Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Puhas tiedottaa: Poistotekstiilien keräys alkaa Joensuussa

Puhas tiedottaa: Poistotekstiilien keräys alkaa Joensuussa

Jäte- ja kiertotalousyhtiö Puhas Oy aloittaa tänään maanantaina 20. maaliskuuta poistotekstiilin keräyksen Joensuussa yhdessä Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen Taitamon kanssa. Keräyspiste toimii kierrätyskeskus Kiertämön tiloissa osoitteessa Salpakatu 1. Keräyspiste on avoinna Kiertämön normaaliaukioloaikojen mukaisesti: maanantaista torstaihin kello 9–18 ja perjantaisin kello 9–16.

Polvijärvelle poistotekstiilien keräyspistettä ei ole tulossa, vaan lähin keräyspiste sijaitsee juuri Joensuussa.

Mitä poistotekstiili on?

Poistotekstiili on vaatetta ja kodintekstiiliä, joka on käyttökelvotonta eli rikkinäistä, virttynyttä ja loppuun kulunutta. Poistotekstiilin keräykseen tuotavan tekstiilin täytyy olla puhdasta ja kuivaa, jotta kuitujen hyödyntäminen materiaalina on mahdollista. Keräykseen käyvät muun muassa takit, housut, hameet, paidat, lakanat ja pyyhkeet.

Poistotekstiilin keräykseen ei pidä tuoda kosteita, homeisia tai likaisia tekstiilejä. Niiden paikka on poltettava jäte. Keräykseen eivät kuulu myöskään patjat, tyynyt, tai muut pehmustetuotteet, laukut – pois lukien kangaskassit – eivätkä vyöt, kengät tai muut vastaavat ei-kankaiset asusteet, kuten pressukankaat, köydet, työkalut, alusvaatteet tai muut epähygieeniset tekstiilit.

Poistotekstiiliä ohjeistetaan tuomaan keräyspisteeseen vain kauppakassin kokoisissa pakkauksissa. Keräyspisteen henkilökunta opastaa kuntalaisia tekstiililajittelussa.

Hyväkuntoiset ja uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavat vaatteet, kodin tekstiilit, kengät, laukut ja vyöt voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille ja muihin tekstiilikeräyksiin.

Joensuusta poistotekstiilistä osa matkaa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n laadunvarmistukseen ja materiaalilajitteluun, jonka jälkeen materiaalille etsitään paras hyödyntämiskanava.

Kuntien velvollisuutena järjestää tekstiilin vastaanotto

Vuonna 2021 hyväksytty jäteasetus velvoitti kunnat eli maamme jätelaitokset järjestämään asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanoton vuoden 2023 alusta alkaen. Poistotekstiilin keräyksessä Suomi on yksinään ottanut vahvan etunojan, mistä on kuulunut kovaa kritiikkiäkin. Kriitikot ovat olleet sitä mieltä, että olisi ollut hyvä odottaa EU-linjauksia tekstiilien kierrätysvastuusta ennen kansallisia toimia.

- Poistotekstiilin keräys on kallista ja hankalaa. Muun muassa siksi, että tekstiilit ovat pilaantumisherkkiä ja niiden keräämiseen ja lajitteluun tarvitaan sisätilat, avaa Puhas Oy:n kehitysjohtaja Hanna Mutanen.

Tekstiilejä tehdään useista eri materiaaleista, joten eri materiaalien tunnistaminen on myös hyvin vaikeaa ja vie aikaa, sillä työ on tehtävä käsin. Lisäksi tekstiilijäte joudutaan kuljettamaan toiselle puolelle Suomea, minkä vuoksi kuljetuskustannukset ovat suuret ja tekstiilijätettä on toimitettava harkitusti eteenpäin. Lisäksi jalostetun tekstiilijätteen markkinat ovat vasta kehittymässä.

- Näistä syistä poistotekstiilin keräys voi vielä siirtyä tekstiiliteollisuuden eli tuottajien vastuulle. EU:lta odotetaan linjauksia asiasta tänä keväänä, kertoo Mutanen.

- Kaikki lähtee vastuullisesta kuluttamisesta ja harkinnasta jo tuotteen hankintahetkellä. Paras vaate on sellainen, jota käytetään mahdollisimman pitkään, ja joka myös kestää sen, jatkaa Mutanen.

 

Lisätietoja:

Puhas Oy:n kehitysjohtaja Hanna Mutanen
hanna.mutanen@puhas.fi

Puh. 040 778 6064,

Taitamon työvalmentaja Sanna Louhelainen
sanna.louhelainen@joensuu.fi
Puh. 050 410 7684,

Lajiteltua poistotekstiiliä, kuva Puhas

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute