Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Vuoden 2023 viimeinen valtuustokokous käytiin hyvässä hengessä

Vuoden 2023 viimeinen valtuustokokous käytiin hyvässä hengessä

Polvijärven kunnanvaltuutetut kokoontuivat vuoden viimeiseen valtuustokokoukseen tiistaina 19.12.2023. Kokousta edelsi kunnan henkilöstölle ja valtuutetuille tarjoama yhteinen jouluruokailu. Riisipuuro, kinkku ja muut jouluiset eväät pitivät huolen siitä, ettei kokoukseen saavuttu tyhjin vatsoin.

Talousarviota tarkistetaan maaliskuun loppuun mennessä

Vuoden 2024 talousarvioesitys on 2,0 milj. euroa alijäämäinen. Kunnan taseessa on kertynyttä ylijäämää 5,3 milj. euroa. Kuntalain mukaan talousarvio pitää hyväksyä kuitenkin vuoden loppuun mennessä.

− Esityksenä on, että kunnan hallitus velvoitetaan maaliskuun loppuun mennessä valmistelemaan hyväksyttävä talousarvion tarkistus. Syy miksi näin toimitaan, on se, että nyt talousarvioesitys on 2 miljoonaa euroa alijäämäinen ja noin suurella alijäämällä ei meidän ole mahdollista tuleviin vuosiin lähteä, kertoi kunnanjohtaja Heikki Hallikainen.

Jotta tuleva tarkistus on mahdollista tehdä kaikki tulo- ja menoerät huomioiden eli myös mahdolliset henkilöstövaikutukset huomioidaan, tulee kunnassa ensin neuvotella henkilöstön kanssa. Toisessa järjestyksessä toiminta olisi yhteistoimintalain vastainen. Tämänhetkinen merkittävän alijäämäinen esitys pitää jo sisällään valtuuston hyväksymän tuloverokorotuksen sekä esimerkiksi sivistyspuolen määräaikaisten tehtävien lakkauttamisia lukuvuoden jälkeen. Vaikutukset eivät kuitenkaan ole riittävät.

− Mistä tämä alijäämä sitten johtuu? Pelkistettynä se johtuu siitä, että tästä vuodesta ensi vuoteen, valtion osuudet pienevät miljoona euroa. Se on suhteutettuna meidän tuloveroprosenttiimme 2 prosenttiyksikköä. Toinen alijäämäinen miljoona johtuu menopuolesta. Eli yleinen kustannustason nousu, valtakunnalliset palkankorotukset sekä investoinneista johtuvat poistojen kasvu ja korkojen kasvu. Johtopäätöksenä siis se, että meidän pitää tarkistaa talousarvio ja tuoda se uudelleen valtuuston käsittelyyn, Heikki Hallikainen perustelee.

Polvijärven kunnanhallitus velvoitetaan valmistelemaan 31.3.2024 mennessä valtuustolle esitys vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2024–2026 taloussuunnitelman tarkistamisesta. Päätös hyväksyttiin yksimielisesti.

− Talousarvio on hyvin realistisesti tehty. Siinä on paljon positiivistakin ja kehittävässä mielessä tehtyä. Tällä hetkellä maallikolla ei ole ymmärrystä, että mistä kummasta tuollaisia säästöjä syntyisi, mutta se on sitten kevään asia, kommentoi valtuutettu Riitta Kuronen.

− Toimia tarvitaan ja niitä varmasti tehdään yhteistyössä, että saadaan aikaan hyviä säästöjä, jotta voidaan investoida kuntaan tulevaisuudessakin. Pidetään pää pinnan yläpuolella, jotta tämä kunta ei lakkaa elämästä ja olemasta, valtuutettu Maiju Anttilainen kommentoi.

Hallintosääntö on päivitetty

Kuntalain 90 §:ssä säädetään hallintosäännössä annettavista tarpeellisista määräyksistä. Kuntalakiin lisättiin uusi 3. momentti (16.2.2023/199), joka edellyttää, että hallintosäännössä annetaan tarpeelliset määräykset hallinnon ja toiminnan järjestämisestä, päätöksenteko- ja hallintomenettelystä sekä valtuuston toiminnasta poikkeusoloissa ja normaaliolojen häiriötilanteissa.

Hallintosääntöön on myös tehty muita yksittäisiä korjauksia, kuten viittaukset soteen on muokattu hyvinvointialue-malliin sopivaksi.

Nykyinen, voimassa oleva hallintosääntö on hyväksytty valtuustokokouksessa 28.4.2021. Valtuusto hyväksyi hallintosäännölle esitetyt päivitykset yksimielisesti. Päivitetty hallintosääntö astuu voimaan 1.1.2024.

Yhdessä tekemällä pärjätään jatkossakin

Kokouksen lopuksi Muut asiat -kohdassa iloittiin uuden urheilukentän rakentamissuunnitelman edistymisestä.

− Näin pitkälle ei olla ikinä päästy tässä urheilukenttäprojektissa. Ensimmäinen yritys oli joskus 90-luvun puolivälin jälkeen ja toinen 2000-luvulla. Silloin suunniteltiin eri paikkaan, mutta nyt se olisi tulossa nykyiselle paikalleen. Pari vuotisen valmistelun jälkeen toivottavasti vuonna 2025 on kenttä käytössä, kommentoi valtuutettu Voitto Parikka.

Valtuutettu Maiju Anttilainen piti lämpimän puheen ja kiitti valtuutettuja, luottamushenkilöitä, viranhaltijoita ja kunnan henkilökuntaa kuluneesta vuodesta.

− Vuotta kunnassa voisi kuvata sanalla värikäs. Tekemisen meininkiä on ollut ja se on näkynyt konkreettisesti kuntakuvassa. Muun muassa keskusta-alueen muuttuvana ilmeenä. Polvijärven kunnan suurempiin investointeihin kuuluvan hoivayksiön,Tähkän, sekä kunnan oman keskuskeittiön rakentaminen on toteutunut aikataulussaan ja näyttää siltä, että keväällä kaikki asianomaiset pääsevät toimimaan uusissa tiloissa. Kuten kävi ilmi, kunta ei ole enää velaton. Sitä velkaa on jouduttu ottamaan, mutta sitä on otettu maltillisesti. Vuodessa oli positiivisia hetkiä, kun järjestettiin useita tempauksia ja tapahtumia, joihin saatiin runsaasti mukaan kuntalaisia, kesäasukkaita ja vieraita naapurikunnista., Anttilainen summasi.

Myös kunnanjohtaja Heikki Hallikainen ja valtuuston puheenjohtaja Seppo Laasonen esittivät omat kiitoksensa ja jouluntoivotuksensa. 

Polvijärven valtuusto toivottaa hyvää joulua!

Lisätietoja:

Heikki Hallikainen

Kunnanjohtaja

040 104 6001

heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

 

Esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan verkossa: www.polvijarvi.fi/esityslistat-ja-poytakirjat

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute