Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Yritysvierailulla: Jaanan Kirppis

Yritysvierailulla: Jaanan Kirppis

Polvijärven elinkeinotiimi kävi tutustumassa Jaanan Kirppiksen toimintaan. Vuonna 2009 perustettu liike on viralliselta nimeltään Jaanan Kirppis & käsityötarvike. Se palvelee keskeisellä paikalla, Polvijärven toria vastapäätä.

−Äitini aloitti tämän kaiken. Hän piti kirpputoria 22 vuotta Kylylahdessa. Saatuani kaksoistytöt tiesin, etten halua jäädä ravintola-alalle. Minusta tuli sitten äitini työn jatkaja vuonna 2009, kertoo yrittäjä Jaana Karttunen.

Jaanan Kirppiksellä löytöjä voi tehdä ulko-ovelta lähtien, kun esillä on ajankohtaisia tuotteita. Henkilökunta lajittelee myyntituotteet huolellisesti kategorioittain. Yhdestä nurkasta löytyvät lasiesineet, toisesta lelut. Keskellä on paljon vaatteita, mutta nekin järjestyksessä. Miehille on oma nurkkansa, mistä vieraileva tiimi löysi heti mielenkiintoa herättäviä varusteita.

−Siistillä, järjestyksessä olevalla ja hyvälaatuista tavaraa välittävällä kirpputorilla on aina erinomaiset mahdollisuudet menestyä. Niin kuin Jaanan Kirppis on esimerkillään näyttänyt. Mahtava paikka, jossa viihtyisi, vaikka tunteja tutkien. Nytkin lähti mukaan yksi lehtisaha, vaikka piti käydä vain tervehtimässä, innostuu yritysneuvoja Juha Saastamoinen.

 

Kirpputoreilla shoppailevat nykyään kaikki

Ekologisuus, säästäminen, löytöjen tekeminen… syitä kirpputorien suosioon on monia. Yli puolet Jaanan kirppiksen asiakkaista tulee paikkakunnan ulkopuolelta. Jaana kertoo, että käytetyn tavaran kauppa on vuosien saatossa vain vilkastunut, mutta asiakkaista on tullut myös entistä vaativampia.

−Ennen ei välttämättä haitannut mitään, jos vaatteessa on pieni reikä. Nyt yksikin langanjuoksu huomataan. Myynnissä pitää olla hyvää tavaraa, niin asiakkaat tulevat toistekin, Karttunen tietää.

Kirpputoriyrittäjän silmä ja tuotetuntemus on harjaantunut tarkaksi vuosien varrella. Karttunen tietää brändien arvon.

−Esimerkiksi lasten vaatteiden kohdalla äidit ovat niin merkkitietoisia, että he etsivät vain tiettyjä brändejä. Kaikki hyväkuntoinenkin Tokmannin vaate jää herkästi hyllyyn. Se välillä harmittaa, kertoo Karttunen.

Jaanan kirppiksen kävijämäärissä käy selvä piikki tapahtumien, kuten joulunavauksen ja Polvijärvi-päivien aikaan. Jaana järjestää mielellään asiakkailleen tempauksia myös itse. Esimerkiksi joulunavauksen yhteydessä kirppiksellä oli koko päivän tuotteet puoleen hintaan, kinkkuarvontaa ja joulupukin vierailu. Päivän aikana Jaanan kirppiksellä vieraili noin 1200 kävijää.

−Jaanan kirppis on laajalti tunnettu, pitkään toiminut yritys. Keskeisellä paikalla tämä on vakiintunut osa polvijärveläistä kyläkuvaa. Kirppikseltä löytyy lähes kaikkea kotona tarvittavaa käyttötavaraa. Ekologisuus, myymälässä vallitseva järjestys sekä Jaanan asiakaslähtöinen palveluasenne ovat asioita, joita asiakkaat arvostavat, toteaa kunnanjohtaja Heikki Hallikainen.

 

Provikalla tavarat myyntiin

Asiakkailla on mahdollisuus antaa tuotteet Jaanalle provisiomyyntiin, jolloin he itse pääsevät vähemmällä järjestelyn vaivalla. Provisiokauppa mahdollistaa Jaanalle myös laadunvalvonnan. Hänen ei tarvitse ottaa myyntiin sellaisia tuotteita, joita ei näe kannattavaksi.

−Kaikilla ei välttämättä ole hintatietoutta, ja omien tavaroiden hinnoittelu voi tuntua työläältä, perustelee Karttunen provision käytännöllisyyttä.

Kirpputorilta löytyy myös parikymmentä tavallista myyntipaikkaa niille myyjille, jotka haluavat hinnoitella ja järjestää tavaransa itse.

 

Haaveena jatkaa vielä 10 vuotta

Jaana Karttunen työllistää kirpputorillaan yhden työntekijän. Lisäksi hänellä on usein työharjoittelijoita. Yritys työllistää eniten yrittäjää itseään, mutta Karttunen ei anna päivien venyä, vaan piirtää työn ja vapaa-ajan väliin selvän rajan.

−Viideltä kiinni ja sitten kotiin! Ennen pidin auki kuusi päivää viikossa. Sitten tuli se korona-aika. Kylillä ei liikkunut ketään. Ihmisillä ei ollut kotona muuta tekemistä, kuin alkaa siivota kaappejaan ja sitten tänne minulle kertyi pussi tolkulla myytävää. Ihmiset toimittavat tavaraa oville, kun eivät uskaltaneet tulla sisälle. Minä purin ja lajittelin tuotekuormaa täällä yksin. Silloin päätin, että laitan lauantait kiinni, muistelee Karttunen.

Korona helpotti, mutta lauantait pysyivät kiinni. Karttunen huomasi, että jaksaa paremmin, kun saa pitää kaksi lepopäivää viikossa.

−Ratkaisu oli selvä. Nyt näin on menty jo pari vuotta, ja asiakkaatkin ovat ottaneet asian hyvällä ymmärryksellä.

Vapaa-ajan Karttunen käyttää pääsääntöisesti Polvijärven luonnosta nauttien mökkeillen ja sienimetsällä.

Entä mistä yrittäjä haaveilee?

−Lisätilasta, se olisi aina tarpeen. Ja siitä, että saisi terveenä tehdä eläkeikään asti eli vielä noin 10 vuotta, Karttunen vastaa.

 

Lisää tarinaa Polvijärven yrityksistä

Polvijärven elinkeinotiimi eli kunnanjohtaja Heikki Hallikainen, maaseutuasiamies Teuvo Mutanen, kunnan tekninen johtaja Ari Soikkeli ja Business Joensuun yritysasiantuntija Juha Saastamoinen tekevät tutustumiskäyntejä paikallisiin yrityksiin kuukausittain. Haluatko kutsua heidät kylään? Haluatko kertoa yrityksesi toiminnasta? Ota yhteyttä viestintäsuunnittelijaan tai kunnan vaihteeseen.

 

Vieraile Jaanan Kirppiksellä:

Osoite: Polvijärventie 3, 83700 Polvijärvi

Aukioloajat: ma-pe 9.00–17.00

Facebook-sivu: www.facebook.com/profile.php?id=100063641703679

 

Vierailemassa suositulla Jaanan kirppiksellä Polvijärven keskustassa.

Kokoamme Polvijärven yritystarinoita yhdelle sivulle: Yritystarinoita - polvijarvi.fi

 

Lisätietoja:

Heikki Hallikainen
Kunnanjohtaja
040 104 6001
heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Sanna Niskanen
Viestintäsuunnittelija
Puh. 040 104 6004
sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute