toiminut Ruvaslahden kouluna. Vaikka koulu on jo vuosi sitten lakkautettu, ehkä juuri sen perintönä Ruvaslahdelle on jäänyt tiivis yhteishenki ja tarmo tehdä hyvää yhdessä.

Kuvassa Matti Hämäläinen, Anita Tanskanan ja Pertti Tanskanen Ruvaslahden kyläatlon Ruvaspirtin edustalla seisomassa syksyisessä maisemassa.Matti Hämäläinen (vas.), Anita Tanskanen ja Pertti Tanskanen.

- Jo kouluaikana täällä kokoonnuttiin koulunkäynnin lisäksi myös yhdistystoiminnan parissa. Mukava jatkumo siis, kun edelleen ruvaslahtelaiset kokoontuvat vanhassa tutussa paikassa, kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Anita Tanskanen alustaa.

Koulun tiloja on kunnostettu vuosien varrella useaan otteeseen, ja kyläyhdistyksen ansiosta vanha koulurakennus on edelleen monipuolisessa käytössä aina lastenkerhoista eläkeläisten jumppahetkiin ja isoihinkin juhliin. Esimerkiksi pari kertaa kuukaudessa järjestettävä karaokekerho kokoaa ison joukon ihmisiä Ruvaspirtille pitämään hauskaa.

- Vaikka suurin osa väestä tulee ihan omalta kylältä, tulee laulajia toisinaan kauempaakin, jopa Joensuusta asti, Anita kertoo.

Iso joukko ihmisiä, lapsia ja aikuisia, leikkimässä erilaisilla välineillä Ruvaspirtin liikuntasalissa.

Tehdään yhdessä ja pidetään huolta

Yli 40-vuotiaan Ruvaslahden kyläyhdistyksen satapäinen jäsenjoukko pitää koko kylän virkeänä ja toimeliaana – idearikkautta ja talkoohenkeä ei ruvaslahtelaisilta nimittäin puutu.

Aika ajoin kyläläiset kokoontuvat Ruvaspirttiin viettämään aikaa yhdessä, vaihtamaan kuulumisia sekä ideoimaan, mitä kaikkea uutta kylään voitaisiin keksiä. Yksiä hienoja esimerkkejä ruvaslahtelaisten luomisvoimasta on Ruvaspirtin viereiseen liiteriin ideoitu ja talkoilla remontoitu Tanssiliiteri.

Vanha liiteri koki kyläyhdistyksen käsissä täydellisen muodonmuutoksen, ja nykyisin rakennus täyttyykin halkopinojen sijaan musiikista ja paritanssijoista.

- Meillä oli ajatuksena herättää latotanssiperinnettä henkiin kylällä. Samalla pystyimme täydentämään Ruvaspirtin juhlatilatarjontaa erillisellä tanssitilalla, Anita täydentää.

Yhdessä tekeminen hitsaa kyläläisiä yhteen aivan eri lailla kuin pelkkä naapuruus. Kyläyhteisö ottaa koko kylän väen huomioon, isoimmista aivan pienimpiin. Vanha rotinaperinne nimittäin elää Ruvaslahdella vielä tänäkin päivänä.

- Tehtiin jopa neljät rotinat viime vuonna. Viime vuosina lapsia on syntynyt Ruvaslahdella vuosittain, ja se on kyllä ihana asia, Anita iloitsee.

Kolme tanssiparia tanssimassa Ruvaslahden Tanssiliiterin tanssilattialla.

Tehtiin jopa neljät rotinat viime vuonna. Viime vuosina lapsia on syntynyt Ruvaslahdella vuosittain, ja se on kyllä ihana asia

Takaisin synnyinsijoille

Ruvaslahden kyläyhteisössä muualta tulevat sekä paluumuuttajat otetaan lämpimästi vastaan. Syntyjään ruvaslahtelainen Anita palasi ruuhkaisten työvuosien jälkeen takaisin kotiseudulleen, ja hänestä kyläyhteisöön tutustuminen oli todella helppoa ja luontevaa.

Samaa mieltä on myös Pertti Tanskanen, joka palasi takaisin kotikylään lähes kymmenen vuotta sitten.

- Opiskelut ja työelämä veivät vuosiksi kaupunkilaiseksi. Vaikka kaikessa on puolensa, halusin takaisin maalle. Kun perheemme alkoi kasvaa, alkoi paluumuutto maalle tuntua sopivalta vaihtoehdolta.

Pertti uskoo, että maalla asuessa hänen neljä lastansa saavat eri tavalla irti elämästä, kasvaessaan lähellä luontoa sekä maatiloja ja niiden eläimiä. Oli maallemuutossa tosin myös ”oma lehmä ojassa” – sukupolven vaihdoksen myötä Pertti perheineen on nykyisin ylämaankarjaan ja luomuviljelyyn erikoistunut sivutoiminen maatilayrittäjä.

Pertti Tanskanen

Vaikka maaseudun elo ei ole yhtä kansallisromanttista kuin vanhoista mustavalkoelokuvista, ovat Ruvaslahdella vietetyt vuodet vain vahvistaneet perheenisän halua elää maalla. Pertti kannustaa rohkeasti kokeilemaan maalla asumista ja testaamaan, viekö se mennessään.

Hän ei maaseutuelämästä enää luovu, mutta sen vetovoimaa on hänen mukaansa hankala sanoittaa kovin tarkasti.

- En tiedä, osaako tätä kukaan sanoin kuvailla, joten kannattaa kokeilla. Mitä siinä lopulta menettääkään?

Taustalla suomaisema, etualalla Pertti Tanskanen pieni lapsi sylissään, taustalla joukko retkeilijöitä eväitä syömässä.

Luonnonsuojelualueen kupeessa

Matti on asunut Polvijärvellä koko elämänsä. Hän on kokenut asuinpaikkansa riittäväksi kaikin puolin, eikä hänellä ole ollut tarvetta lähteä muualle.

Erityisesti hän arvostaa ympärillä olevaa luontoa. Luonnossa liikkuminen ja puuhailu pitää eläkeläisen sopivan kiireisenä.

- Mehtähommissa olen tutustunut luontoon ja aika hyvin nämä Ruvaslahden metsät tunnen. Täällä maalla tekemistä riittää ja tämä sopiikin sellaiselle, joka ei makkoo koko ajan.

Ruvaslahdelta löytyykin yksi aivan erityislaatuinen luontokohde: Vikinlinrimmen luonnonsuojelualue. Kolmesta erityyppisestä avosuosta ja harjumetsistä koostuva Viklinrimpi on paitsi tärkeä soiden tutkimus- ja suojelukohde myös lintuharrastajien aarreaitta. Alueeseen kuuluvalla Viklinsuolla pesii useita soiden ja kosteikkojen lintulajeja, joista osa alkaa olla harvinaisia.

Elo luonnonsuojelualueen kupeessa on kyläläisille arkipäivää, mutta alueen läheisyys ei vähennä kyläyhteisön arvostusta sitä kohtaan. Päinvastoin Viklinsuo halutaan tehdä näkyväksi aivan kaikille. Kyläyhdistys tarttuikin tilaisuuteen, kun muutaman vuosi sitten Polvijärven kunnan Vetävä Polvijärvi -hankkeeseen etsittiin kunnostettavia luontokohteita ja auttavia käsiä.

Joukko retkeilijöitä kävelemässä pitkospuita pitkin.

Kyläyhdistyksen talkoolaiset lähtivät innolla mukaan hankkeeseen, ja yhteistyöllä Viklinsuolle rakennettiin 300 metrin pituinen pitkospuureitti ja sen päähän tarkkailutasanne. Näin kylään saatiin verraton uusi retkikohde, ainutlaatuisen ja kuvankauniin suomaiseman keskelle.

Anitasta ja Matista on päivänselvää, että myös kyläyhteisön on syytä pitää huolta paikallisista luontokohteista. Niin niistä voivat nauttia paitsi kyläläiset, myös retkeilijät, kesälomalaiset ja muut satunnaiset ohikulkijat.

Ja eihän sitä koskaan tiedä, jos joku näistä kävijöistä olisikin tuleva ruvaslahtelainen.

- Meistä kaikki Ruvaslahden eteen tehty työ kannattaa, oli kyse yhteisestä tanssipaikasta, kylätalosta tai luontoreitistä. Niistä on hyötyä ja iloa meille ruvaslahtelaisille ja kaikille muillekin, jotka sattuvat kyläämme pistäytymään. Että tervetuloa vaan Ruvaslahdelle, Anita vinkkaa.

Joukko retkeilijöitä pitkospuureitin päässä olevalla tarkkailutasanteella syömässä eväitä, osa katselee kiikareilla suomaisemaa.

nuoli vasemmallePalaa edelliselle sivulle

Tracker alasivu

Somejako

Tarinat

Tarinat

Sisältöjulkaisija

Sivu arviointi ja palaute

Footer