Sisältöjulkaisija

angle-left Yhteisöllisyys on sekä Polvijärven että harrasteajoneuvoyhdistyksen kantava voima - "Kaikille on tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin porukkaan"

Yhteisöllisyys on sekä Polvijärven että harrasteajoneuvoyhdistyksen kantava voima - "Kaikille on tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin porukkaan"

- Aina kannattaa toteuttaa unelmia, niin meillä taitaa jossakin yhdistyksen materiaaleissakin lukea, nyökyttelee Hot Rodders Polvijärvi ry:n puheenjohtaja Mika Rieppo.

Mika tietää hyvin mistä puhuu. Vuonna 2017 perustettua polvijärveläistä harrasteajoneuvokerhoa voisi kutsua eräänlaiseksi unelmien täyttymykseksi – ainakin yhdistyksen jäsenten mielestä. Mikä alkoi seitsemän perustajajäsenen omana intohimoisena harrastuksena vanhoja ajoneuvoja kohtaan, kasvoi lopulta viralliseksi, nyt jo noin satapäisen jäsenistön yhdistykseksi.

- Ei meillä silloin alussa ollut ajatustakaan siitä, että tätä toimintaa katsottaisiin vuosien päähän. Yhdistys on kasvanut omalla painollaan sitä mukaa, kun toiminta on ollut käynnissä ja olemme yhdessä puuhailleet, kertoo Hot Roddersin sihteeri Olli-Pekka Karttunen.

Hot Rodders ry:n sihteeri Olli-Pekka Karttunen (vas.) ja puheenjohtaja Mika Rieppo autohallin sisällä seisomassa ja esittelemässä tiloja.Olli-Pekka Karttunen (vas.) ja Mika Rieppo.

Ja puuhaa on tietysti riittänyt. Jäsenten omien ajoneuvojen kunnostamisen ja ylläpidon lisäksi Hot Rodders tekee muun muassa kerhomatkoja valtakunnallisiin autonäyttelyihin ja -tapahtumiin sekä järjestää omia cruising-tapahtumia Polvijärven lähikuntien alueella.

Yhdistyksen jäsenet ovat suurelta osin Pohjois-Karjalasta, mutta mukaan on löytänyt harrastajia myös kauempaa. Maantieteellä, oman ajoneuvon merkillä ja mallilla tai edes sillä omistaako itse harrasteajoneuvoa ei ole väliä jäseneksi liittyessä – kunhan intoa ja mielenkiintoa löytyy.

- Meiltä löytyy jäsenistä yllättävän monta sellaista, joilla ei ole omaa harrasteajoneuvoa. Osalle riittää se, että pääsee mukaan toimintaan ja saa katsella autoja ja niiden kunnostamista ja ylläpitoa, kertoo Olli-Pekka.

- Vaikka se on kyllä sanottava, että aika monella se innostus vaan mukana ollessa kasvaa ja oma ajoneuvo tulee sitten lopulta hankittua, lisää Mika nauraen.

Miehiä seisomassa pihalla ja tutustumassa vanhoihin autoihin. Miehet naurata iloisesti.

“Tämä on tietynlaista arjen eskapismia”

Vaikka Hot Roddersin toiminnan keskiössä on vanhojen ajoneuvojen kohtaan kunnostus ja ylläpito, on monelle harrastuksessa kyse paljon enemmästä.

Kerho on monelle se yhteisö, jossa saa jakaa ajatuksia ja mietteitä suurimmasta intohimon kohteestaan samanmielisten ihmisten kanssa. Ja vaikka Mikan ja Olli-Pekan mielestä tällainen ajoneuvoharrastus ei vaadi yhdistystä taakseen, on porukalla autojen parissa touhuaminen vain yksinkertaisesti mukavampaa.

- Tämä on sellaista tietynlaista arjen eskapismia meille. Monelle Hot Rodders on tuonut elämään myös ihan uudenlaista sisältöä ja yhteisöllisyyttä. Kaikille on tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin porukkaan ja tulla hyväksytyksi, kuvailee Olli-Pekka.

Yhteisöllisen aspektinsa lisäksi sekä puheenjohtaja Mika että sihteeri Olli-Pekka kuvailevat yhdistyksen toimintaa kehittäväksi. Harrasteajoneuvopiireistä löytyy molempien mielestä paljon hiljaista tietoa ja oppeja, jotka ilman yhdistystoimintaa eivät tulisi yhtä helposti jaetuksi.

- Eihän se tieto oikein leviäisi, jos ei yhdessä kokoonnuttaisi ja katsottaisi mikä tilanne on kelläkin oman ajoneuvon kanssa. Meillä on monien eri ajoneuvomerkkien pitkäaikaisia osaajia riveissä, jotka ovat tavallaan sellaisia tietopankkeja jo itsessään. Mitä lie sille kaikelle tiedolle kävisi, jos se siiloutuisi kaikkien omiin kotiosoitteisiin, Olli-Pekka pohtii.

Kaksi miestä vanhan auton luona, kurkkaamassa moottorin uumeniin.

Lähikunnissa asuvat tutut ovat kommentoineet, että miten teillä siellä Polvijärvellä on niin paljon harrastustoimintaa ikään katsomatta.

Tilaa toimia ja temmeltää

Hot Rodders löysi hiljattain uudet kerhotilat Polvijärven kirkonkylän tuntumasta. Sopivaa harrastustilaa kartoitettiin pitkä tovi, mutta sitkeä etsintä, Polvijärven kunnan maaseutuasiamies Teuvo Mutaselta saatu tuki ja rohkaisu sekä iso ripaus Hot Roddersin jäsenten puhkuvaa talkoohenkeä tuottivat lopulta tulosta ja yhdistys pääsi uusiin tiloihin.

Vaikka viheliäinen koronapandemia on rajoittanut uudelle hallille kokoontumista, on se toisaalta antanut aikaa tilojen remontoimiseen, jotta ne vastaisivat entistä paremmin Hot Roddersien tarpeita.

- Tarkoituksena meillä on palata täyteen toimintaan sitten uusien ja hienojen tilojen myötä heti, kun tilanne niin sallii. Odotamme jo innolla, että päästään taas porukalla kokoontumaan ja pitämään tilojen avajaiset, kertoo Mika.

Uusi harrastehalli ei kuitenkaan ole yhdistyksen ainut syy juhlaan. Hot Roddersin lähes kolme vuotta kestävän Leader-hankkeen myötä Polvijärvelle on valmistumassa harrasteajoneuvokerhon alusta loppuun itse rakentama lasten liikennepuisto.

Liikennepuistoon on tulossa yhteensä kymmenen ammattikäyttöön tarkoitettua polkuautoa, joista pääsevät Mikan ja Olli-Pekan mukaan nauttimaan myös aikuiset.

- Kyllä siellä on autoja, joita voi ajaa myös 99-vuotiaaseen asti eli lasten lisäksi myös aikuisille on riemua luvassa, naurahtaa Mika.

Mika ja Olli-Pekka toivovat liikennepuiston tuovan iloa niin polvijärveläisille kuin ympäröivien kuntien lapsiperheillekin. Tarkoituksena ja haluna on, että esimerkiksi paikalliset päiväkodit ja alakoulut voisivat käydä tutustumassa polkuautoilun kautta liikenteessä toimimiseen ja liikennesääntöihin valvotussa ja turvallisessa ympäristössä.

Inspiraatiota projektille on saatu muun muassa jäsenten omista perheistä.

- Monella meidän jäsenistä on omaa jälkikasvua tai vähintään tuttavapiirissä paljon lapsia, mikä ajaa kyllä eteenpäin tämän hankkeen kanssa. On kivaa päästä jakamaan tätä autointohimoa myös nuoremmille sukupolville, Olli-Pekka summaa.

Liikennepuisto autohallin vieressä. Mika Rieppo ja Olli-Peka Karttunen ajavat kilpaa polkuautoilla kahden pienen tytön kanssa, muut yhdistyksen jäsenet seuraavat sivusta.

Asioiden hoitamisen helppoutta Polvijärvellä

Syntyjään polvijärveläisten Mikan ja Olli-Pekan mielestä liikennepuisto on hyvä lisä jo valmiiksi lapsiystävällisen Polvijärven palveluihin. Molemmat kehuvat kuntaa rauhalliseksi ja turvalliseksi asuinympäristöksi, ja vaikka jotkut voisivat toisin odottaa, Polvijärvellä ei lopu tekeminen koskaan kesken.

- Monet ulkopaikkakuntalaiset kaverit tai lähikunnissa asuvat tutut ovat kommentoineet, että miten teillä siellä Polvijärvellä on niin paljon harrastustoimintaa ikään katsomatta. Ilmaiset liikuntapaikat on saaneet kehuja tuttavapiirissä niin perheen nuorimmilta kuin jo eläköityneiltäkin, Olli-Pekka nyökyttelee.

Maaseutukunnista ajatellaan usein hieman vanhanaikaisesti, että ne sijaitsevat keskellä ei-mitään ja etäisyydet ovat mahdottoman pitkiä. Mikan mielestä asiaan auttaa pelkkä näkökulman vaihtaminen: sen sijaan, että tuijottaa auton kilometrimittaria, kannattaa mieluummin katsoa kelloa.

- Toki tästä Polvijärveltä on vaikka Joensuuhun matkaa, mutta ajo on aika sujuvaa, kun ei ruuhkia ole. Samassa ajassa missä täältä ajaa kaupunkiin voi joutua isommalla paikkakunnalla istumaan neljän ruuhkassa töistä palatessa. Ruuhkia ei Polvijärvellä juuri näy, hymähtää Mika.

Kolme miesta ja nainen vanhan Impalan kyydissä, takana näkyy Höytiäisen vesistö.

Kuten Hot Roddersistakin puhuttaessa, Mika ja Olli-Pekka korostavat myös Polvijärven koko kunnan yhteisöllisyyttä. Pienessä paikassa etäisemmätkin naapurit tuntevat toisensa ja tietävät mistä kannattaa kysyä vaikka tiettyjen tuotteiden perään. Kylällä tulee moikattua useampaakin vastaantulijaa.

Olli-Pekan mielestä Polvijärven yhteishenki on käsinkosketeltavissa ja konkretisoituu erityisesti kunnan tai paikallisten yrittäjien palveluita käyttäessä.

- Asioiden hoitamisen helppous, se on täällä etuna. Rautakaupasta löytää saman tien juuri sen mutterin, jonka tarvitsee, eikä pankkiin tarvitse jonotella kauaa. Kyllä isommissa marketeissa meinaa alkaa turhauttaa sen yhden maitopurkin hakeminen, nauraa Olli-Pekka.

Vanhojen autojen eltka ajamassa vanhaa pikitietä pitkin.

Samassa ajassa missä täältä ajaa kaupunkiin voi joutua isommalla paikkakunnalla istumaan neljän ruuhkassa töistä palatessa. Ruuhkia ei Polvijärvellä juuri näy.

nuoli vasemmallePalaa edelliselle sivulle

Tracker alasivu

Somejako

Tarinat

Tarinat

Sisältöjulkaisija

Sivu arviointi ja palaute

Footer