Retkeily ja ulkoilu

Navigaatiovalikko

ANKKURIT

 

Retkeily ja ulkoilu teksti

Retkeily ja ulkoilu

"Luonnostaan kutsuva" ei ole Polvijärven kohdalla tyhjää puhetta – paikkakuntaa ympäröi kauttaaltaan kaunis ja jylhä luonto, jonka lukuisat luontoreitistöt kutsuvat seikkailijaa luokseen!

Tutustu monimuotoisiin retkeilyreitteihimme ja nähtävyyksiimme ja lähde ulkoilemaan!

Retkeily alisivujen linkkilista

Aiheeseen liittyviä sivuja

Retkeily- ja ulkoilukohteet teksti

Höytiäisen Hiekkasaaren jänkämaisemaa.

Hiekkasaari

Hiekkasaari – viralliselta nimeltään Hanhiluoto – on osa Kunnasniemeltä Kinahmon Koronniemeen ulottuvaa harjusaarten ketjua. Hiekkasaaren kasvustoon kuuluvat erilaiset sammaleet ja jäkälät, sarat ja suopursut sekä kitukasvuiset männyt, ja rannat ovat paikoittain hyvin reheviä ja lehtipuuvaltaisia. Hiekkasaaressa viihtyy myös Itä-Suomessa harvinainen tuoksuvalmuska sekä yksi maamme harvoista samettimuurahaisyhdyskunnista.

Hiekkasaari on erityisesti kesäisin suosittu rantautumis- ja retkeilykohde. Saareen pääsee omalla veneellä. Saaressa on oma vuonna 2018 rakennettu laavu sekä wc:t.

Huhmarisvaara

Osoite: Huhmarisentie 43, 83700 Polvijärvi

Huhmarisvaaralta, Huhmarin pohjoispuolelta, avautuvat upeat näkymät Höytiäiselle. Vaaran laella sijaitsi myös toisen maailmansodan aikoihin Salpalinjan pohjoisin tykkiasema.

Muistomerkkinä paikalla sijaitsee edelleen 152/45 Canet -tyyppinen rannikkotykki.

Karnukan mylly

Osoite: Outokummuntie 23, 83700 Polvijärvi. Opastus Outokummuntieltä tienviitta oikealle, josta metsätietä pitkin noin 300 m.

Karnukan mylly, joka oletettavasti on Polvijärven vanhin rakennus, on 1700-luvulta peräisin oleva vesimylly. Mylly sijaitsee muutaman kilometrin päässä kirkonkylältä. Puro, joka aikoinaan on antanut myllylle vesivoiman, on metsäojitusten myötä kutistunut ojaksi, jossa on vettä vain keväällä.

Lentokivi

Osoite: Lehtovaarantie, 83830 Hukkala

Vuonna 1871 polvijärveläinen seppä Adam Wallius suoritti yli sadan metrin lennon omatekoisella lentolaitteella Kokkokiven, nykyisin Lentokivenä tunnetun lohkareen, päältä. Aikanaan suoritus ei saanut kummoista vastaanottoa paikkakunnalla, mutta sittemmin uhkarohkea teko on saanut arvostusta; suomalaisen ilmailun pioneeristä on tehty myös elokuva Lintumies. Paikalle on pystytetty muistolaatta.

Polvijärvi-Kuorevaara-Huhmarinen ulkoilureitti

Osoite Polvijärven taajamasta: Ahdintie, 83700 Polvijärvi
Osoite Huhmarista: Huhmarisentie 43, 83720 Kuorevaara

Ulkoilureitti on Polvijärven taajamasta Kuorevaaran kautta Huhmariseen johtava ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu reitti. Talvella reitiltä on latuyhteys Kuorevaaran valaistulle ladulle ja edelleen Huhmariseen.

Jalkaisin reitin pituus on 16 km ja hiihtäen 14 km, Kuorevaaran lisälenkki lisää matkaa 4 km. Päätepaikoilla opastetaulut ja parkkipaikat.

Rukkovaara

Lähin osoite: Kuikkapurontie 21, 83750 Sotkuma. Vaara tulee Ruokosaarea vastapäätä ja Vaaranlahden eteläpuolelle.

Rukkojärven itärannalla on Rukkovaaran näköalapaikka. Sen laelta voi ihailla avaraa metsämaisemaa, jonka keskellä välkkyvät Rukkojärvi ja Viinijärvi. Järvien takana voi kiikarilla nähdä mm. Keretin kaivostornin Outokummussa ja Polvijärven kirkon.

Ruvaslahden lintutorni

Osoite: Kierrinluodontie 11, 83835 Ruvaslahti

Ruvaslahden kyläyhdistyksen ja PKLTY:n yhteistyönä rakennettu lintutorni sijaitsee Höytiäisen Ruvaslahti-lahden äärellä, Savirannan toimintakeskuksen pihapiirissä. Lahti on otollinen paikka vesistöjen äärellä viihtyvien lintujen bongaamiseen, ja tornista on tehty esimerkiksi kalasääski-havaintoja.

Salakkakoski

Sijainti: Keski-Sukkula ja Heinä-Sukkula järvien välissä, Kaavintieltä Onnivaarantielle.

Polvijärven isoin koski Salakkakoski virtaa Sukkulajoen yläjuoksulla. Keväällä tulva-aikana koski virtaa voimakkaana, ja koskesta voi saada suuriakin salakkasaaliita.

Solan luonto- ja kulttuuripolku

Osoite: Solantie 17-19, 83760 Sola

Luonto- ja kulttuuripolku kiemurtelee maalaismaisemien keskellä, ja matkan varrelta löytyy Hovivaaran luonnonsuojelualue, kivikautinen asuinpaikka, vanhaan kaivokseen syntynyt kirkasvetinen lampi sekä mäen päällä sijaitseva luonnontilassa oleva Metsäkirkko. Reitin pituus noin 5 km.

Lisätietoja reitistä: Oiva Voutilainen, puh. 050 351 3352.

Solan luonto- ja kulttuuripolun kartta (PDF)

Solanlampi ja lintutorni

Osoite: Hanintie 14, 83760 Sola

Lampi lintutorneineen sijaitsee lähellä Saarilan maatilamatkailua. Lampi on lintubongarin aarreaitta, ja sen noin 60 pesivästä lintulajista mielenkiintoisimpia ovat kaulus- ja harmaahaikarat sekä nokikana.

Sotkuman ulkoilureitti

Osoite: lähtö Iivanantien päästä, 83750 Sotkuma

Valaistulla ympärivuotisella ulkoilureitillä on mahdollista kulkea 5,3 km ja 1,8 km reittejä. Reitin varrella on myös yhdeksänratainen frisbeegolfrata sekä metsästysmaja lammen rannalla.

Tammimaja ja polkureitti

Reittiohjeet: Polvijärveltä päin tultaessa Onnivaarantie 50:n jälkeen käännytään oikealle metsäautotielle, jota ajetaan n. 1 km verran polkureitin alkuun. Lehmovaarantieltä polkureitille pääsee Lehmovaarantie 27 kohdilta.

Tammen vahdin maja on vanha uittoon liittyvä maja Sukkulajoen yläjuoksulla. Maja on toiminut tammivahdin yöpymispaikkana purouittojen aikaa 1930–1950.

Nykyään majaa voi käyttää taukopaikkana vaellus- ja kalastusretkillä autiotupien tapaan. Tammimajalle vievä ulkoilureitti ja itse maja on kunnostettu vuoden 2019 aikana vetävä Polvijärvi -hankkeen myötä.

Viklinrimmen luonnonsuojelualue (Ruvaslahti)

Tiaissärkän polku: Lähtö Tiaissärkän laavulta, Tiaissärkäntie, 83835 Ruvaslahti

Rauanjoen melontareitti: Lähtö Rauanjoen pysäköintialueelta,  Rauvanjoen silta, 83835 Ruvaslahti

Luonnonsuojelualue tarjoaa upeat maisemat laajojen suoalueiden ja harjumetsien keskellä. Suoalue toimii muutonaikaisena levähdysalueena jopa yli 100 lintulajille. Alueella on mahdollista tehdä pieniä retkiä Tiassärken merkittyä polkua (8 km) pitkin sekä rehevien rantametsien keskellä mutkittelevalla Rauanjoella melontareittiä (n. 15 km) pitkin.

Tiaissärkän polku lähtee Tiaissärkän laavulta, jossa on myös tulentekopaikka, retkipöytä ja kuivakäymälä. Reitillä on myös lyhyet pitkospuut sekä levähdyspenkit. Reitti päättyy Tiaiskankaan opastustaululle, joka on reitin kääntöpaikka. Reitti sopii hyvin aloitteleville retkeilijöille ja lapsiperheille.

Rauanjoen melontareitille voi lähteä Rauanjoen pysäköintialueelta. Tiaissärkän laavu sijaitsee myös Rauanjoen melontareitin varrella. Suositeltava melontareitti on Viklinrimmen kautta Höytiäiselle. Alue on hiekkapohjainen ja lähes kosketon. Virtaamansa puolesta Rauanjoki sopii aloittelevallekin melojalle.

SOME jako

Jaa tämä sivu:

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Sirpa Halonen Vapaa-aikakoordinaattori 040 104 6204 sirpa.halonen@polvijarvi.fi

Sivu arviointi ja palaute