Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Polvijärvellä valmistaudutaan isoon muutokseen – Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu on siirtymässä kunnille vuoden 2025 alussa

Polvijärvellä valmistaudutaan isoon muutokseen – Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu on siirtymässä kunnille vuoden 2025 alussa

Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025.

Tämä on kunnille uusi valtionosuustehtävä, jonka rahoitus on yleiskatteisessa valtionosuudessa. Kunnan rahoitusvastuu laajenee. Kunnille siirtyy myös ELY-keskusten julkisiin työvoimapalveluihin liittyvät hankintatehtävät ja KEHA-keskuksen julkisiin työvoimapalveluihin liittyvät maksatustehtävät. Valmistelun tahti on tiukka.

Laajan ja odotetun TE-palvelut 2024 -uudistuksen muutokset tapahtuvat vaiheittain. Vuosia 2023 ja 2024 voi kutsua siirtymäajaksi, jolloin selvitetään, valmistaudutaan ja tehdään linjauksia kohti pysyvää työllisyyden edistämisen mallia.

- Muutos on todella merkittävä, ja siihen valmistaudutaan huolella. Ensimmäiset askeleet muutoksen valmistelussa otettiin Pohjois-Karjalassa jo vuosi sitten, ja nyt tahti vain kiihtyy, Polvijärven kunnan työllisyyspalveluiden esihenkilö Anne Purmonen sanoo.

Työllisyyden kuntakokeilut ovat eräänlainen laboratorio, jossa testataan erilaisia toimintatapoja ja -malleja. Työllisyyden kuntakokeilut ovat käynnissä 31.12.2024 asti, jonka jälkeen uusi työllisyyden edistämisen kuntapohjainen malli käynnistyy 1.1.2025.

- Polvijärven kunta on mukana työllisyyden kuntakokeilussa. Sen ansiosta olemme päässeet testaamaan erilaisia toimintatapoja, ja lisäksi meillä on jo runsaasti kokemusta yhteistyön tekemisestä lukuisten tahojen kesken, Purmonen huomauttaa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

TE-palvelut siirretään kunnille tai useammasta kunnasta muodostuville työllisyysalueille, joiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkilöä. Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee olla maantieteellisessä yhteydessä toisiinsa ja niiden tulee muodostaa työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimiva alue.

Parhaillaan Pohjois-Karjalassa mietitään, muodostetaanko maakuntaan yksi vai kaksi työllisyysaluetta.

- Yksi vaihtoehto on, että maakunta muodostaa työllisyysalueen, jolla järjestämisvastuun kantaa Joensuu. Toinen vaihtoehto on, että alueita on kaksi: Joensuu omanaan ja muu maakunta omanaan, jonkin kunnan tai kaupungin ottaessa vetovastuun, Purmonen kertoo.

Kuntien on sovittava yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta ja ilmoitettava siitä työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä. Valtioneuvosto voi tietyin laissa määritellyin perustein myöntää järjestämisvastuun työllisyysalueelle, jonka työvoimapohja on alle 20 000 henkilöä. Poikkeuslupa edellyttää, ettei palveluiden saatavuus alueella vaarannu.

 

Lisätietoja:

Työllisyyspalveluiden esihenkilö Anne Purmonen
anne.purmonen@polvijarvi.fi
Puh. 040 104 6207

Polvijärven kunnan työllisyyspalveluiden esihenkilö Anne Purmonen

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute