Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Vaparin seinään maalataan alkukesästä muraali - teos on surrealistinen kuvaus lapsuuden seikkailuista ja ystävyydestä

Vaparin seinään maalataan alkukesästä muraali - teos on surrealistinen kuvaus lapsuuden seikkailuista ja ystävyydestä

Polvijärven vapaa-aikatalo Vapari saa piakkoin ylleen todellisen väriroiskeen. Yhdystien suuntaan näkyvään harmaaseen, noin 8 metrin korkuiseen ja 7 metriä leveään ulkoseinään on suunniteltu kevään ajan seinämaalausta eli muraalia. Luonnosteluvaihe saatiin päätökseen viime viikon maanantaina 6.5., kun Polvijärven kunnanhallitus valitsi viidestä muraaliluonnoksesta suosikkinsa jatkotyöstöä varten. Varsinainen maalausurakka alkaa touko-kesäkuussa, ja kestää useamman viikon.

Muraalin maalaava taitelija, 17-vuotias Helmi Ylisirniö on innoissaan pian alkavasta maalausprojektista: tällaisia mahdollisuuksia ei tule vastaan ihan joka päivä. Nuorella taiteilijalla ei ole aiempaa kokemusta näin suuresta maalauksesta, ja hän myöntää että projekti tulee opettamaan hänelle paljon uutta.

- Uuden oppimista oikeastaan odotankin kaikista eniten. Se myös jännittää, että oma kädenjälki tulee näin isossa mittakaavassa kaikille nähtäväksi ja arvioitavaksi. Toisaalta pieni paine voikin olla hyvästä, ja onneksi polvijärveläiset ovat suhtautuneet projektiin avoimesti ja kannustavasti.

- On myös ollut mukava huomata, kuinka monia maalausprojekti kiinnostaa: kyselyitä maalauksen aiheesta onkin tullut useilta ihmisiltä. Mielestäni on kunnia saada osallistua tällaiseen hankkeeseen, ja lopussa toivottavasti kiitos seisoo.

Koska varsinainen muraali on vielä valmisteluvaiheessa, Ylisirniö ei vielä paljasta luonnoksen yksityiskohtia suurelle yleisölle. Hän kuitenkin kertoo yllättyneensä positiivisesti siitä, minkä luonnoksen kanssa Polvijärvellä päädyttiin jatkamaan, ja pitää sitä myös hyvin ominaisena esimerkkinä omalle maalaustyylilleen.

Luonnoksen syntyä kuvaillessaan hän kertoo muistelleensa aivan ensimmäistä vierailuaan Polvijärvellä.

- Ajoimme maalaismaiseman läpi, joka puolella ajelehti usvalauttoja ja taivas oli punertava iltaauringossa. Eräällä peltoaukealla aivan tien laidasta keskeltä sumua pyrähti lentoon valtava joukko hanhia ja kurkia aivan muutaman metrin päästä. Pari hanhea tepasteli tiellä, ja äkkijarrutuksesta huolimatta koko hetki tuntui satumaiselta. Sitä samaa fiilistä halusin välittää myös tässä maalauksessa.

Ylisirniö haki inspiraatiota myös vapaa-aikatalon luonteesta. Vaparissa aikaa viettävät niin lapset, nuoret kuin ikäihmisetkin, ja yhteisöllisyys on yksi talon kantavista teemoista.

- Suunnittelua innoitti ajatus ystävyydestä ja lapsuuden seikkailuista sekä keveyden tunteesta. Visuaalisesti minua kiinnostavat runsaat värit ja unenomainen sommittelu. Siksi tuntui luonnolliselta ottaa inspiraatiota surrealismista ja tietenkin on mukavaa päästä maalaamaan juuri sitä itselle tuttua tyylimaailmaa.

Helmi Ylisirniö tutustui alkukesän maalausprojektinsa ympäristöön viime kevättalvena.

Lisätietoja:

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute