Sisältöjulkaisija

angle-left Yritysvierailulla: Maatalousyrittäjä Tapani Mutanen ja Niittylahden tila

Yritysvierailulla: Maatalousyrittäjä Tapani Mutanen ja Niittylahden tila

Marraskuisena kirpeänä pakkaspäivänä Polvijärven elinkeinotiimi eli kunnanjohtaja Heikki Hallikainen, maaseutuasiamies Teuvo Mutanen, kunnan tekninen johtaja Ari Soikkeli ja Business Joensuun yritysasiantuntija Juha Saastamoinen suuntasivat vierailulle Ruvaslahteen Niittylahden tilalle. Vastassa oli tilan isäntä Tapani Mutanen.

Mutanen kertoi vierailijoille tilan toiminnasta ja esitteli vuonna 2019 valmistunutta navettaa.

Maatalous kutsui – välttelystä huolimatta!

Tapani Mutasen isoisoisä on aikoinaan ostanut tilan Amerikan tienesteillään. Höytiäisen vesijätöltä löytyi hyvää maata viljelyyn. Edellisten sukupolvien työ on mahdollistanut Niittylahden tilan kasvun.

Jossain vaiheessa nuoruudessa tuntui, että teen mieluummin melkein mitä tahansa muuta kuin tätä. Valmistuin metallinkoneistajaksi 1999, mutta jo työharjoitteluissa tajusin, ettei automaattityöstökoneen vahtiminen ole minun juttuni, vaan tahdon enemmän haasteita ja niitä myös sain, muistelee Mutanen.

Kiinnostus maatalouteen kuitenkin siis kyti ja niin tuli Tapanista maatalousyrittäjä.

Aloitin yrittäjyyden 2003 niittämällä kotitilalta vuokratuilla koneilla parin muun tilan heiniä. Valmistuin agrologiksi 2006 ja ostin tilan 2008 isältäni ja sedältäni, kertoo Mutanen.

Tänä vuonna Tapani Mutanen palkittiin Polvijärven Vuoden Yrittäjä-palkinnolla.

Tuntuu mukavalta, että työ on huomattu ja maatalous mielletään yritystoiminnaksi, Mutanen kiittelee.

Maatalous on aina ollut Polvijärven kunnan selkäranka. Maatalouden on mahdollistanut aikoinaan 1800-luvulla tapahtunut Höytiäisen lasku, joka paljasti runsaasti erinomaisesti viljelyyn soveltuvaa maata. Tapani Mutanen on yksi useista polvijärveläisistä maanviljelijöistä, jonka tila ja pääosa viljelysmaista sijaitsee noilla mailla. Tapani on kehittänyt ja laajentanut tilaa esimerkillisesti ja tavoitteellisesti. Oli ilo vierailla nykyaikaisella, hyvin hoidetulla maatilalla. Kiitos Tapani meidän vastaanottamisestamme ja onnittelut vielä kerran Vuoden Yritys -tunnustuksesta, sanoo kunnanjohtaja Heikki Hallikainen.

Lihankasvatusta paikallisuutta tukien

Niittylahden tilan päätuotantosuunta on ollut naudanliha jo vuodesta 1980. Nykyään tila kasvattaa vuosittain noin 400 sonnivasikkaa 20 kuukauden ikäisiksi HKscanille. Sonnit teurastetaan HKScanin Outokummun teurastamossa ja jalostetaan elintarvikkeiksi HKScanin laitoksissa.

Mutanen ruokkii sonnit omilla ja yhteistyötilojen pelloilla kasvatetulla heinällä ja rehuviljalla.

Tavoitteena on hyödyntää mahdollisimman paljon oman paikkakunnan resursseja, niin rehujen hankinnassa kuin paikallisten koneurakointi- ja rakennuspalvelujen käytössä, Mutanen kertoo.

Kunnostustyöt ja lomat mielessä

Niittylahden tilan viimeisimpiä investointeja ovat olleet uusi navetta sekä pelto- ja metsäpinta-alan kasvattaminen. Myös isännän pitkäaikainen haave työmukavuuden eteen toteutui, kun 2022 tehtiin pihojen asfaltointeja.

Nyt näköpiirissä ei ole suuria projekteja, mutta peltojen ja rakennusten kunnostustöitä riittää aina. Hyvinvointiin yrittäjä aikoo panostaa, vaikka on tottumaton lepäämään.

Oman ja perheen jaksamisen takia pitäisi opetella lomanviettoa, Mutanen lupaa.

Tapani Mutanen on investoinneillaan onnistunut tekemään uudenaikaisen ja modernin tuotantorakennuksen ja toivottavasti esimerkki innostaa myös muita alueen yrittäjiä vastaaviin investointeihin. Hyvä, että Tapani tiedostaa myös hyvinvoinnin merkityksen ja panostaa työssä jaksamiseen. Jokainen yrittäjä on lomansa ansainnut, toteaa sukunimikaima maaseutuasiamies Teuvo Mutanen.

Lisää tarinaa Polvijärven yrityksistä

Polvijärven elinkeinotiimi tekee tutustumiskäyntejä paikallisiin yrityksiin kuukausittain. Haluatko kutsua heidät kylään? Haluatko kertoa yrityksesi toiminnasta? Ota yhteyttä viestintäsuunnittelijaan tai kunnan vaihteeseen.

Elinkeinopalvelut tutustumassa Tapani Mutasen yritystoimintaan.

Lisätietoja:

Heikki Hallikainen
Kunnanjohtaja
040 104 6001
heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Sanna Niskanen
Viestintäsuunnittelija
Puh. 040 104 6004
sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Polvijärveläinen yrittäjä Tapani Mutanen.

Sisältöjulkaisija

Kaikki uutiset - facelift

Polvijärvi-päivät & Polvijärvi-viikko 2024

Tapahtumakalenteri

Mitä odotat? -banneri

Bannerimainos, jossa lukee Mitä odotat? Tutustu Polvijärven odottamattomaan välimaastoon. Lue lisää. Kuvassa hymyilevä mies ja nainen hämyisässä maatilaympäristössä, heidän takanaan nousee värikkäitä kuvituskukkia.

Instagram jakaja

Instagram etusivu

Sivu arviointi ja palaute