Polvijärvi pähkinänkuoressa pääkuva

Navigaatiovalikko

ANKKURIT

 

Polvijärvi pähkinänkuoressa

Kaikki alkoi, kun vesi karkasi...

Vuonna 1859 Pohjois-Karjalan suurimpiin sisävesistöihin kuuluva Höytiäinen purkautui hallitsemattomasti järvenlaskun yhteydessä. Veden karkumatkan myötä Höytiäisen pinta-ala supistui kolmanneksella ja samalla paljastui tuhansia hehtaareja hyvää viljelysmaata. Näille samaisille maille perustettiin vajaa parikymmentä vuotta myöhemmin Polvijärven kunta.

Höytiäisen sekä Viinijärven vesistöjen väliin perustettu Polvijärvi on nykyään virkeä 4 300 asukkaan maaseutukunta, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien läheisyydessä vain 40 kilometrin päässä maakuntakeskuksesta Joensuusta.

Tutustu Polvijärven sähköiseen karttaan InfoGIS-karttapalvelussa:

Polvijärven matkailuesite

Huljakkaa asumista

Kotoisaa väljyyttä ja mukavaa asumista tarkoittava termi "huljakka" sopii kuvailemaan koko kuntaa: Polvijärven asumistiheys on 5,7 asukasta neliökilometriä kohden, ja suurin osa polvijärveläisistä asuu rivi- tai omakotitalossa. Huljakka asuminen luonnistuu kyläkeskuksissa ja Polvijärven keskustassa, joista myös löytyy vapaita tontteja avarampaa elämistä kaipaavalle.

Kesäaikaan Polvijärven katukuvaa vilkastuttavat mökkiläiset, ja kesämökkejä löytyykin toistatuhatta kylien läheisyydestä sekä järvenrantojen tuntumasta. Oman kesämökin puutteesta ei tarvitse kärsiä, sillä Polvijärveltä löytyy myös paljon vuokramökkejä tilapäiseen kesäasunnon tarpeeseen.

Tutustu Polvijärven asuinalueisiin sekä vapaisiin tontteihin tonttihaussa:

Kyläelämää ja luomuruokaa

Virkeät kylät ovat Polvijärven voimavara. Kylissä elävä yhteisöllisyyden henki näkyy lukuisissa vireissä kyläyhdistyksissä, jotka saavat äänensä kuuluviin myös kunnan päätöksenteossa. Kylät rikastuttavat myös kulttuurielämää, yhtenä esimerkkinä mainittakoon jo vuosia teatteriesityksillään riemastuttanut Kinahmon teatteri.

Maaseutuelinkeinolla on edelleen vahva jalansija alueella. Maaseudun elinvoimaisuudesta kielii jotain sekin, että Polvijärvi on maakunnan suurin luomutuottaja. Maatilojen runsas lukumäärä mahdollistaa lähiruuan erinomaisen saatavuuden – lähituotteita aina marjoista tuoreeseen leipään tai palvattuun paistiin saa hankittua monilta tiloilta suoraan.

Tutustu kyliimme tarkemmin:

Veden ja luonnon äärellä

Vesistöjen ja metsien ympäröimässä kunnassa ei ole ihme, että polvijärveläisten ykkösharrastukset liittyvät eränkäyntiin. Vesistöt tarjoavat erinomaiset puitteet eri kalastusmuotojen harrastamiselle, ja metsästysseuroja löytyy jokaisesta kylästä.

Seikkailijan luonteella varustetulle liikkujalle Polvijärvi tarjoaa lukuisia mielenkiintoisia luontoretkeilykohteita. Tutkimusretken voi tehdä esimerkiksi Huhmarisvaaralta löytyville tykkipesäkkeille, Solan kylästä lähtevälle luonto- ja kulttuuripolulle tai erikoiselle Lentokivelle Hukkasen kylän tuntumaan.

Umpimetsään ei tarvitse silti lähteä, sillä ulkoilureittejä ja luontomatkailukohteita on viime vuosina kunnostettu erityisesti Vetävä Polvijärvi -hankkeen myötä.

Löydä unelmiesi ulkoilu- ja retkeilykohteet:

Lasten ja nuorten kotikunta

Toimiviin päivähoitopalveluihin sekä nykyaikaisen opetuksen järjestämiseen on tietoisesti panostettu. Esimerkiksi päivähoitopaikka pyritään tarjoamaan aina mahdollisimman läheltä kotoa.

Ei siis mikään ihme, että vuonna 2017 Polvijärven asuntokunnista oli lapsiperheitä 17 prosenttia, mikä on maakunnan neljänneksi suurin.

Nuorissa on tulevaisuus, ja laadukkaan perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen tarjoaminen edesauttavat opintiellä kulkua. Maakunnan tasolla harvinaisuuksia ovat Sotkuman kylään vuonna 2011 valmistuneet ja 2017 laajennetut päiväkoti ja alakoulu, joista lapset ponnistavat kyläkouluhengen vallitessa.

Kirkonkylältä löytyy niin päiväkoti kuin ala- ja yläkoulu, ja oma lähilukio toimii nuorille hyvänä ponnahduslautana jatko-opintoihin. Korkeatasoinen lukio-opetus halutaan säilyttää Polvijärvellä myös tulevaisuudessa.

Lue lisää varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta sekä lukiostamme:

Polvijärvi-tietoa

Polvijärvi-tietoa

  • Perustettu vuonna 1876.
  • Asukkaita noin 4 050.
  • Naapurikuntia Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu ja Kaavi.
  • Suurimmat työllistäjät kunnan ja Siun soten lisäksi on muun muassa Ecolam Oy.
  • Maatalous on Polvijärven tärkeimpiä elinkeinoja. Maatiloja on Polvijärvellä noin 170 kappaletta.

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Helena Kaasinen Kuntakoordinaattori 040 104 6002 helena.kaasinen@polvijarvi.fi

Tietosuoja- ja tietoturvavastaava, järjestöyhteyshenkilö, työsuojelutoimikunnan sihteeri, keskusvaalilautakunnan sihteeri, Voimaa vanhuuteen - Polvijärven verkosto

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

Sivu arviointi ja palaute