Kylät pääkuva

Navigaatiovalikko

ANKKURIT

 

Kylät teksti

Kylät

Elinvoimaiset ja aktiiviset kylät ovat Polvijärven voimavara. Kylissä elävä yhteisöllisyyden henki näkyy lukuisissa vireissä kyläyhdistyksissä, jotka saavat äänensä kuuluviin myös kunnan päätöksenteossa.

Haapo-Teerivaara kylä

Haapo-Teerivaara

Haapo-Teerivaaran kylien alueelta on Polvijärven palvelujen ääreen 5-23 kilometriä, riippuen mistä päin aluetta lähdetään matkaan.

Kylän uimarantaa ja luistelukenttää pidetään kunnossa talkoovoimin. Alueen vaara- ja harjumaisemissa toimii myös useampikin metsästysseura.

Horsmanaho-Mutkanvaara

Horsmanaho-Mutkanvaara

Horsmanahon ja Mutkanvaaran kylät sijaitsevat Polvijärven läntisessä osassa noin vartin ajomatkan päässä Polvijärven kirkonkylältä. Kylillä on asukkaita yhteensä noin 300.

Horsmanahon alue rajautuu etelässä Viinijärven rannalle, jonne on myös pystytetty kyläyhdistyksen toimesta kota ja veneidenlaskupaikka (Haaponiementien päässä). Horsmanahon kyläkuvaa hallitsee myös talkkikaivos.  

Hukkala-Saarivaara-Lehtovaara

Hukkala-Saarivaara-Lehtovaara

Hukkalan, Saarivaaran ja Lehtovaaran kylien alue sijoittuu Polvijärven läntiselle puolelle, alle puolen tunnin ajomatkan päähän Polvijärven kirkonkylältä ja vajaan tunnin etäisyydellä Joensuusta. Vakituisia asukkaita kylillä yhteensä on toistasataa.

Kyläyhdistyksen ylläpitämä Kolmen kylän pirtti (Kaavintie 106) tarjoaa tilat kokoontumiseen, harrastamiseen ja juhlien järjestämiseen. Hukkala-Saarivaara-Lehtovaara alueelta löytyy myös mielenkiintoisia retkeilykohteita kuten Tammimaja, Salakkakoski ja Lentokivi.

Kinahmo

Kinahmo

Kinahmo sijaitsee Polvijärven itäisessä osassa, noin vartin ajomatkan päässä Polvijärven kirkonkylältä. Yli 300 asukkaan kylä sijaitsee Höytiäisen ympäröimällä niemellä. Kesäisin asukasluku kaksinkertaistuu kesäasukkaiden myötä.

Kinahmosta löytyy kaksi kunnossapidettävää uimarantaa ja Polvijärven seurakunnan leirikeskus. Kinahmon kylällä on kyläyhdistyksen ylläpitämä Honkapirtti (Kinahmontie 74 a), jossa voi järjestää yksityistilaisuuksia, ja sekä Kinahmon teatteri.

Kinahmosta löytyy myös paikallisten lihantuottajien suosima pienteurastamo, Polvijärven liha-aitta.

Kuorevaara

Kuorevaara

Kuorevaaran kylä sijaitsee Polvijärven eteläpäässä vajaan kymmenen minuutin ajomatkan päässä Polvijärven kirkonkylältä ja noin puolen tunnin ajomatkan päässä Joensuusta. Asukkaita kylällä on noin 350.

Kylältä on bussiyhteydet sekä Polvijärvelle että Joensuuhun.

Kuorevaaran vanhan koulun yhteydessä on käytössä liikuntasali, urheilukenttä ja valaistu latu, josta on yhteys kirkonkylälle ja Huhmariin. Kuorevaarasta pääsee myös ympärivuotiselle ulkoilureitille, jonka varrella ovat lomakeskus Huhmari ja Kuorekota, josta löytyy uimaranta, kota polttopuineen sekä wc:t.

Martonvaara

Martonvaara

Martonvaaran kylä sijaitsee Polvijärven pohjoisimmassa osassa noin 20 minuutin ajomatkan päässä Polvijärven kirkonkylältä. Joensuuhun matkaa on vajaa tunti ja Kolille noin 20 minuuttia. Vakituisia asukkaita kylällä on 150.

Martonvaarasta löytyy vanhaan viljasäiliöön tehty tunnelmallinen kesäkahvila, Martonvaara tanssilava ja kappeli. Kesäkahvilan kupeesta lähtee pururata, jonka varrella on frisbeegolf-rata. Kylältä löytyy myös uimaranta ja urheilukenttä.

Sola

Sola

Sola sijaitsee Polvijärven eteläosassa Viinijärven rannalla noin vartin ajomatkan päässä Polvijärven kirkonkylältä ja noin puolen tunnin ajomatkan päässä Joensuusta. Vakituisia asukkaita kylällä on noin 200. Kesäisin asukasmäärä kaksinkertaistuu kesäasukkaiden myötä.

Solasta on bussiyhteydet sekä Polvijärvelle että Joensuuhun.

Solasta löytyy myös kiinnostavia retkeilykohteita, kuten Saarilan maatilamatkailu, Solan kulttuuri- ja luontopolku sekä vanhan kaivoksen ympäristöstä löytyvä erikoinen metsäkirkko.

Solan alueella on kaksi venerantaa, toinen Solanrannatien varrella ja toinen Hanintien varrella. Molemmissa on kodat ja veneidenlaskupaikat.

Sotkuma

Sotkuma

Sotkuman kylä sijaitsee eteläisimpänä Polvijärven kylistä alle vartin ajomatkan päästä Polvijärven kirkonkylältä ja alle puolen tunnin ajomatkan päässä Joensuusta. Asukkaita kylällä on noin 500.

Kylältä on bussiyhteydet Polvijärvelle ja Joensuuhun.

Sotkumasta löytyy kyläkoulu ja päiväkoti, joiden yhteydessä sijaitsee myös nurmikenttä ja jääkiekkokaukalo. Sotkumasta on myös ympärivuotinen ulkoilureitti, frisbeegolf-rata, lapsiystävällinen uimaranta uimakopeilla, ekohuussilla, grillikatoksella ja beachvolley-kentällä sekä ortodoksinen rukoushuone tsasouna.

Ruvaslahti

Ruvaslahti

Ruvaslahti sijaitsee Polvijärven itäisessä osassa alle vartin ajomatkan päässä kirkonkylältä ja vajaan tunnin päässä Joensuusta. Asukkaita kylällä on noin 350.

Kylältä löytyy kaksi uimaranta, sekä kylän alueella sijaitsee myös Viklinrimmen luonnonsuojelualue sekä maaseutumaisen Savirannan työ- ja asumisyksikkö ja lintutorni. Kyläyhdistyksen käytössä on Ruvaspirtti, jota voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin, ja jonka yhteydessä on valaistu latureitti sekä urheilu- ja tenniskentät.

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

Sivu arviointi ja palaute