Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Työkokeilu ja palkkatuettu työ – Koivikon Pirtissä voi hakea tuntumaa työelämään

Työkokeilu ja palkkatuettu työ – Koivikon Pirtissä voi hakea tuntumaa työelämään

Työttömien on mahdollista hakea väylää työelämään työkokeilun tai palkkatuetun työn kautta. Vaihtoehto on hyvä silloin, kun esimerkiksi sopivaa työtä ei ole muutoin tarjolla, on kuntoutuja tai haluaa vaikka kokeilla uutta alaa ennen kouluttautumista. Työkokeilupaikkaa voi tarjota yritys, yhdistys tai kunta. Polvijärvellä yksi hyvä mahdollinen paikka on viriketoimintaa järjestävä Koivikon Pirtti.

Koivikon Pirtin tuvasta sisältöä arkeen

Koivikon Pirtti on Polvijärven vanhustentaloyhdistyksen ylläpitämä kohtaamispaikka, jonne polvijärveläiset ovat tervetulleita viettämään aikaa. Koivikon Pirtissä järjestetään viriketoimintaa, joka voi tarkoittaa esimerkiksi askartelua, tietovisailua, leipomista, musisointia, jumppaamista tai ihan vain yhteistä oleskelua ja jutustelua. Erityisesti ikäihmisiä on löytänyt aktiivisesti mukaan, mutta Koivikon Pirtistä painotetaan, että ihan kaikenikäiset ovat tervetulleita osallistumaan.

− Meidän tärkein tehtävämme on toimia matalan kynnyksen kohtaamispaikkana. Täällä asiakkaat saavat vaikuttaa siihen mitä tehdään. Ohjelmaa suunnitellaan asiakkaiden toiveiden pohjalta. Meillä on toimintaa täällä arkisin kello 12–14. Tupa on avoinna jo kello 9 alkaen. Kävijöiden määrä riippuu paljon päivästä ja ohjelmasta. Päivittäin meillä käy noin 15–20 henkilöä. Parhaimmillaan tuvassa on ollut 30 henkilöä, kertoo Koivikon Pirtin viriketyöntekijä Tiina-Mari Kettunen.
Samassa pihapiirissä on myös Polvijärven vanhustentaloyhdistyksen vuokra-asunnot. Vuokrakoteja on reilu 50 kappaletta ja moni asukas on myös Koivikon Pirtin asiakas. Yhdistyksellä on kolme kalustettua asuntoa, Vieraskammarit, joita Koivikon Pirtin kautta vuokrataan esimerkiksi matkailijoille.

Tiina-Mari löysi Koivikon Pirtistä oman näköisen työn

− Minun työssäni parasta on sen merkityksellisyys ja meidän asiakkaamme. Yhteisö Koivikon Pirtissä on kuin iso perhe. Tänne mahtuu aina uusia mukaan, kertoo Kettunen.

Virikeohjaajana Tiina-Mari Kettusen työhön kuuluu monipuolisesti tehtäviä. Tärkeimpänä tehtävänä on tietysti päivittäisen ohjelman suunnittelu ja ohjaaminen. Sen lisäksi työpäiviin sisältyy muun muassa Vieraskammareista huolehtimista ja viestinnän tehtäviä.

Aikaisemmin Kettunen on työskennellyt liikunta-alan yrittäjänä, mutta uupumuksen seurauksena hän alkoi etsiä uutta suuntaa. Silmiin osunut Koivikon Pirtin työpaikkailmoitus oli täysosuma.

− Ajattelin heti, että tämä on minulle sopiva työ. Nyt olen ollut täällä jo yli vuoden.

Uusi työ on tarjonnut lämpimiä kohtaamisia ja uusia tilanteita.

− Ikäihmisten kanssa saa tehdä asioita ja nauraa ihan yhtä lailla kuin nuorempien kanssa. Olen myös uskaltanut oman mukavuusalueen ulkopuolelle monta kertaa. En esimerkiksi itse välitä laulamisesta, mutta täällä saatan jo osallistua yhteislauluun musisointipäivinä. Ihmisten kohtaamista ei täällä tarvitse pelätä, lupaa Kettunen.

Työtä omien vahvuuksien mukaan

Tiina-Mari Kettusella on jo kokemusta työkokeilijoiden ja palkkatuella työllistettyjen ohjaamisesta Koivikon Pirtissä. Paikan rento ilmapiiri ja monipuoliset aktiviteetit mahdollistavat sen, että työtehtäviä ja aikoja voidaan sopia kaikkien tilanteeseen joustavasti.

− Meillä saa ohjata ja suunnitella viriketoimintaa, jos haluaa. Se saattaa aluksi jännittää, joten se ei tietenkään ole pakollista tai voi aluksi tehdä jotakin muuta. Pihalla löytyy erilaisia tehtäviä vuoden ajan mukaan. Yleinen paikkojen siistiminen on yksi mahdollinen tehtävä. Voi tehdä meidän mainoksia ja somea, jos löytyy siihen sopivia taitoja. Lisäksi voidaan tarjota arjen apua vuokra-asuntojen iäkkäille asukkaille, Kettunen listaa mahdollisia työtehtäviä.

Työkokeilusta ja palkkatuetusta kiinnostuneiden kannattaa rohkeasti kertoa osaamisestaan ja kiinnostusten kohteistaan. Kaikenlainen apu otetaan Koivikon Pirtillä mielellään vastaan.

Entä mitä Kettunen toivoo työkokeilijoilta?

− Avointa mieltä ja huumorintajua, ne auttavat täällä hyvin alkuun. Koivikon Pirtti ei ole vakava paikka. Kaikenlaisista taidoista on varmasti hyötyä, kun teemme niin monipuolisesti asioita, Kettunen arvioi.

Työkokeilun tai palkkatuetun työn päämääränä voi olla esimerkiksi uuteen alaan tutustuminen tai oman ammatillisen osaamisen päivittäminen tai vahvistaminen.

− Tämä paikka voi olla hyvä ponnahduslauta. Jos mielii vaikkapa opiskelemaan alaa, jossa toimitaan ikäihmisten kanssa, täältä saa hyviä valmiuksia, tietää Kettunen.

Koivikon Pirtissä työskentely on innostanut myös Kettusen opintojen pariin. Vuoden alussa alkaneet opinnot johtavat geronomin tutkintoon.

Miten työkokeiluun tai palkkatuettuun työhön pääsee?

Työkokeiluun tai palkkatuettuun työhön ei ole yhtä oikeaa reittiä, mutta tässä on hyvät vinkit etenemiseen:

  • Keskustele oman kuntakokeilun tai TE-toimiston virkailijan kanssa mahdollisuuksistasi ja valmiuksistasi. Myös työnhakusuunnitelman laatimisen yhteydessä käsitellään työkokeilun vaihtoehtoa.
  • Ole yhteydessä yrityksiin tai yhdistyksiin, joissa sinua kiinnostaisi työskennellä. Kysy onko heillä mahdollisuutta tarjota työkokeilua tai palkkatuettua paikkaa.
  • Myös työllisyyspalvelut voivat ehdottaa mahdollisia paikkoja työkokeiluun tai palkkatukityöhön, jos et ole itse varma mistä kysyä.

Työkokeilun kesto vaihtelee ja se sovitaan yhdessä kunkin tilanteeseen sopivaksi. Työmäärä voi olla 1–5 päivää viikossa, 4–8 tuntia päivässä. Työkokeilua voi suorittaa yhteensä 12 kuukautta, kuitenkin korkeintaan 6 kuukautta yhdessä paikassa.

Työkokeilun järjestäjä vastaa ohjauksesta ja valvonnasta. Työjakson jälkeen käsitellään kokemuksen palautetta puolin ja toisin.

Palkkatuki tarkoittaa työnantajalle tarjottavaa taloudellista tukea, jota voi hyödyntää, kun palkkaa työttömän työnhakijan, jolla on muutoin vaikeuksia työllistyä. Tuen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta. Työllistymistä voi vaikeuttaa mm. pitkittynyt työttömyys, ammattitaidon puute, vamma tai sairaus.

 

Aiheesta lisää

Lisätietoja ja kontaktit Polvijärven työllisyyspalveluihin: www.polvijarvi.fi/tyonhakijalle

Tietoa työkokeilusta: https://toimistot.te-palvelut.fi/tyokokeilun-kaytannot-ja-saannokset

Tietoa palkkatuesta: https://tyomarkkinatori.fi/palvelut/25f7ccd5-1d09-4a16-b765-0dcd21f3a5b4/palkkatuki-tyottoman-palkkauskustannuksiin/1

Lisätietoa Koivikon Pirtistä: www.koivikonpirtti.com

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute