Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Miten poikkeustilanteisiin on varauduttu? Tästä keskustelimme Turvallisuuden tupaillassa Polvijärvellä

Miten poikkeustilanteisiin on varauduttu? Tästä keskustelimme Turvallisuuden tupaillassa Polvijärvellä

Miten Polvijärven kunta on varautunut poikkeustilanteisiin? Entä miten jokainen kuntalainen voi varautua esimerkiksi myrskyistä, sähkökatkoista tai vesipulasta johtuviin poikkeuksellisiin olosuhteisiin? Muun muassa näistä asioista keskustelimme Turvallisuuden tupaillassa, jonka Polvijärven kunta ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys järjestivät torstaina 20. huhtikuuta 2023. Tilaisuus pidettiin Polvijärven koulun auditoriossa, ja siihen osallistui parikymmentä turvallisuusasioista kiinnostunutta kuntalaista.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen piiripäällikkö Antti Teräväinen avasi tilaisuudessa verrattain tuoretta Pohjois-Karjalan alueellista riskiarviota.

- Viranomaiset ovat varautuneet hyvin monenlaisiin riskeihin. Sellaisia ovat esimerkiksi ongelmat sähkönjakelussa, suuronnettomuudet ja terveysturvallisuuteen liittyvät riskit. Poikkeustilanteissa on tärkeää seurata viranomaistiedottamista, Teräväinen korosti.

- Tilapäisistä häiriötilanteista selviytymistä helpottaa, jos kansalaiset ovat varautuneet oikein.

Mitä sitten jokainen meistä voi tehdä varautuakseen?

- Jos pystyt huolehtimaan omasta ja läheistesi perustarpeista myös yhteiskunnan häiriötilanteessa, olet huolehtinut kotitaloutesi varautumisesta. Kotivaraan kuuluvat esimerkiksi pullovesi, ruokatarvikkeet, taskulamppu, käteinen raha, omat ja perheesi lääkkeet, hygieniatarvikkeet sekä muut välttämättömyystarvikkeet, 72-tuntia -kouluttaja Jani Lemmetyinen totesi.

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa.

- Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan osa arkea – sen ylläpidon olisi hyvä muodostua rutiiniksi, Lemmetyinen linjasi.

Kuntakoordinaattori Helena Kaasinen totesi Polvijärven kunnan varautuneen erilaisiin poikkeustilanteisiin monin eri tavoin: käytännön toimin, henkilöstöä kouluttamalla sekä viranomaisyhteistyön avulla.

- Varautumista on myös se, ettei kaikkia siihen liittyviä yksityiskohtia voi kertoa julkisesti.

Kuntalaisten näkökulmasta tärkein tieto lieneekin se, että viranomaiset ovat varautuvat kattavasti hyvin monenlaisiin riskeihin – poikkeustilanteissa tiedetään kyllä, miten toimia.

72 tuntia -varautumisopas

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute